Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľkonočný baranček trochu inak: Margotka mu dodá exotický šmrnc a pripravíte ho bez váženia

Veľkonočný baranček trochu inak: Margotka mu dodá exotický šmrnc a pripravíte ho bez váženia
Veľkonočný baranček trochu inak: Margotka mu dodá exotický šmrnc a pripravíte ho bez váženia Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa tento rok chystáte upiecť niečo výnimočné na sviatky a tradičné recepty vás už trochu omrzeli, máme pre vás zaujímavý tip. Čo tak skúsiť barančeka, ktorý v sebe skrýva chuť kokosu, rumu a čokolády? Neznie to zle, však? Stačí do cesta pridať obľúbenú tyčinku Margot a o výnimočný dezert máte postarané. Navyše je recept hrnčekový – takže váhu pokojne nechajte v skrinke.

Baranček ako symbol a tradícia

Veľká noc sa spája s rôznymi symbolmi – vajíčkami, zajačikmi či baránkami. Práve baranček má však v kresťanskej tradícii zvláštny význam – pripomína Ježiša, ktorý sa obetoval ako nevinný baránok. Zároveň je ale aj symbolom jari, nového života a prebúdzajúcej sa prírody.

Aj preto sa pečený baránok stal súčasťou sviatočných stolov. Pôvodne išlo o skutočné jahňacie, no časom sa zaužívala sladká verzia z cesta, ktorá plní nielen brušká, ale aj estetickú funkciu – je to milá dekorácia, ktorú si možno aj s chuťou odfotiť predtým, než zmizne z taniera.

Ako sa z mäsa stal múčnik

V minulosti sa na Veľkú noc podávalo pečené jahňa, neskôr ho nahradil baránok zo sladkého cesta. Od 17. storočia sa v kuchyniach začali objavovať recepty na baránkov z kysnutého cesta, no dnes sú obľúbenejšie rýchlejšie verzie – ako piškótové, trené či liate cesto.

Chuť baránka si môžete doladiť podľa seba – od kakaa a vanilky cez citrónovú kôru až po kokos. A keď chcete, aby to malo trochu „šmrnc“, pokojne siahnite po Margot tyčinke. Do cesta vnesie kombináciu chutí, ktoré spolu skvele ladia – a navyše vám ušetrí robotu s ďalším dochucovaním.

Sladká inovácia: Margot v ceste

Čokoládové tyčinky nie sú v pečení ničím novým – často sa používajú do rôznych koláčov a zákuskov. Margotka je však špecifická tým, že v sebe spája kokosovú arómu, rumový nádych a jemnú čokoládu. Vďaka tomu dodá klasickému receptu úplne nový rozmer.

A čo je najlepšie? Stačí ju nastrúhať rovno do cesta. Netreba nič vymýšľať, kombinovať ani vážiť. Celý recept je postavený na hrnčekoch, takže je ideálny pre každého, kto chce rýchlo, jednoducho a bez zbytočných komplikácií vyčariť niečo chutné.

Čo budete potrebovať:

  • 2 vajcia

  • 1 hrnček kryštálového cukru

  • pol hrnčeka oleja

  • 1 hrnček mlieka

  • ¾ hrnčeka hladkej múky

  • ¾ hrnčeka polohrubej múky

  • polovica balíčka prášku do pečiva

  • polovica tyčinky Margot (nastrúhaná)

  • hrsť nasekaných orechov (voliteľné)

  • maslo a polohrubá múka na formu

  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Formu na baránka si pripravte – vytrite ju maslom a vysypte múkou, aby šiel po upečení ľahko von. Rúru predhrejte na 180 °C.

  2. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, potom do zmesi zašľahajte olej a mlieko.

  3. V druhej miske si spojte oba druhy múky, kypriaci prášok, nastrúhanú Margotku a podľa chuti aj nasekané orechy.

  4. Suché ingrediencie postupne primiešajte do tekutej zmesi. Vznikne jemné cesto, ktoré nalejete do formy.

  5. Pečte približne 45 minút – správne upečenie overíte špajdľou, ktorá po zapichnutí do stredu musí zostať suchá.

  6. Po upečení nechajte baránka chvíľu vychladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte. Na záver posypte práškovým cukrom a môžete ho aj ozdobiť podľa nálady – mašličkou, sušeným ovocím či čokoládou.

Tento netradičný baránok je dokonalým dôkazom, že aj klasika môže dostať moderný nádych. Zvládne ho aj začiatočník, a na sviatočnom stole určite zaujme. Tak čo, pustíte sa do pečenia?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.