- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Varíme cestoviny
Varíme cestoviny
reklama:
Cestoviny nesmieme vnímať len ako obyčajnú prílohu..Mali by sme ich brať ako pochúťku, z ktorej sa dá vytvoriť vynikajúce hlavné jedlo.Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov.
Vynašli ich kedysi Číňania , ale až Taliani ich urobili populárnymi.
Ak by ste chceli vypísať všetky názvy druhov cestovín tak by som tu sedela snáď do večera…)
K tým obľúbeným určite patria Špagety , makaróny , tagliatelle a Fussili.
Každú mladú dievčinu z Talianska mama učí ako správne variť cestoviny.Je to veľmi dôležité ,pretože zle uvarené cestoviny hoc je aj omáčka na ne potom delikátna, pokazia celé jedlo…
Ako správne variť cestoviny…
Pri varení cestovín je dôležitý dostatočne veľký hrniec.Cestoviny narozdiel od zemiakov alebo ryže guľatej Mánya potrebujú veľmi veľa priestoru..Na 500 g cestovín by malo ísť 5 litrov vody.Samozrejmosťou by malo byť , že ich vkladáme do vody ktorá sa už začala variť a vodfy by mala byť vždy osolená.
Mnohí robia chybu že teplotu okamžite stiahnu keď vložia cestoviny do vody..Omyl..Vždy ešte pár mint m usíte nechať cestoviny v bublajúcej vode a až neskôr horák stiahneme.Napríklad rezance ktoré ste kúpili v obchode varte prudko len dve až tri minúty potom nechajte odstavené ešte minútu postáť a prepláchnite.Samozrejme tie ktoré si sami pripravíte doma potrebujú dlhší čas na varenie.
Špagety sa priemerne myslím tým tie kupované varia 5 – 7 minút.
Penne a Tagliatelle 9 – 12 minút.
Cestoviny ako Ravioli či Tortellini sú naplnené , tie varíme už až 15 minút do mäkka.
Dôležitým pri varení cestovín je aj ich občasné premiešanie..Predídete tým aj pridaním olivového oleja do vody v ktorej sa varia..Postačí pár kvapiek..
reklama: