Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľkonočná plnka, ktorá nadchne vôňou aj chuťou: Tradičný recept s jarným nádychom

Veľkonočná plnka, ktorá nadchne vôňou aj chuťou: Tradičný recept s jarným nádychom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Veľkonočná plnka, ktorá nadchne vôňou aj chuťou: Tradičný recept s jarným nádychom Foto: depositphotos.com
reklama:

Plnka neodmysliteľne patrí k Veľkej noci. Hoci ide o starodávny recept, ani po rokoch nestratila nič zo svojej obľuby. Naopak – vôňa údeného mäsa, byliniek a dotyk jarnej žihľavy robia z tohto jedla jedinečný zážitok, ktorý si mnohí radi doprajú každý rok znova.

Či ju podávate ako prílohu k pečenému mäsu, alebo len tak – samostatne, ako ľahkú večeru či pochúťku pre šibačov – vždy poteší svojou plnou chuťou a jemne nadýchanou konzistenciou.

Tradičný recept na veľkonočnú plnku (4 porcie)

Suroviny:

  • 100 g údeného mäsa

  • 100 g bravčového mäsa

  • 4 staršie rožky

  • 4 vajcia

  • soľ podľa chuti

  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

  • mladé lístky žihľavy

  • alchemilka alebo popenec

  • bravčová masť (na vymastenie formy)

Postup:

  1. Príprava pekáča: Na začiatok si pripravte formu na pečenie – ideálne ju vymažte bravčovou masťou, prípadne vyložte papierom na pečenie, aby sa plnka neprilepila.

  2. Varenie mäsa: Bravčové a údené mäso vložte do hrnca, zalejte vodou a uvarte domäkka. Po uvarení nechajte mäso vychladnúť a potom ho nasekajte na drobné kúsky.

  3. Rožky a vývar: Staršie rožky nakrájajte na malé kocky. Polejte ich ešte teplým vývarom z mäsa a nechajte nasiaknuť.

  4. Príprava bylinkovej zmesi: Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky rozmiešajte so soľou a pridajte k nim nasekanú petržlenovú vňať, žihľavy a podľa chuti aj alchemilku alebo popenec.

  5. Spojenie surovín: Bylinkovú zmes spojte s rožkami a kúskami mäsa. Všetko spolu premiešajte, ale opatrne – ideálne rukou alebo veľkou lyžicou.

  6. Sneh z bielkov: Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a po častiach ho zapracujte do zmesi. Práve tento krok zabezpečí, že plnka bude krásne nadýchaná.

  7. Pečenie: Hotovú hmotu rovnomerne rozprestrite do pripraveného pekáča a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte, kým nebude povrch zlatistý a stred prepečený.

Čo ešte vedieť?

Táto veľkonočná dobrota sa hodí nielen na sviatočný obed, ale aj ako jednoduché pohostenie pre návštevu. A ak ju podávate s čerstvým hlávkovým šalátom, vznikne z toho svieži jarný tanier, ktorý ulahodí každému.

Nezabudnite – kľúčom k výbornej plnke je nielen kvalitné mäso, ale aj čerstvé bylinky. A mladé žihľavy jej dodajú presne tú iskru, ktorá ju robí výnimočnou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.