
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Veľkonočná „vianočka“ naslano: Grilovaná pochúťka so slaninkou, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu
Veľkonočná „vianočka“ naslano: Grilovaná pochúťka so slaninkou, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu

Ak patríte medzi nadšencov grilovania, táto veľkonočná špecialita by vám rozhodne nemala uniknúť. Vyskúšajte pripraviť netradičnú „vianočku“ na slaný spôsob, ktorá sa skvelo hodí na veľkonočný stôl a očarí všetkých milovníkov slaných jedál. Prívlastok „veľkonočná“ si vyslúžila práve preto, že v ceste sa nachádzajú chutné škvarky a údené mäso.
Čo budete potrebovať
-
800 g hladkej múky (najlepšie preosiatej)
-
½ lyžice soli (množstvo prispôsobte podľa slanosti použitého mäsa)
-
1 vajce
-
10 g sušeného droždia
-
4 dcl mlieka
-
10 dkg masla
-
15 dkg škvarkov
-
25 dkg údeného mäsa
-
Smaženú cibuľku (podľa chuti)
-
1 žĺtok (na potretie)
Postup prípravy cesta
Najskôr si preosejte hladkú múku a zmiešajte ju so soľou. Soľ pridajte podľa toho, aké slané je údené mäso, aby výsledná chuť nebola presolená. Následne prisypte sušené droždie a pridajte mäkké maslo, ktoré si nakrájate na menšie kúsky, aby sa vám lepšie zapracovalo. Potom primiešajte celé vajce a prilejte mlieko.
Teraz máte dve možnosti:
-
Ručne vypracovať cesto v mise a na pomúčenej doske (v tomto prípade hneď pridajte do cesta aj škvarky a údené mäso).
-
Použiť domácu pekáreň, ktorá vám cesto vymiesi i vykysne. Ak sa rozhodnete pre pekáreň, škvarky a údené mäso pridávajte až neskôr, aby sa nerozdrvili na úplne malé kúsočky – začleníte ich do cesta po vykysnutí.
Ak cesto spracovávate ručne, po zapracovaní všetkých surovín ho prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste približne hodinu kysnúť. Za ten čas by malo svoj objem približne zdvojnásobiť.
Tip na poradie, ak využívate domácu pekáreň
-
Do nádoby pekárne vložte postupne múku so soľou, droždím, maslom, vajíčkom a mliekom.
-
Pekáreň nastavte na program na prípravu kysnutého cesta.
-
Po vykysnutí si cesto vyberte na pomúčenú dosku a teraz doň zapracujte nakrájané škvarky, údené mäso a podľa chuti aj smaženú cibuľku.
Vytvarovanie a pletenie „vianočky“
Keď máte cesto hotové (kysnuté, so všetkými pridanými surovinami), preložte ho na pomúčenú pracovnú plochu. Uistite sa, že je dostatočne vláčne. Ak používate menšiu pracovnú dosku, dajte si pozor, aby ste mali dosť miesta na prípravu copov.
-
Rozdelenie cesta
Rozdeľte cesto na dve rovnako veľké polovice. Z jednej polovice si následne odkrojte menšiu časť (približne tretinu) a rozdeľte ju na dve rovnako veľké časti, ktoré budú predstavovať vrchnú vrstvu. Zvyšné väčšie časti cesta využijete na spodnú a strednú vrstvu. -
Prvá (spodná) vrstva
Zo štyroch rovnako veľkých prameňov (vytvarujte ich z prvej časti cesta) upleťte základný vrkoč. Pramene si poukladajte vedľa seba na papier na pečenie – spoje na koncoch vždy dôkladne utlačte. Keď začnete pliesť, prekladajte vždy dva susedné pramene krížením tak, aby spodný prameň išiel navrch, a pravidelne striedajte poradie. Konce opäť pevne spojte. Na povrchu spodnej časti potom urobte dlaňou jemnú priehlbinku. -
Druhá (stredná) vrstva
Z troch prameňov (ktoré oddeľte z druhej väčšej časti cesta) upleťte klasický vrkoč tak, že krajný prameň vždy prekladáte do stredu. Keď ho dokončíte, položte ho na spodnú vrstvu a opatrne pritlačte. Aj tu dlaňou vyformujte ďalšiu plytkú priehlbinu. -
Tretia (vrchná) vrstva
Zostali vám dva pramene (tie najmenšie, ktoré ste si odložili). Tie stačí jednoducho prepliesť „do kríža“. Nakoniec ho položte hore a jeho konce ohnite a zasuňte dospodu, aby vám vznikol pekný efekt.
Celú vianočku dôkladne potrite rozmiešaným žĺtkom po všetkých stranách. Na záver sa odporúča povrch posypať ešte sušenou cibuľkou a pokojne aj trochou hrubozrnnej soli, ak máte radi výraznejšiu slanú chuť.
Príprava na gril
Tento typ slanej veľkonočnej vianočky sa ideálne hodí do keramického grilu (ale môžete použiť aj iné druhy grilov, ak ich viete vhodne regulovať). Predhrejte si ho s dreveným uhlím zhruba na 210 °C. Na tepelný štít alebo na pizza kameň položte plech či podložku s papierom na pečenie, na ktorom už máte pripravenú upletenú vianočku.
Potom gril zakryte poklopom a snažte sa teplotu udržiavať okolo 200 °C, regulujte ju prívodom vzduchu alebo rôznymi otvormi na grile (podľa toho, aký typ grilu máte). Grilujte približne 1 hodinu, ale čas si prispôsobte podľa vášho grilu – cesto by malo byť na povrchu jemne do zlato-hneda. Po dopečení vianočku nechajte vychladnúť, aby sa dala lepšie krájať.
Servírovanie a tipy na dochutenie
Keď sa vianočka vychladí, môžete ju nakrájať na plátky a podávať ako netradičnú slanú pochúťku. Vynikajúco sa hodí:
-
k rôznym domácim nátierkam,
-
ako príloha ku grilovanému mäsu,
-
so zeleninovým šalátom,
-
či dokonca len tak, samotná, ako chutné slané pečivo.
Škvarky a údené mäso vo vianočke spolu s jemne chrumkavou cibuľkou vytvárajú naozaj jedinečnú kombináciu. Ak chcete experimentovať, môžete vyskúšať pridať do cesta aj rôzne bylinky (napríklad rozmarín, tymian alebo majorán). Ich aróma sa pri grilovaní krásne uvoľní a obohatí výslednú chuť.
Prečo skúsiť túto slanú pochúťku
-
Originalita: Namiesto klasickej sladkej veľkonočnej vianočky prekvapíte originálnym slaným variantom.
-
Výrazná chuť: Práve údené mäso, škvarky a cibuľka dodávajú cestu skvelú chuťovú hĺbku.
-
Vhodné na oslavy: Tento typ pečiva sa osvedčí ako netradičný doplnok veľkonočného stola alebo na grilovačky s priateľmi.
-
Rôzne možnosti: Recept môžete obmieňať a pridať napríklad chilli vločky, sušenú papriku či dokonca syr nakrájaný na malé kocky.
Ak ste fanúšik grilovania, určite túto „veľkonočnú vianočku“ vyskúšajte. Môže sa stať novým hitom vo vašej rodine či medzi priateľmi. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné kulinárske zážitky!