
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Vajcová nátierka trochu inak: zdravá, rýchla a plná chuti
Vajcová nátierka trochu inak: zdravá, rýchla a plná chuti

Hľadáte tip na výživnú desiatu, ktorá vám zaberie len pár minút a zároveň zasýti na dlhší čas? Skúste vajcovú nátierku v odľahčenej verzii. Táto jednoduchá pochúťka je nielen rýchla na prípravu, ale aj ideálna pre tých, ktorí si chcú strážiť zloženie svojho jedálnička bez kompromisov na chuti.
Vajcia: viac než len bielkoviny na raňajky
Vajcia majú povesť výživového bohatstva – právom. Obsahujú kompletné spektrum aminokyselín potrebných pre fungovanie svalov a regeneráciu tela. Okrem toho ponúkajú vitamíny skupiny B, vitamín D a stopové prvky ako železo, zinok či selén, ktoré pomáhajú udržiavať organizmus v rovnováhe.
A čo cholesterol? Obavy z neho už dávno nie sú opodstatnené – moderný výskum ukazuje, že cholesterol zo stravy má na hladinu cholesterolu v krvi menší vplyv, než sa kedysi myslelo. S rozumom teda môžu byť vajcia pravidelnou súčasťou bežného jedálnička.
Čo budete potrebovať
Na túto zdravú alternatívu klasickej vajcovej nátierky si pripravte:
-
6 uvarených vajec (najlepšie z domácich alebo voľne chovaných sliepok),
-
2 lyžice hustého gréckeho jogurtu (namiesto ťažkej majonézy),
-
malú lyžičku dijonskej horčice (pre jemne pikantný nádych),
-
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie,
-
bylinky podľa chuti – výborne sa hodí pažítka, petržlen alebo žerucha.
Ako na to?
-
Vajcia uvarte natvrdo, nechajte ich pár minút schladiť v studenej vode a olúpte.
-
Nakrájajte ich nadrobno alebo roztlačte vidličkou – ako vám viac vyhovuje.
-
V miske ich premiešajte s jogurtom, horčicou, soľou a korením.
-
Na záver pridajte nadrobno nasekané bylinky a jemne premiešajte.
A je hotovo. Jednoduché, však?
Nápady na podávanie
Táto nátierka sa skvele hodí na raňajkový toast, krajec kváskového chleba či chrumkavé žitné pečivo. Ak chcete ľahšiu verziu, skúste ju natrieť na plátky uhorky, kalerábu alebo papriky – skvelý spôsob, ako pridať do jedálnička viac zeleniny.
Ak máte chuť na niečo pestrejšie, pridajte plátky avokáda, kúsky rajčiny alebo dokonca grilované šampiňóny. Chuťové kombinácie sú takmer neobmedzené.
Možnosti obmien podľa nálady
Vajcová nátierka patrí medzi jedlá, s ktorými sa dá výborne experimentovať:
-
Zelenina: Kúsky červenej papriky, jarná cibuľka alebo paradajky dodajú šťavnatosť a farbu.
-
Semienka: Slnečnicové či tekvicové semienka nielen chrumkajú, ale dodajú aj zdravé tuky.
-
Koreniace tipy: Troška údenej papriky, kvapka citrónovej šťavy alebo sušený cesnak môžu úplne zmeniť výslednú chuť.
Ako nátierku uchovať
Aby si nátierka zachovala čerstvosť a chuť, uložte ju do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky. Ideálne je spotrebovať ju do 48–72 hodín. Najlepšie chutí čerstvá, preto pripravte len toľko, koľko stihnete zjesť za pár dní.
Prečo sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička
Jedlo nemusí byť zložité, aby bolo výživné. Vajcová nátierka v tejto podobe je dôkazom, že aj z pár základných surovín sa dá vytvoriť jedlo, ktoré telu dodá všetko potrebné – bielkoviny, zdravé tuky aj vlákninu. A navyše vás nebude stáť ani veľa času, ani peňazí.
Ak hľadáte jednoduché, ale premyslené riešenia pre zdravšiu stravu, táto vajcová nátierka môže byť jedným z prvých krokov správnym smerom.