Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Veľkonočná plnka, ktorá nadchne vôňou aj chuťou: Tradičný recept s jarným nádychom

Veľkonočná plnka, ktorá nadchne vôňou aj chuťou: Tradičný recept s jarným nádychom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Veľkonočná plnka, ktorá nadchne vôňou aj chuťou: Tradičný recept s jarným nádychom Foto: depositphotos.com
reklama:

Plnka neodmysliteľne patrí k Veľkej noci. Hoci ide o starodávny recept, ani po rokoch nestratila nič zo svojej obľuby. Naopak – vôňa údeného mäsa, byliniek a dotyk jarnej žihľavy robia z tohto jedla jedinečný zážitok, ktorý si mnohí radi doprajú každý rok znova.

Či ju podávate ako prílohu k pečenému mäsu, alebo len tak – samostatne, ako ľahkú večeru či pochúťku pre šibačov – vždy poteší svojou plnou chuťou a jemne nadýchanou konzistenciou.

Tradičný recept na veľkonočnú plnku (4 porcie)

Suroviny:

  • 100 g údeného mäsa

  • 100 g bravčového mäsa

  • 4 staršie rožky

  • 4 vajcia

  • soľ podľa chuti

  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

  • mladé lístky žihľavy

  • alchemilka alebo popenec

  • bravčová masť (na vymastenie formy)

Postup:

  1. Príprava pekáča: Na začiatok si pripravte formu na pečenie – ideálne ju vymažte bravčovou masťou, prípadne vyložte papierom na pečenie, aby sa plnka neprilepila.

  2. Varenie mäsa: Bravčové a údené mäso vložte do hrnca, zalejte vodou a uvarte domäkka. Po uvarení nechajte mäso vychladnúť a potom ho nasekajte na drobné kúsky.

  3. Rožky a vývar: Staršie rožky nakrájajte na malé kocky. Polejte ich ešte teplým vývarom z mäsa a nechajte nasiaknuť.

  4. Príprava bylinkovej zmesi: Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky rozmiešajte so soľou a pridajte k nim nasekanú petržlenovú vňať, žihľavy a podľa chuti aj alchemilku alebo popenec.

  5. Spojenie surovín: Bylinkovú zmes spojte s rožkami a kúskami mäsa. Všetko spolu premiešajte, ale opatrne – ideálne rukou alebo veľkou lyžicou.

  6. Sneh z bielkov: Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a po častiach ho zapracujte do zmesi. Práve tento krok zabezpečí, že plnka bude krásne nadýchaná.

  7. Pečenie: Hotovú hmotu rovnomerne rozprestrite do pripraveného pekáča a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte, kým nebude povrch zlatistý a stred prepečený.

Čo ešte vedieť?

Táto veľkonočná dobrota sa hodí nielen na sviatočný obed, ale aj ako jednoduché pohostenie pre návštevu. A ak ju podávate s čerstvým hlávkovým šalátom, vznikne z toho svieži jarný tanier, ktorý ulahodí každému.

Nezabudnite – kľúčom k výbornej plnke je nielen kvalitné mäso, ale aj čerstvé bylinky. A mladé žihľavy jej dodajú presne tú iskru, ktorá ju robí výnimočnou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.