V minulosti sa vajcia považovali za rizikovú potravinu, najmä kvôli ich obsahu cholesterolu. Mnohí odborníci varovali, že ich pravidelná konzumácia môže prispieť k srdcovo-cievnym ochoreniam. Novšie výskumy však ukazujú, že obavy boli zrejme prehnané a vajcia môžu mať na zdravie skôr pozitívny vplyv.
Podľa nedávnej štúdie publikovanej v časopise Heart čínski vedci zistili, že pravidelná konzumácia vajec môže znižovať riziko infarktu a mozgovej príhody. Výskumu sa zúčastnilo približne 500 000 ľudí, ktorých zdravotný stav bol sledovaný počas deviatich rokov. Výsledky ukázali, že tí, ktorí si denne dopriali jedno vajce, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení v porovnaní s tými, ktorí vajcia nejedli vôbec.
Nižšie riziko srdcových chorôb aj mozgovej príhody
Údaje zo štúdie hovoria jasne: pravidelní konzumenti vajec mali o 11 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení a riziko úmrtia na tieto choroby bolo u nich znížené až o 18 %. Zvlášť významné boli zistenia týkajúce sa krvácavých mozgových príhod – v tejto skupine bolo riziko ochorenia znížené až o 26 %.
Tieto výsledky spochybňujú dlhoročné presvedčenie, že cholesterol v potravinách priamo zvyšuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a vedie k zdravotným komplikáciám. Moderné výskumy naznačujú, že konzumácia vajec môže paradoxne podporovať tvorbu „dobrého“ HDL cholesterolu, ktorý má priaznivý vplyv na zdravie ciev a srdca.
Vajíčka a ich širší zdravotný prínos
Okrem vplyvu na srdcovo-cievny systém obsahujú vajcia množstvo živín, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Vysokokvalitné bielkoviny pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čím znižujú riziko obezity a cukrovky – dvoch faktorov, ktoré úzko súvisia so srdcovými ochoreniami.
Hoci sa štúdia nezaoberala priamo príčinnými súvislosťami, vedci predpokladajú, že kombinácia vitamínov, minerálov a zdravých tukov obsiahnutých vo vajciach môže prispievať k lepšej kondícii organizmu.
Vajcia a detská výživa
Nie sú to však len dospelí, ktorí môžu z konzumácie vajec profitovať. Výživová odborníčka Melanie McGrice z Austrálie zdôrazňuje, že vajcia sú ideálnou potravinou aj pre deti. Obsahujú dôležité vitamíny a minerály podporujúce tvorbu červených krviniek, správny vývoj buniek a posilnenie svalstva.
Žĺtok navyše prospieva nervovej sústave, podporuje pamäť a zlepšuje imunitu. Vzhľadom na ich výživový profil sú vajcia cenným doplnkom stravy už od útleho veku.
Záver
Dlhé roky boli vajcia neprávom vnímané ako potravina, ktorá môže škodiť zdraviu. Súčasné výskumy však naznačujú, že pri vyváženej strave môžu byť skôr prospešné. Okrem toho, že podporujú zdravie srdca a ciev, sú bohatým zdrojom výživných látok, ktoré prospievajú celému telu.
Hoci je dôležité dbať na celkovú vyváženosť jedálnička, zdá sa, že vajcia môžu mať v zdravom stravovaní pevné miesto. Nejde len o chutnú potravinu, ale aj o zdroj látok, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť zdravie v každom veku.