- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Váhu zahoďte, stačia hrnčeky a lyžice! Prehľad, koľko čoho dať
Váhu zahoďte, stačia hrnčeky a lyžice! Prehľad, koľko čoho dať
Hrnčekové recepty veľa kuchárok miluje, je ale mnoho takých, ktoré nejasnosť pojmov ako 1,5 hrnčeka múky alebo štyri lyžice cukru vyložene rozčuľuje. Poďme sa pozrieť na kĺb tomu, koľko tej múky a cukru teda naozaj je!
Hrnčekové recepty nie sú v našich kuchárkach žiadna novinka a ich jednoduchosť gazdinky oceňujú nielen vo chvíli, keď nemajú k dispozícii váhu. Lenže z času na čas chce niekto zistiť, koľko gramov múky sa do takého hrnčeka zmestí a koľko masla sú tri lyžice. Či už sa chcete dozvedieť, koľko gramov je hrnček múky, alebo máte recept uvádzaný v gramoch a potrebujete ho prepočítať na hrnčeky a lyžice, nasledujúce riadky vám v tom urobia jasno.
Záleží na hrubosti mletia aj hustote tekutiny
Je potrebné si uvedomiť, že hrnček hladkej alebo hrubej múky nebude obsahovať ich rovnaké množstvo v gramoch. Čím hrubšiu štruktúru (krupica, hrubá múka, cukor kryštál atp.) sypká ingrediencie má, tým viac bude v danom objeme vážiť. Jemne mletých potravín (napr. škrob, kakao) sa do hrnčeka zmestí hmotnostne menej – majú väčší objem. A niekde medzi uvedenými surovinami je potrebná hladká múka alebo práškový cukor.
Podobný prímer platí aj pre tekutiny: rovnaké objemové množstvo (hrnček, mililiter) tekutiny s nižšou hustotou ako voda (drží sa na jej hladine) bude ľahšie ako rovnaký hrnček tekutiny s väčšou hustotou (napr. med).
1 hrnček
Hrnčekom sa, pokiaľ nie je uvedené inak, myslí hrnček s objemom 250 ml, teda klasický hrnček na poriadnu dávku čaju. A koľko gramov jednotlivých surovín sa doňho zmestí?
Sypké potraviny
- hladká múka – 170 g
polohrubá múka – 190 g
hrubá múka – 200 g
cukor krupica – 220 g
cukor múčka – 210 g
ovsené vločky – 100 g
mletý mak – 155 g
strúhanka – 120 g
škrob kukuričný alebo zemiakový – 120 g
kakao – 125 g
mleté orechy – 120-160 g, záleží na obsahu tuku (medzi najťažšie patria vlašské alebo para orechy, medzi ľahké lieskové oriešky)
Tekutiny
- voda, mlieko – 250 g (= ml)
olej – 230 g
rozpustené maslo – 240 g
med, melasa – 330 g
1 lyžica
Polievková lyžica je ošemetný pojem, pretože každá lyžica je inak veľká. Pri odmeriavaní sa počíta s lyžicou s objemom 15 ml, u sypkých surovín sa potom rozlišuje lyžica „normálna“ (zarovnaná, maximálne ľahko do kopčeka) a vrchovatá. V tabuľke nájdete ako prvý údaj pre lyžicu rovnú (RL) a v druhom pre vrchovatú (VL).
Sypké suroviny
- hladká múka – RL 10 g / VL 20 g
polohrubá múka – RL 10 g / VL 18 g
hrubá múka – RL 12 g / VL 17 g
cukor krupica – RL 10 g / VL 15 g
cukor múčka – RL 10 g / VL 20 g
ovsené vločky – RL 5 g / VL 7 g
strúhanka – RL 10 g / VL 15 g
škrob – RL 11 g / VL 16 g
kakao – RL 11 g / VL 16 g
soľ a mleté korenie – RL 20 g / VL 25–30 g
Tekutiny
- voda, mlieko, citrónová šťava – 15 g (= ml)
olej – 11 g
rozpustené maslo – 15 g
med, melasa – 35 g
Kávová lyžička…
Pri kávovej lyžičke je opäť potrebné rozlišovať rovnú a vrchovatú. Do zoznamu pridávame aj ďalšie ingrediencie, ktoré sa na lyžičku obvykle merajú, iné zase uberáme, pretože na ne v receptoch narazíte len zriedka. Kávovou lyžičkou sa myslí lyžička s objemom 5 ml.
Sypké suroviny
- hladká múka – RL 6 g / VL 8 g
polohrubá múka – RL 6 g / VL 7 g
hrubá múka – RL 6 g / VL 7 g
cukor krupica – RL 5 g / VL 9 g
cukor múčka – RL 4 g / VL 8 g
škrob – RL 7 g / VL 10 g
kakao – RL 7 g / VL 10 g
prášok do pečiva – RL 5 g / VL 9 g
mletá káva – RL 4 g / VL 7 g
soľ a mleté korenie – RL 5 g / VL 8–10 g
Tekutiny
- voda, mlieko, citrónová šťava – 5 g (= ml)
olej – 5 g
rozpustené maslo – 5 g
tuhé maslo – 8 g
Zdroj: www.prozeny.cz