Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočné makrónky: krehká francúzska klasika v sviatočnom šate

Vianočné makrónky: krehká francúzska klasika v sviatočnom šate
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočné makrónky: krehká francúzska klasika v sviatočnom šate Foto: depositphotos.com
reklama:

Makrónky sú drobné francúzske dezerty z dvoch mandľových škrupiniek, medzi ktorými sa ukrýva jemná krémová náplň.

Typická je ich ľahká štruktúra, hladký povrch a pekný „lem“ na spodku. Pripravujú sa z bielkov, cukru, mandľovej múky, farby a lahodného krému. Okrem toho, že rýchlo miznú zo stola, sú ideálne aj ako ručne robený jedlý darček.

Aj keď postup nepatrí medzi najľahšie, odmena stojí za to – správne upečené makrónky pôsobia elegantne a chutia presne tak, ako si človek predstavuje pri slove „cukrársky skvost“.

Overený postup na základné makrónky

Pri tomto dezerte rozhodujú detaily, preto je dôležité držať sa uvedených množstiev aj techniky:

Ingrediencie:

  • 125 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g bielkov (zhruba z 3–4 vajec)
  • 100 g kryštálového cukru

Mandľovú múku spojíme s práškovým cukrom, rozmixujeme ich na jemný prášok a preosejeme. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do hustej peny a po častiach prisypávame kryštálový cukor. Keď je sneh tuhý a lesklý, môžeme ho zafarbiť. Potom ho opatrne vmiešame do mandľovej zmesi – výsledkom má byť hmota, ktorá pomaly steká z varešky.

Cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie a plechom párkrát silnejšie klepneme o dosku, aby sme zbavili cesto vzduchových bubliniek. Necháme ich zaschnúť a pečieme pri 150 °C.

Ako dostať do makróniek vianočnú dušu

Na sviatočnú atmosféru existuje pri makrónkach mnoho trikov:

  • Koreniny v ceste – škorica, mletý klinček či aníz z nich spravia malé voňavé Vianoce.
  • Farby zimy a sviatkov – odvážne červená so zelenou alebo ľadová modrá s bielou.
  • Tvary pre pokročilých – snehuliačik, zimná čiapka, rukavica, vločka či stromček.
  • Náplne s vianočnou chuťou – krém obohatený o vaječný likér, pomaranč, rum, škoricu alebo orechy.
  • Zdobenie – malé dekorácie, maľovanie polevou či použitie ozdobných obtlačkov.
  • Darčekové balenie – makrónky v peknej vianočnej krabičke vyzerajú vždy výnimočne.

Rada pre začiatočníkov

Ak sa do makróniek púšťaš prvýkrát, oplatí sa siahnuť po hotovej mandľovej múke. Je jemná a rovnomerná, čo značne uľahčí prácu aj výsledný vzhľad škrupiniek.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.