- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vajíčkový šalát
Vajíčkový šalát
Tento šalát si určite mnohí pamätajú z čias svojho detstva. Vajíčkový šalát s chrumkavým rožkom je aj dnes pochúťka.
Ingrediencie pre:
4 porcie
3 ks zemiakov
4 ks vajcia
3 ks kyslých uhoriek
1 ks jarnej cibuľky
Zálievka
2 lyžice majonézy
1 lyžička plnotučnej horčice
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička soli
1 štipka čerstvo mletého korenia
Keď mám nostalgickú náladu, robievam si ho sama. Aj keď sa dá ľahko nájsť presný recept podľa vtedajších noriem, moja verzia je trochu ľahšia – s trochou zeleniny a dobrým pečivom dobre poslúži ako rýchla večera alebo naozaj výdatná desiata. Majonézu odporúčam domáci a cibuľu krájajte naozaj najemno a pridávajte ju podľa chuti.
Postup
01.
Zemiaky a vajcia uvarte ideálne deň dopredu, budú sa lepšie krájať. Alebo ich aspoň nechajte poriadne vychladnúť. Zemiaky olúpte, nakrájajte na rovnako veľké kocky o trochu menšie ako 1 x 1 cm a dajte do veľkej misy.
02.
Bielu časť jarnej cibuľky a uhorky nakrájajte nadrobno a pridajte k zemiakom.
03.
V menšej miske dobre premiešajte suroviny na zálievku (namiesto citrónovej šťavy môžete použiť lyžicu láku z uhoriek) a vmiešajte do šalátu. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Na záver olúpte vajcia, tiež ich nakrájajte na menšie kocky a už len zľahka vmiešajte.
04.
Nechajte v chlade rozležať aspoň dve hodiny. Šalát podávajte ozdobený zelenými vňaťami, s čerstvou zeleninou a chrumkavým pečivom.
Zdroj: www.prozeny.cz