Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Vajíčková nátierka inak: Ako zúžitkovať vajcia chutne a nápadito?

Vajíčková nátierka inak: Ako zúžitkovať vajcia chutne a nápadito?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vajíčková nátierka inak: Ako zúžitkovať vajcia chutne a nápadito? Foto: depositphotos.com
reklama:

Jednoduchá vajíčková nátierka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Môže byť sýta alebo svieža, jemná alebo pikantná – záleží len na tom, aké suroviny zvolíte.

Prečo siahnuť po vajíčkach práve v nátierke?

Vajíčková nátierka patrí medzi obľúbené klasiky, ktoré sa po Veľkej noci objavujú v nejednej kuchyni. Okrem toho, že ide o rýchle jedlo bez zbytočného stresu, výborne poslúži na spotrebovanie nadbytočných vajíčok – a to aj tých, ktoré sú mierne prevarené alebo nemajú dokonalý žĺtok. Mierne zelenkastý tón žĺtka sa v nátierke stratí a nemá vplyv na chuť.

Ako na prípravu? Základ je jednoduchý

Najskôr vajcia ošúpte a posekajte – ideálne čo najnadrobnejšie. Ak máte krájač na vajíčka, využite ho. Rovnako dobre poslúži aj klasické strúhadlo. Ak chcete dosiahnuť zaujímavejšiu textúru, môžete oddeliť bielky od žĺtkov – bielky nakrájajte, žĺtky roztlačte a zmiešajte až neskôr.

Základ spájajúci celú nátierku býva najčastejšie majonéza. Ak však preferujete ľahšiu alternatívu, siahnite po jogurte, tvarohu alebo kyslej smotane. Výborne fungujú aj kombinácie – napríklad smotanový syr so štipkou masla a lyžičkou horčice vytvorí krémový základ s jemnou chuťou.

Dochutenie robí zázraky: Nebojte sa experimentovať

Každá nátierka potrebuje štipku charakteru – a o ten sa postarajú dochucovadlá. Tradičná plnotučná horčica dodá klasickú chuť, dijonská zasa príjemnú ostrosť. Mimoriadne chuťové podtóny docielite pridaním ančovičkovej pasty – jej umami efekt pozdvihne nátierku na novú úroveň. Jemný cesnak nátierku zvýrazní bez toho, aby prebíjal vajíčkový základ. A ak chcete farbu doladiť, pomôže štipka kurkumy.

Bylinky a zelenina: Jar v každom súste

Vajíčková nátierka si doslova pýta dotyk jari – najmä čerstvé bylinky. Pažítka je klasika, ale nič nepokazíte ani petržlenovou vňaťou, kôprom či nadrobno nasekanými listami medvedieho cesnaku. Niektorí dokonca pridávajú mladé žihľavy – ideálne sparené a posekané.

Pre väčšiu pestrosť môžete pridať aj zeleninu. Jarná cibuľka, kyslé uhorky, paradajky alebo reďkovky vnesú sviežosť aj chrumkavú textúru. Takáto verzia už pripomína vajíčkový šalát – ideálny napríklad ako ľahký obed či večera.

Recept, ktorý sa vždy podarí

Tu je jednoduchý návod, ktorý si môžete upraviť podľa chuti:

Potrebujete:

  • 5 uvarených vajec
  • 1 balenie pomazánkového masla
  • 1 malú cibuľku alebo šalotku (nasekanú nadrobno)
  • 1–2 lyžičky horčice
  • kúsok masla (voliteľne)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajíčka nastrúhajte alebo nasekajte, zmiešajte s maslom, pomazánkovým základom, cibuľkou a horčicou. Dochutíte soľou a korením a nátierku môžete hneď servírovať. Výborne chutí natretá na čerstvom chlebe alebo krehkom pečive.

Bonusový tip:

Ak máte čas a chuť, nechajte nátierku pár hodín odležať v chladničke – chute sa krásne prepoja a výsledok bude ešte lepší.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.