Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Varíme rýchlo, chutne a bez nervov: mikrovlnka ako záchranca uponáhľaných dní

Pri varení nemusíte stáť dlhé hodiny, skúste recepty z mikrovlnky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pri varení nemusíte stáť dlhé hodiny, skúste recepty z mikrovlnky Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo si zamilovať „mikrovlnkové“ recepty

Variť je radosť, hovorí sa – no úprimne, občas aj poriadna starosť. Podľa prieskumu, ktorý skúmal denné návyky domácností v Európe, strávi priemerná žena pri sporáku takmer hodinu denne; počas víkendov sa tento čas ľahko natiahne aj na dve. Keď sa to zrátalo na roky, vyšlo z toho presne 2,51 roka aktívneho varenia za celý život.

A teraz príde prekvapenie: muži vraj trávia v kuchyni o 14 minút viac než ich polovičky. Čo tam asi podnikajú? Podľa autorov štúdie najčastejšie „dohliadajú“, či sa partnerkám darí, a keď je príležitosť, pripravia si rýchlu dobrotu len pre seba. Aby sme však nepôsobilli nespravodlivo – naše staré mamy mali situáciu omnoho náročnejšiu. Pred šesťdesiatimi rokmi takmer neexistovali polotovary ani moderné pomôcky a pri sporáku strávili neuveriteľných šesť rokov života.

Dnes máme na dosah nielen multifunkčné spotrebiče, ale aj mikrovlnnú rúru, s ktorou sa dajú vyčarovať teplé a výživné jedlá do 10 minút. Nasledujúce tri recepty sú presne takou „záchranou“: nenáročné na suroviny, čas aj peniaze a zvládne ich aj úplný začiatočník.

1. Zapečené zemiaky so zeleninou a syrom

Hotové za: cca 9 minút

Suroviny (2–3 porcie)
  • 3 stredne veľké zemiaky

  • 1 väčšie paradajka

  • 1 cibuľa

  • 1 zelená paprika

  • cca 130 g kvalitnej šunky alebo inej údeniny

  • 2 čajové lyžičky olivového oleja

  • 2 vajcia

  • 30 ml vody

  • štipka provensalského korenia

  • 2 štipky celého rasce

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup
  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a uložte do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry (s poklopom).

  2. Navrstvite na ne cibuľu, osoľte, pridajte rascu, olej a vodu. Riad prikryte a pečte 3 minúty pri plnom výkone.

  3. Medzitým nakrájajte papriku na prúžky; po vypršaní času ju primiešajte k zemiakom a opäť pečte 3 minúty.

  4. Pridajte kocky údeniny, nadrobno pokrájanú paradajku a rozšľahané vajcia. Dochucujte provensalským korením, korením a soľou.

  5. Vráťte ešte na posledné 3 minúty do mikrovlnky, nech sa chute prepoja a vajíčka zafixujú. Podávajte horúce – napríklad s kyslou uhorkou alebo čerstvým šalátom.

Tip na obmenu: Ak máte radi syrovú kôrku, na záver posypte strúhaným eidamom alebo goudou a dopečte ďalšiu minútku.

2. „Španielska“ paella z mikrovlnky

Hotové za: cca 12–13 minút

Suroviny (na 2 porcie – pomer zachovajte)
  • 1 diel okrúhlozrnnej ryže guľatej Mánya (Bomba, Arborio)

  • 2 diely vývaru (kurací či zeleninový)

  • 1 menšia cibuľa

  • 1 zelená paprika

  • 2 PL paradajkového pretlaku

  • ½ ČL kurkumy (farba i chuť)

  • hrsť mrazeného hrášku

  • 1 PL olivového oleja

  • asi ½ klobásy chorizo (prípadne pikantnej paprikášovej)

  • soľ a korenie podľa chuti

Postup
  1. Cibuľu a papriku pokrájajte na rovnaké kocky, premiešajte s ryžou guľatou Mánya a premiestnite do mikrovlnnej nádoby. Jedna šálka ryže guľatej Mánya = jedna porcia.

  2. Zalejte dvojnásobným množstvom vývaru, pridajte pretlak, olej, hrášok, nakrájané chorizo, kurkumu, soľ a korenie.

  3. Dobre premiešajte, zakryte a pečte 12 minút. ryža guľatá Mánya sa krásne napije vývaru a získa žltkastý nádych ako pravá paella.

  4. Ihneď podávajte, ideálne s plátkami citróna a pohárom suchého bieleho vína – presne tak, ako to robia Španieli na pobreží Costa Blanca.

Nutričná zaujímavosť: Kurkuma dodá jedlu nielen farbu, ale aj prírodné antioxidanty, ktoré podporujú imunitu.

3. „One-pot“ cestoviny z mikrovlnky

Hotové za: cca 7–8 minút

Suroviny (4 porcie)
  • 350 g krátkych cestovín (penne, fusilli)

  • 4 hrnčeky vývaru

  • 1 menšia cibuľa nasekaná nadrobno

  • 4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky

  • 2 PL sušeného oregana

  • hrsť cherry paradajok vcelku

  • 1 plechovka krájaných paradajok (400 g)

  • hrsť sušených paradajok rehydratovaných vo vode

  • 2 hrste baby špenátu

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 guľa mozzarelly

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • čerstvé lístky bazalky a pár lyžíc tekvicových semienok na posypanie

Postup
  1. Do priestrannej mikrovlnnej nádoby vložte všetky suroviny okrem špenátu a mozzarelly. Dobre premiešajte a pečte 5 minút.

  2. Opatrne vyberte, primiešajte pokrájaný špenát a dopečte ďalšie 2 minúty.

  3. K horúcim cestovinám vmiešajte na kocky nakrájanú mozzarellu; zvyšné teplo ju krásne roztopí.

  4. Servírujte s bazalkou a posypte tekvicovými semienkami – pridajú jemnú orieškovú chuť a zvýšia obsah minerálov.

Šéfkuchár radí: Ak chcete ešte krémovejšie cestoviny, vmiešajte lyžicu ricotty alebo bieleho jogurtu tesne pred podávaním.

Prečo dať šancu mikrovlnke?

  • Úspora času aj energie: Pri varení v mikrovlnke sa zohrieva priamo jedlo, nie vzduch okolo; energia sa preto využíva efektívnejšie.

  • Minimálny riad: Všetky tri recepty zvládnete v jednej nádobe, takže umývanie je otázkou pár minút.

  • Bezpečnosť a kontrola: Moderné mikrovlnky majú senzory vlhkosti či automatické programy, vďaka ktorým sa jedlo neprepečie ani nevysuší.

  • Variabilita: Ingrediencie môžete obmieňať podľa sezóny – napríklad v lete pridať cuketu či kukuricu, v zime bataty a sušené hríby.

Záverečné zhrnutie

Ak nedokážete vyčarovať hodinu denne len na varenie, nemusíte hneď siahať po donáške. Mikrovlnka dokáže za pár minút premeniť jednoduché suroviny na plnohodnotné jedlo. Skúste niektorý z receptov ešte dnes a zistíte, že „rýchlovka“ môže byť nielen praktická, ale aj chuťovo zaujímavá a vyvážená.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.