Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľký prehľad rýchlych omáčok k mäsu: Nájdite tú, ktorá vám sadne najviac

Smotanová omáčka s hubami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Smotanová omáčka s hubami Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte pripravené krásne prepečené mäso, ale neviete, akú omáčku k nemu pripraviť, aby ste nestrávili pol dňa v kuchyni? Dobrá správa – aj rýchla omáčka môže chutiť fantasticky! Tu je niekoľko tipov, ktoré zachránia každý obed či večeru. A možno objavíte aj takzvanú „univerzálnu bielu omáčku“, o ktorej mnohí ešte ani nepočuli.

Prečo sa k mäsu oplatí pridať omáčku

Mäso opečené len na panvici býva síce voňavé, no bez šťavy pôsobí sucho. Omáčka mu dodá nielen vláčnosť, ale aj výraznejšiu chuť a lepší vzhľad. Skvelo sa hodí k steakom, medailónikom, rezňom či biftekom. Nemusíte však tráviť hodiny pri sporáku – väčšina týchto receptov sa dá zvládnuť do 10 minút.

Univerzálna biela omáčka (UBO)

Podobne ako známa „UHO“ – univerzálna hnedá omáčka – existuje aj jej svetlá sestra, „UBO“. Jej príprava je naozaj jednoduchá a výsledok stojí za to.
V hrnci zohrejte asi 200 ml mlieka a pridajte 100 g termizovaného syra. Ak ho nemáte, pokojne použite žervé, mascarpone alebo smotanový syr. Zmes nechajte krátko prebublať a potom ju môžete vylepšiť podľa chuti – napríklad nastrúhaným parmezánom, kúskami nivy, orestovanými hubami či čerstvými bylinkami.
Nakoniec omáčku jemne osoľte, okoreňte a podávajte. Skvelo sa hodí k hydine, bravčovému aj rybám.

Rýchle a známe omáčky, ktoré sa nikdy neomrzia

Ak máte mäso už hotové, vytiahnite kastról a pustite sa do kúzlenia. Z obyčajného vývaru dokážete pripraviť skvelý základ, ktorý stačí zahustiť zápražkou alebo trochou smotany.

Medzi klasiky, ktoré sú hotové raz-dva, patria:

  • Korenistá omáčka – výrazná chuť, ideálna k hovädziemu alebo bravčovému.

  • Rajčinová (paradajková) – jemne kyslastá, vhodná aj k kuraciemu.

  • Holandská – luxusná a jemná, výborná k rybám alebo zelenine.

  • Bešamelová – univerzálny základ pre množstvo ďalších omáčok.
    Ak máte v chladničke prebytočnú zeleninu, môžete z nej rýchlo pripraviť aj zeleninové pyré, ktoré poslúži ako zdravá alternatíva.

Korenistá omáčka pripravená za pár minút omáčka pripravená za pár minút

Ak máte radi výrazné chute, siahnite po korenistej omáčke pripravenej za pár minút. Stačí na panvici nechať roztopiť trochu masla, pridať drvené čierne korenie, zaliať vývarom a smotanou a nechať zredukovať. Vznikne hustá, aromatická omáčka, ktorá pozdvihne aj obyčajný kúsok mäsa na reštauračný zážitok.

Rajčinová omáčka expresne rýchlo

Aj paradajkovú omáčku možno pripraviť bez dlhého varenia. Použite kvalitné drvené paradajky, pridajte štipku cukru, soľ, sušenú bazalku, cesnak a kvapku olivového oleja. Krátko povarte, aby sa chute spojili – a máte hotovo. Ak chcete omáčku zjemniť, pridajte lyžicu smotany alebo kúsoček masla.

Omáčka z jednej panvice – využite výpek z mäsa

Najjednoduchší spôsob, ako získať omáčku plnú chuti, je nechať ju vzniknúť priamo po opekaní mäsa. Na panvici vám zostane výpek – ten je doslova poklad.
Prilejte trochu vývaru, vína alebo smotany, premiešajte a nechajte povariť, kým šťava mierne zhustne. Aby bola omáčka hladká, môžete ju precediť cez sitko. Nakoniec vmiešajte kúsok masla, ktoré ju zjemní a dodá jej lesk.
Pozor, v tomto bode už omáčku nevarte – inak by sa maslo oddelilo a stratila by svoju hodvábnu konzistenciu.

Keď sa vám variť nechce: studené omáčky k mäsu

Nie vždy musí ísť o teplú omáčku. Ak sa ponáhľate alebo je vonku horúco, môžete siahnuť po niečom jednoduchšom. Otvorte chladničku – majonéza, zakysaná smotana, horčica či kečup poslúžia ako skvelý základ.

Skvelým doplnkom je aj bylinkové maslo – položte ho na horúce mäso, nechajte rozpustiť a získate nádherne voňavý a jemne ochutený závoj, ktorý sa dokonale spojí s pokrmom. Ak do masla pridáte aj cesnak alebo citrónovú kôru, máte jednoduchú domácu delikatesu.

Tip na záver

Ak chcete experimentovať, skúste spojiť rôzne typy omáčok – napríklad bielu so zeleninovým pyré, alebo paradajkovú s trochou smotany. Hranice neexistujú, dôležité je, aby vám chutilo.

S trochou fantázie si môžete každý deň pripraviť inú omáčku, a pritom tráviť v kuchyni len pár minút. Mäso tak nikdy nebude nudné a vaše jedlá získajú úplne nový rozmer.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.