 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Vláčna jablková bábovka – jednoduchý recept z domácich jabĺk
Vláčna jablková bábovka – jednoduchý recept z domácich jabĺk
 
          Keď sa povie jablkový koláč, väčšine z nás napadne štrúdľa, kysnutý koláč alebo šatôčky z lístkového cesta. Jablká sa však dajú využiť aj v bábovke, ktorá je šťavnatá, krásne voňavá a zároveň nenáročná na prípravu.
Často sa stane, že niektoré jablká doma dlho nevydržia a treba ich rýchlo spotrebovať. Namiesto vyhadzovania je skvelé ich premeniť na voňavý múčnik. Platí, že čím sladšie a aromatickejšie jablká použijeme, tým chutnejší bude výsledok. A ešte jedna rada – šupky z jabĺk si pokojne odložte, dajú sa ďalej spracovať, napríklad na čaj alebo do kompótu.
Čo budeme potrebovať
-  320–350 g očistených jabĺk 
-  trochu citrónovej šťavy 
-  1 lyžičku mletej škorice 
-  350 g polohrubej múky 
-  1/2 hrnčeka mlieka 
-  180 g oleja 
-  200 g kryštálového cukru 
-  3 vajcia 
-  1 vanilkový cukor 
-  1 kypriaci prášok do pečiva 
-  2 lyžice kakaa 
Postup prípravy
-  Formu pripravíme – bábovkovú formu vytrieme tukom a vysypeme hrubou múkou. 
-  Jablká – ošúpeme, nastrúhame a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu. 
-  Suché prísady – múku zmiešame s kypriacim práškom. 
-  Cesto – v miske rozmiešame oba cukry s vajcami, vyšľaháme do peny, pridáme olej, jablká, škoricu, múku s práškom a nakoniec mlieko. 
-  Dvojfarebný efekt – časť cesta zmiešame s kakaom. Do formy nalievame svetlé a tmavé cesto na striedačku, aby vznikla mramorová štruktúra. 
-  Pečenie – najskôr pečieme asi 30 minút pri 170 °C, potom teplotu zvýšime na 180 °C a pokračujeme ešte približne pol hodiny. 
Tip na záver
Bábovka je po upečení vláčna, s jemným nádychom škorice a kakaa. Podávať ju môžete posypanú práškovým cukrom, ale chutí výborne aj len tak, ku káve alebo čaju.

