Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Varovanie odborníkov: potraviny, ktoré potichu poškodzujú zdravie – najmä u žien

Varovanie odborníkov: potraviny, ktoré potichu poškodzujú zdravie – najmä u žien
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Varovanie odborníkov: potraviny, ktoré potichu poškodzujú zdravie – najmä u žien Foto: depositphotos.com
reklama:

Obľúbené, no zradné: keď sa chutné mení na nebezpečné

Klobásky, párky, slanina – vôňa, ktorú mnohí milujú. No to, čo je radosťou pre chuťové poháriky, je pre telo červená vlajka.
Podľa vedcov práve spracované mäso patrí medzi najrizikovejšie potraviny vôbec. Ak sa objavuje na tanieri často, výrazne zvyšuje šancu, že sa v tele začnú tvoriť nádorové bunky.

Nie je jedlo ako jedlo

Samotná potravina nikoho okamžite neohrozí. Choroby vznikajú kombináciou viacerých faktorov – genetiky, pohybu, životného štýlu či celkovej skladby jedálnička.
Napriek tomu výskumy hovoria jasne: existuje skupina potravín, ktoré rakovinové riziko zvyšujú výrazne viac než ostatné. Medzi najhorších „vinníkov“ patria údeniny, alkohol a jedlá pripravované pri extrémne vysokých teplotách.

Rakovina už nie je chorobou staroby

Za posledné tri desaťročia stúpol výskyt rakoviny o takmer 80 % a pribúda aj mladších pacientov.
Výskum z roku 2023, publikovaný v British Medical Journal, poukazuje na to, že dedičnosť hrá menšiu rolu, než sa predpokladalo.
Zásadným problémom je náš moderný spôsob života – málo pohybu, veľa stresu, priveľa priemyselne spracovaných potravín.

Spracované mäso: pôžitok s následkami

Saláma, šunka či klobáska sú pre mnohých symbolom „rýchleho občerstvenia“ – chutné, slané, sýte.
No podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patria tieto potraviny do rovnakej kategórie karcinogénov ako tabakový dym.
Dopriať si ich občas nie je problém, ale ich pravidelná konzumácia má dlhodobé následky, ktoré sa prejavia až po rokoch.

Ako spracovanie mäsa mení jeho účinok na telo

„Spracované mäso“ znamená, že bolo nasolené, údené, fermentované alebo naložené v náleve – teda presne to, čo predlžuje jeho trvanlivosť a zvýrazňuje chuť.
Ak sa k tomu pridá ešte aj intenzívne opekanie alebo vyprážanie, vznikajú nebezpečné látky – karcinogény, ktoré poškodzujú DNA buniek.

Podľa dát WHO môže už 50 gramov spracovaného mäsa denne zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva o viac než pätinu.
Nahradiť jeden sendvič s párkom napríklad batatovými hranolkami môže byť pre telo oveľa priaznivejšie rozhodnutie.

Červené mäso: priateľ len v malých dávkach

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) upozorňuje aj na riziko pri nadmernej konzumácii červeného mäsa.
Nie je síce také problematické ako údeniny, no platí zásada: menej je viac.
Ideálne je voliť pomalé varenie, dusenie či metódu sous vide – teda spôsoby, ktoré zachovajú živiny a minimalizujú vznik škodlivín.

Vyprážané dobroty: krehké na jazyku, tvrdé pre telo

Zlatisté hranolky, rezeň, či kuracie stripsy – len ťažko im odolať.
No čím vyššia teplota pri príprave, tým viac sa v jedle tvorí akrylamid – látka, ktorú vedci spájajú s rakovinou.
Nie je nutné sa smažených pokrmov vzdať úplne, stačí znížiť teplotu, použiť kvalitný olej a nenechať jedlo zhnednúť až do čierna.
Aj jemne dozlatista upečené bataty dokážu prekvapiť chuťou – bez zbytočných rizík.

Alkohol: malá dávka neznamená bezpečnú

Romantická večera s pohárom vína vyzerá nevinne, ale realita je prísnejšia.
Podľa IARC je alkohol jednoznačne karcinogénny, a to aj v malých množstvách.
Keď ho telo rozkladá, vzniká acetaldehyd – látka, ktorá poškodzuje DNA, vyvoláva zápaly a narúša prirodzené obnovovacie procesy buniek.

Najväčším problémom je pravidelné pitie. Dlhodobý príjem alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka, pečene, pažeráka aj hrubého čreva.

Prečo sú ženy ohrozené viac?

U žien alkohol navyšuje hladinu hormónu estrogénu, čo môže urýchliť vznik rakoviny prsníka.
To však neznamená, že by ste si nikdy nemali dopriať letný drink – dôležitá je miernosť a frekvencia.
Odborníci radia neprekračovať jeden pohár vína denne, ideálne počas jedla, keď sa alkohol vstrebáva pomalšie.

Zdravšie návyky, menšie riziko

Zmeniť stravovanie nemusí znamenať drastickú diétu.
Stačí obmedziť potraviny, ktoré telu dlhodobo škodia – údeniny, prepečené mäso a alkohol – a nahradiť ich čerstvými, menej spracovanými alternatívami.
Telo sa vám odvďačí lepším trávením, energiou aj menším rizikom závažných ochorení.

Zhrnutie

Rakovina sa nedá úplne „vyjesť“ ani „vyhladovať“, no svojím správaním môžeme ovplyvniť, aké prostredie v tele vytvárame.
Ak dáme prednosť jednoduchým úpravám, menším porciám a menej spracovaným surovinám, urobíme pre svoje zdravie viac, než by sa mohlo zdať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.