Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľkonočné kakaové venčeky: Vráťte sa k overeným receptom starých mám

Veľkonočné sladké pečivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Veľkonočné sladké pečivo Foto: depositphotos.com
reklama:

Už máte premyslené, čo všetko budete počas Veľkej noci piecť a variť? Ak ešte váhate, určite nezabudnite zaradiť do svojho sviatočného menu i tradičné kakaové venčeky. Hoci sú jednoduché na prípravu, zaručene očaria chuťové bunky všetkých návštevníkov, rodiny aj šibačov. Práve tieto jemné, krehké venčeky patrili k osvedčeným receptom našich starých mám, ktoré nimi každoročne vítali jar a radostnú veľkonočnú atmosféru.

Veľká noc a jej tradície

Veľkonočné sviatky sa spájajú s príchodom jari, kedy sa príroda prebúdza a dni sa postupne predlžujú. Presný termín Veľkej noci sa každoročne mení podľa dátumu prvého splnu mesiaca po jarnej rovnodennosti. V minulosti tomuto sviatku predchádzal 40-dňový pôst, počas ktorého sa veriaci zdržovali bohatých pokrmov. Po jeho skončení však prišiel čas hodovania a osláv, keď sa na stôl kládli tradičné pečivo, koláče či pečienky. Okrem klasického barančeka, mazanca či jarných plniek sa často pieklo aj menšie cukrovie, ktoré bolo nenáročné na suroviny i čas. A presne sem patria i kakaové venčeky.

Koniec pôstu a biela sobota

Štyridsaťdňový pôst zvykol končiť Bielou sobotou, venovanou posledným prípravám na najväčšie oslavy kresťanského roka. Práve v tento deň sa začalo s pečením veľkonočného barančeka, mazanca, jarných plniek a, samozrejme, aj rôznych druhov koláčov či sušienok. Niektoré pokrmy sa tradične nosili do kostola, aby ich kňaz posvätil – bol to baranček, vajíčka, chlieb, mazanec alebo víno. Na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok by ste mali pripraviť menšie pohostenie pre príbuzných, priateľov a šibačov. Okrem kraslíc ich môžete odmeniť aj drobnými koláčikmi či sušienkami. Kakaové venčeky sú v tomto smere dokonalou voľbou – ľahko sa prenášajú, sú chutné a efektne dozdobia každý sviatočný stôl.

Prečo staviť na kakaové venčeky?

Naše staré mamy vedeli, prečo vítajú hostí práve touto pochúťkou. Kakaové venčeky sú nielen obľúbené pre svoju jednoduchú prípravu, ale aj vďaka jemnej konzistencii, ktorá vás priam nabáda siahnuť po ďalšom kúsku. Základom je stláčané (striekané) cesto, ktoré vyrobíte rýchlo a ľahko, no zároveň ponúka veľa možností dekorovania. Vo vianočnom či veľkonočnom období môžete venčeky dozdobiť polevami, posypmi alebo vkusnými ozdobami, vďaka ktorým oživia každý sviatočný stôl.

Čo budete potrebovať na prípravu?

  • 200 g masla (zmäknutého)

  • 100 g práškového cukru

  • 1 vajce

  • 1 lyžičku vanilkového cukru

  • 270 g hladkej múky

  • 30 g kakaa

  • štipku soli

  • pár kvapiek rumu alebo rumovej arómy

  • čokoládovú polevu (na ozdobu)

  • rôzne posypy a dekorácie (kokos, orechy, cukrové ozdoby, čokoládové lupienky, sezam atď.)

Postup krok za krokom

  1. Vyšľahanie masla a cukru
    V miske zmiešajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte pár kvapiek rumu (alebo rumovej esencie) a dôkladne všetko vyšľahajte do jemnej peny.

  2. Pridanie vajíčka
    Keď získate nadýchanú maslovú hmotu, postupne do nej zapracujte celé vajce. V tejto fáze môžete použiť elektrický šľahač alebo ručnú metličku, aby ste udržali cesto stále nadýchané.

  3. Suché prísady
    V samostatnej miske preosejte hladkú múku spoločne s kakaom a štipkou soli. Potom túto suchú zmes postupne pridávajte k maslovej pene a opäť miešajte, kým nevznikne hustejšie, hladké cesto pripomínajúce tuhý krém.

  4. Tvarovanie venčekov
    Cesto preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčajte drobné venčeky, ideálne v rozostupoch niekoľkých centimetrov, aby sa počas pečenia nespojili. Nezabudnite, že venčeky sa pri pečení mierne nafúknu.

  5. Pečenie
    Rúru si predhrejte na 200 °C. Venčeky pečte zhruba 12 minút, prípadne podľa skúseností s vlastnou rúrou, až kým nezačnú jemne zlatnúť po okrajoch. Hotové sušienky vytiahnite a nechajte ich poriadne vychladnúť na plechu alebo na mriežke.

Finálne zdobenie a skladovanie

Po vychladnutí sa naplno prejaví vaša kreativita. Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo sa pustiť do výroby čokoládovej polevy. Ak ste milovníkmi rôznych chuťových kombinácií, oboznámte sa aj s kokosom, nasekanými orechmi, sezamom či farebnými cukrovými ozdobami. Fantázii sa medze nekladú – každému venčeku môžete dodať iný vzhľad a vytvoriť tak pestrú kolekciu sviatočných dobrôt.

Ak sa vám hneď všetko nezje, venčeky uskladnite v plechovej dóze, kde zostanú dlho chrumkavé. Vydržia vám tak niekoľko dní a budú pripravené na pohostenie nečakaných návštev alebo na potešenie detí, ktoré si radi pochutnajú na sladkom maškrtení aj mimo veľkonočných sviatkov.

Tip na veľkonočnú výzdobu

Okrem pečenia sa naše staré mamy venovali i zdobeniu kraslíc či vyrezávaniu do škrupiniek. Ak máte radi tradičné postupy, skúste namiesto chemických farieb použiť prírodné suroviny, napríklad cibuľové šupky, repu či kurkumu. Vajíčka tak získajú krásne prírodné tóny a vyzdobia veľkonočný stôl spolu so sladkými kakaovými venčekmi.

Veľkonočné kakaové venčeky sú teda nenáročné na prípravu, chutia každému a navyše krásne doplnia sviatočnú tabuľu. Pripravte ich už počas Bielej soboty, aby boli čerstvé a voňavé, a ponúknite ich hosťom na Veľkonočnú nedeľu či pondelok. Nech už u vás sviatky prebiehajú akokoľvek, s týmito venčekmi máte istotu, že uspejete – či už ako drobným občerstvením pre polievačov, alebo sladkou bodkou za nedeľným obedom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.