
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Veľkonočné perníčky: Jednoduché, mäkučké a voňavé
Veľkonočné perníčky: Jednoduché, mäkučké a voňavé

Ak patríte k milovníkom sladkého pečiva a radi skúšate tradičné recepty, tieto veľkonočné perníčky vás určite nesklamú. Vďaka voňavej zmesi korenia a poctivému medu majú výnimočnú chuť aj arómu, ktorú si všetci zamilujú. Navyše sú skutočne mäkučké okamžite po upečení, takže si na nich môžete pochutnať bez dlhého čakania. Ideálny recept, ak chcete potešiť rodinu či priateľov veľkonočným občerstvením alebo len doplniť sviatočný stôl niečím sladkým.
Prečo sú české perníčky také obľúbené
Tieto medové perníčky sú typické predovšetkým pridaním kvalitného medu a výraznou perníkovou zmesou korenia. Vďaka tomu majú nezameniteľnú arómu, ktorú rozoznáte už pri prvom zahryznutí. Vo svete perníkov hrá veľkú úlohu aj špeciálna konzistencia – perníky by mali byť zvonka jemné a vnútri vláčne. S týmto receptom dosiahnete taký výsledok takmer okamžite a veľké plus je, že nemusíte čakať, kým zmäknú. Hneď po upečení sa dajú jesť a sú naozaj skvelé.
Čo potrebujete na voňavé veľkonočné perníčky
Skôr ako sa pustíte do pečenia, skontrolujte si, či máte všetky dôležité ingrediencie. Budete potrebovať:
-
800 g hladkej múky
-
300 g masla
-
300 g medu
-
300 g kryštálového (krupicového) cukru
-
4 vajcia
-
1 dl mlieka
-
2 lyžičky jedlej sódy
-
Perníkové korenie (prípadne si ho môžete namiešať sami: 1 lyžička škorice, 10 ks klinčekov, trocha badiánu, anízu)
-
Voliteľne môžete pridať 50 g kakaa alebo lyžičku instantnej kávy, ak chcete dosiahnuť výraznejšiu chuť či tmavšiu farbu
Tieto suroviny vám vystačia na pekné množstvo veľkonočných perníčkov – bude ich dosť pre celú rodinu, či už na priamu konzumáciu, alebo ako milý darček na sviatky.
Ako si pripraviť cesto a prečo mu dopriať čas na odpočinok
-
Vo veľkej mise si najprv zmiešajte maslo, cukor, med a žĺtky zo všetkých štyroch vajec. Dôkladne miešajte, kým sa všetky zložky nespoja do vláčnej hmoty.
-
Prilejte mlieko a prisypte namleté perníkové korenie (alebo jednotlivé koreniny podľa vlastnej chuti).
-
K tejto voňavej zmesi pridajte preosiatu hladkú múku zmiešanú s jedlou sódou. Všetko dôkladne prepracujte.
-
V samostatnej miske si vyšľahajte bielky do tuhého snehu a až potom ich jemne vmiešajte do cesta.
-
Z cesta vypracujte bochník a uložte ho na noc do chladničky (ideálne aspoň na 12 hodín). Vďaka tomuto „odležaniu“ bude cesto ešte vláčnejšie a perníčky nadobudnú lepšiu štruktúru aj chuť.
Ako vykrajovať a piecť veľkonočné perníčky
Po odpočinku v chladničke cesto vyberte a nechajte chvíľu zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa ľahšie vaľkalo. Dosku si jemne posypte múkou a cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 3 až 4 mm.
-
V tejto fáze môžete zapojiť fantáziu a zvoliť si formičky podľa témy Veľkej noci: vajíčka, zajačikov, kuriatka alebo klasické srdiečka či kvietky.
-
Vykrojené tvary poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do vyhriatej rúry.
-
Rúru predhrejte na 180 °C a pečte podľa veľkosti perníčkov – môže to trvať 5 až 15 minút. Počas pečenia sledujte farbu: mali by byť pekne zlatohnedé, no nie pripálené.
Ako dodať perníčkom ten pravý sviatočný vzhľad
Veľkonočné perníčky môžete ozdobiť hneď dvoma spôsobmi:
-
Potretie žĺtkom:
-
Hneď po vytiahnutí z rúry potrite perníčky zmesou žĺtka a dvoch lyžíc mlieka. Vďaka tomu sa na povrchu vytvorí jemná glazúra, ktorá nielen dobre vyzerá, ale aj udrží perníčky dlhšie vláčne.
-
-
Cukrová poleva alebo iné zdobenie:
-
Ak preferujete typické zdobenie bielkovou polevou, pripravte si:
-
1 bielok
-
pár kvapiek citrónovej šťavy
-
200 g práškového cukru
-
-
Všetko poriadne vyšľahajte, kým nie je konzistencia hladká a hustá, ale stále ľahko roztierateľná. Môžete ju potom aplikovať pomocou zdobiaceho vrecka alebo len tak lyžičkou.
-
Druhá možnosť je rumová poleva:
-
250 g práškového cukru
-
2 lyžice horúcej vody
-
3 lyžice rumu
-
-
Vymiešajte si hladkú glazúru, ktorou môžete perníčky potrieť, a tá im dodá jemnú rumovú arómu.
-
Drobné tipy a inšpirácie na veľkonočné pečenie
-
Ak chcete ešte viac obohatiť veľkonočný stôl, môžete siahnuť po ďalších tradičných receptoch, napríklad na veľkonočné milosti alebo starodávny tvarohový koláč. Takéto dobroty krásne doplnia medové perníčky a prinesú na váš sviatočný stôl rozmanitosť.
-
Veľká noc je nielen o dobrom jedle, ale aj o príjemnej atmosfére, veselých farbách a spoločnom čas strávenom s rodinou. Pečenie perníčkov je ideálna príležitosť, ako zapojiť deti či blízkych, ktorí radi pomôžu pri vaľkaní alebo zdobení.
Kedy bude Veľká noc 2025 a aké pravidlá platia pre obchody
Veľká noc každý rok pripadá na iné dátumy, ktoré súvisia s jarnou rovnodennosťou a lunárnym cyklom. Prehľad sviatkov býva zverejnený vopred, a preto sa oplatí skontrolovať kalendár, aby ste vedeli, kedy budú obchody otvorené alebo zatvorené, a prispôsobili si nákupy. Každý rok sa môžu líšiť aj otváracie hodiny – preto sa uistite, že máte všetko potrebné na pečenie včas, aby ste nemuseli zháňať suroviny na poslednú chvíľu.
Prajeme vám krásnu Veľkú noc plnú pohody, výbornej nálady a skvelých chutí. Vyskúšajte tieto jednoduché a mäkučké perníčky, ktoré vďaka medu a voňavému koreniu skutočne stoja za to. Budú perfektným sladkým spestrením sviatočnej tabule a vy si môžete vychutnať chvíle s tými, ktorých máte radi.