Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Úžasne chrumkavé marokánky, ktoré sa nelepia na zuby

Dokonalé chrumkavé marokánky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dokonalé chrumkavé marokánky Foto: depositphotos.com
reklama:

Marokánky patria medzi neodmysliteľné vianočné koláče, ktoré majú v slovenských aj českých domácnostiach dlhú tradíciu. Ich chuť je bohatá, plná orechov, sušeného ovocia a jemnej karamelovej hmoty, no nie každému sa podarí dosiahnuť ideálnu konzistenciu. Správne pripravené marokánky majú byť krehké, chrumkavé, šťavnaté a príjemné na zahryznutie, nie tvrdé ani nepríjemne lepivé.

Ak chcete, aby sa vám rozplývali na jazyku a neprilepovali sa na zuby, dôležité sú správne suroviny, presný postup a primeraná teplota pečenia. Prinášame vám nielen osvedčené recepty, ale aj zaujímavosti, ktoré ste o marokánkach možno netušili.

Zaujímavosti o marokánkach, ktoré vás možno prekvapia

  • Názov marokánka vznikol skrátením pôvodného pomenovania marocká placka.

  • Recept si môžete jednoducho prispôsobiť miestnym chutiam – namiesto exotického ovocia pokojne použite sušené slivky, marhule alebo hrozienka.

  • Pôvod marokánok siaha do severnej Afriky, kde sa pripravovali už pred stáročiami. Podľa historických zmienok Arabi do sladkej zmesi pridávali okrem ovocia a medu aj hašiš, čo vysvetľuje, prečo boli tieto sladkosti mimoriadne obľúbené.

  • V našich končinách si vystačíme s klasickými prísadami, ako sú cukor, orechy, citrusová kôra, kokos a čokoládová poleva – a aj bez exotických ingrediencií sú marokánky návykovo dobré.

Marokánky – stálica cukrární aj sviatočných stolov

Dnes nájdete marokánky takmer v každej cukrárni a existuje množstvo variantov receptov. Niektoré sú mäkšie, iné extra chrumkavé, no všetky majú spoločný základ – orechy, ovocie a sladkú spojovaciu hmotu. Vybrali sme pre vás dva mimoriadne vydarené recepty, ktoré stoja za vyskúšanie.

Marokánky s kandizovanou  pomarančovou kôrou

Hotové raz-dva a chuťou ako z cukrárne

Do menšieho hrnca nalejte 250 ml mlieka a metličkou v ňom rozmiešajte 30 g hladkej múky, aby nevznikli hrudky. Postupne prisypte 80 g cukru, pridajte 20 g masla a za stáleho miešania varte približne 4 minúty, kým sa nevytvorí hustá, hladká kaša.

Hrniec odstavte z ohňa a do horúcej hmoty vmiešajte:

  • 100 g mandľových lupienkov,

  • 100 g nasekaných vlašských orechov,

  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry.

Plech si vysteľte papierom na pečenie a ešte teplú zmes tvarujte lyžičkou do menších placiek. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút, kým marokánky nezískajú zlatistý odtieň.

Po vychladnutí ich namáčajte do čokoládovej polevy, ktorú pripravíte vo vodnom kúpeli z čokolády, masla a trochy mlieka. Hotové kúsky nechajte stuhnúť na igelite alebo papieri na pečenie a skladujte na chladnom mieste.

Šľahačkové marokánky – jemné a šťavnaté ako sen

Ak máte radi marokánky, ktoré sú mäkšie, vláčne a doslova sa rozplývajú v ústach, siahnite po variante so smotanou.

V hrnci zohrejte 1 kelímok smotany na šľahanie spolu so 100 g cukru. Keď sa cukor rozpustí, pridajte:

  • 1 lyžičku medu,

  • 30 g masla.

Zmes varte na miernom ohni, kým mierne nezhustne. Potom prisypte 40 g hladkej múky, dôkladne premiešajte a ešte krátko povarte, aby vznikla hustá kaša.

Do nej následne vmiešajte:

  • 100 g sušeného alebo kandizovaného ovocia,

  • 150 g nesolených orechov (výborne fungujú aj arašidy),

  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry.

Lyžičkou tvarujte menšie placky na plech s papierom na pečenie. Pečte v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 °C približne 10–15 minút. Po vychladnutí marokánky ozdobte čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť.

Tip na záver

Ak chcete, aby marokánky zostali chrumkavé a zároveň nelepivé, neukladajte ich do uzavretej dózy hneď po upečení. Doprajte im čas, aby poleva dokonale stuhla, a skladujte ich v chlade a suchu.

Marokánky sú dôkazom, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť luxusné vianočné cukrovinky, ktoré miznú zo stola rýchlejšie, než ich stihnete ponúknuť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.