
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Varíme džemy
Varíme džemy

3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
Ponúkame vám zopár rád pri varení džemov…
- Džem varte po menších dávkach v širšom hrnci, aby ovocná masa začala čo najrýchlejšie vrieť.
- Dĺžku varu s cukrom skracujte na minimum, pretože pri dlhom varení cukor karamelizuje a džem sa sfarbuje dohneda.
- Keď do džemu pridáte citrónovú šťavu ,zvýraznite chuť ovocia.
- Dĺžku sterilizácie kompótov rátajte od okamihu, keď teplota vody v zaváracom hrnci dosiahne 85 °C.Poháre najlepšie rovnako veľké by sa nemali dotýkať aby nepraskli.
- Rôzne druhy ovocia majú rôzny obsah pektínu, ktorý spôsobuje rôsolovatenie, preto do ovocia bohatého na pektíny(ríbezle ,jablká,egreše)pridávame menej želírovacích prostredkov.
- Ak marhule ešte niesú príliž šťavnaté, môžete ich v džemoch doplniť trochou sektu,vínom,alebo svetlou hroznovou šťavou.Dobre ladia s jahodami a malinami.
- Maliny a černice by sa nemali umývať, len starostlivo prebrať.Jemné bobule sa ľahko poškodia a umývaním strácajú arómu a farbu.Ani jahody neumývajte pod tečúcou vodou.
- Šupka z broskýň a z nektariniek sfarbuje džem dohneda.Preto ak chcete svetlý džem plody ošúpte..
reklama: