- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Vanilkové rožky aj bez orechov? S týmto postupom sa vám podaria rovnako dobre
Vanilkové rožky aj bez orechov? S týmto postupom sa vám podaria rovnako dobre
Mnohí si sviatočné obdobie automaticky spájajú s jemnou vôňou vanilky, ktorá sa nesie celým domom pri pečení vianočného pečiva.
Vanilkové rožky patria medzi tie najobľúbenejšie, no tradične sa pripravujú s pridaním orechov. Ak ich však nemôžete jesť alebo ich jednoducho nevyhľadávate, nič nie je stratené – rožky môžete pripraviť aj bez nich a chuťou im to vôbec neublíži.
V časoch, keď sa čoraz častejšie stretávame s potravinovými alergiami, nie je čudné, že hľadáme alternatívy aj v klasických receptoch. Tento variant vanilkových rožkov žiadne orechy neobsahuje, takže je vhodný aj pre tých, ktorí sa im musia vyhýbať. Navyše ide o recept, pri ktorom radi pomôžu aj deti – tvarovanie malých podkovičiek je pre ne veselá úloha.
Recept na vanilkové rožky bez orechov
Postup je jednoduchý a vystačíte si s bežnými ingredienciami.
Na jednu dávku budete potrebovať:
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vaječný žĺtok
- 120 g masla alebo Hery
- na obaľovanie: práškový a vanilkový cukor
Postup prípravy:
- Do misy nasypte múku, pridajte práškový cukor, žĺtok a na kúsky nakrájané maslo.
- Spracujte všetko dohromady, kým nedostanete hladké a tvárne cesto.
- Cesto zabaľte a nechajte odpočívať v chladničke do nasledujúceho dňa.
- Pred pečením si zapnite rúru na 170 °C a plech pripravte papierom na pečenie alebo ho vymažte tukom.
- Z odležaného cesta odoberajte malé kúsky, vytvárajte tenké valčeky a ohýbaním formujte typický tvar rožkov. Ukladajte ich vedľa seba na plech.
- Pečte približne 10 minút, kým rožky jemne nezružovejú.
- V miske zmiešajte vanilkový a práškový cukor a ešte teplé rožky v tejto zmesi obalte.
Praktický tip
Ak chcete mať po ruke kvalitný vanilkový cukor, jednoducho vložte vanilkový lusk do uzatvárateľnej nádoby a zasypte ho práškovým cukrom. Môžete využiť aj už použitý lusk bez semienok. Myslite však na to, že aróma sa do cukru prenáša postupne, takže je dobré pripraviť si ho vopred.
