Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Väčšina ľudí pridáva do múčnikov prášok do pečiva nesprávne a výsledok potom nechutí tak, ako by mal

Prášok do pečiva by sa mal správne dávkovať
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prášok do pečiva by sa mal správne dávkovať Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohé sladké pečené dobroty majú medzi ingredienciami prášok do pečiva – a hoci pôsobí nenápadne, jeho použitie by sa rozhodne nemalo podceňovať. Práve nesprávne dávkovanie či pridanie v nesprávnej fáze prípravy dokáže zničiť celé cesto. Poďme sa preto pozrieť na to, ako kypriaci prášok používať tak, aby vaše múčniky boli nadýchané, jemné a bez pachute.

Prečo sa oplatí dávkovať kypriaci prášok opatrne?
Možno vás to prekvapí, ale s kypriacim práškom sa dá pri pečení ľahko „prešľapnúť“. Ak ho do cesta pridáte priveľa, môže to viesť k jeho pretečeniu v rúre, alebo sa upečené cesto nadmerne drobí a stráca konzistenciu. Aby ste sa vyhli takýmto nepríjemnostiam, vždy dodržiavajte odporúčané množstvo prášku do pečiva vzhľadom na typ cesta a množstvo múky.

Kedy a ako ho vmiešať do cesta
Dôležité je, v ktorej fáze pečenia prášok do pečiva pridáte. V receptoch často nájdete upozornenie, že je vhodné najskôr ho dobre premiešať s múkou, a až potom spojiť so zvyškom tekutých surovín. Skladba prášku do pečiva totiž reaguje s vodou (a inými tekutinami) dosť rýchlo, a ak ho nasypete priamo do mokrej zmesi, môže sa spustiť kypriaci proces skôr, než je žiaduce.

Koľko prášku do pečiva je tak akurát?
Najčastejšie sa uvádza, že do šľahaných ciest by sme nemali pridať viac ako 24 g prášku na 1 kg múky. Ide napríklad o piškótové cestá na torty či rolády. Pri tuhých cestách (napr. na knedle) môžete pokojne zdvojnásobiť toto množstvo, aby mali dostatok „sily“ vykysnúť. Naopak, pri liatych cestách na bábovky či koláče si vystačíte približne s 12 g na kilogram múky. Tieto hodnoty sú pritom len všeobecným sprievodcom; vždy sa riaďte aj konkrétnym receptom, ktorý často odráža dlhodobo odskúšaný postup.

Ďalšie využitie kypriaceho prášku, o ktorom ste možno netušili
Zloženie prášku do pečiva pozostáva predovšetkým z jedlej sódy a kyslých látok, ktoré v ceste vytvárajú drobné bublinky oxidu uhličitého – práve tie zabezpečia vláčnosť, nadýchanosť a ľahkosť. Rovnaká chemická reakcia sa však dá využiť aj inak ako pri pečení.

  1. Odstraňovanie škvŕn z oblečenia
    Stačí nasypať trochu kypriaceho prášku na škvrnu, mierne to zaliať teplou vodou a nechať chvíľu pôsobiť. Bublinky sa postarajú o to, aby škvrna povolila, a vy tak získate užitočného pomocníka pri praní či predpraní ťažko odstrániteľných fľakov.

  2. Čistenie odpadov
    Často sa stáva, že sa umývadlo alebo drez upchá zvyškami jedál. Rýchlou a jednoduchou pomocou je zmiešať prášok do pečiva so soľou a nasypať zmes do odpadu. Následne ju zalejte teplým octom a nechajte aspoň polhodinu pôsobiť. Na záver prepláchnite horúcou vodou – nánosy by sa mali uvoľniť a odtok bude opäť priechodný. Nemusíte tak zháňať zvon či silné chemikálie.

  3. Pohlcovanie pachov
    Ak máte v chladničke jedlo so silnou arómou, môže sa ľahko stať, že tým napachnú aj ostatné potraviny. Pohárik s trochou prášku do pečiva umiestnený do rohu poličky v chladničke dokáže tieto pachy neutralizovať. Podobne funguje aj v odpadkovom koši – nasypte ho na dno, čím zmiernite šírenie nepríjemných výparov.

Dôležitá poznámka na záver
Pri práci s práškom do pečiva sa riaďte zdravým rozumom a odporúčanými množstvami. Správne zvolená dávka a postup spracovania sú kľúčom k dokonalému pečeniu – od nadýchaného piškótového cesta až po ľahučké liate koláče. Navyše, s jedným balíčkom kypriaceho prášku máte poruke všestranného pomocníka nielen pri varení, ale aj pri upratovaní či starostlivosti o domácnosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.