Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vlašské orechy – jesenný poklad pre zdravie aj chuťové poháriky

Vlašské orechy – jesenný poklad pre zdravie aj chuťové poháriky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vlašské orechy – jesenný poklad pre zdravie aj chuťové poháriky Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa listy začínajú farbiť do zlatista a vzduch vonia jeseňou, prichádza aj sezóna vlašských orechov.

Možno vás nečaká práve najčistejšia práca – lúskanie, prsty zafarbené dohneda a kôpka škrupín – no odmena stojí za to. Orechové jadierka sa vám zídu do koláčov, závitkov, raňajkových kaší aj do zimnej zásoby na vianočné pečenie.

Kráľovské ovocie orecha

Vlašské orechy pochádzajú z orecha kráľovského – názov, ktorý si právom zaslúži. Ich aróma je jemná, chuť plná a pritom decentne horkastá. Jadro chráni tvrdá škrupina obalená zelenou šupkou, ktorá počas dozrievania praská a odhaľuje svoj poklad. Farby jadier sa líšia od svetložltej až po jantárovú či hnedastú, niektoré odrody majú dokonca jemne červený odtieň.

Úroda zvyčajne dozrieva v septembri, zber vrcholí v októbri. Keď začnú orechy padať na zem (alebo vám na hlavu), je čas pustiť sa do práce. Najchutnejšie sú čerstvo vylúpané, biele jadierka – jemné, sladkasté a voňavé.

Kedy je ten pravý čas zbierať?

Zrelý orech sa ohlási sám – jednoducho spadne. Zelený obal postupne tmavne, praská a orech z neho vypadáva. V ideálnom prípade ho nechajte, nech si zo stromu „odíde“ prirodzene. Niekedy sa to stane až po prvých slabých mrazoch.

Ak je však počasie vlhké a orechy sa nechcú pustiť, pomôžte im jemným zatrasením stromu. Ale pozor – až keď minimálne štvrtina úrody spadla sama. Orechy nenechávajte ležať na zemi dlhšie než dva dni, inak začnú černieť a hniť.

Po zbere odstráňte zvyšky šupiek a orechy rozložte do jednej vrstvy na suché, vzdušné miesto. Sušte ich tri až päť týždňov – ideálne na sitách alebo v bedničkách s otvorom, aby k nim mohol prúdiť vzduch. Pravidelne ich kontrolujte a občas jeden rozlúsknite – podľa vône a chuti rýchlo spoznáte, či sú v poriadku.

Malé, ale výživou nabité

Len máloktorá potravina v sebe spája toľko chuti a prospechu ako práve vlašské orechy. Sú síce tučné a kalorické, no zároveň nesmierne výživné. Odporúčaná denná porcia je približne 30 gramov, čo je asi malá hrsť.

Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu a nervovej sústavy, pomáhajú zvládať stres, zlepšujú pamäť aj koncentráciu. Študenti počas skúškového obdobia či starší ľudia, ktorí si chcú udržať mentálnu sviežosť, by po nich mali siahnuť častejšie.

Tuky z orechov prospievajú aj srdcu a cievam, znižujú riziko vzniku vysokého cholesterolu či zápalov v tele. Okrem toho sú orechy zdrojom vitamínu E, vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Niektoré výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia vlašských orechov môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a prsníka.

A ešte jedna drobnosť – škrupiny nevyhadzujte. Dajú sa využiť na prípravu domáceho čaju proti kašľu. Stačí opláchnuť škrupiny z dvadsiatich orechov, zaliať ich 600 ml vody, nechať lúhovať 12 – 20 hodín, potom krátko povariť a scediť. Pite trikrát denne – má jemne sťahujúce a upokojujúce účinky.

Ako orechy správne uchovať

Najväčším nepriateľom orechov je vzduch – vylúpané totiž rýchlo žltnú a horknú. Ak chcete, aby vydržali čo najdlhšie, nechávajte ich v škrupine. Tá prirodzene chráni jadro pred oxidáciou.

Ak ich už máte vylúpané, uložte ich do uzatvárateľnej nádoby alebo sáčku a skladujte v chladničke – vydržia približne tri až štyri mesiace. V mrazničke pokojne aj celý rok. Mraziť môžete aj pomleté orechy, ak ich plánujete použiť pri pečení.

A ak máte orechov viac než stihnete zjesť, skúste si pripraviť orechy v mede. Vylúpané jadierka nasypte do pohára, zalejte teplým medom, uzavrite a nechajte deň odstáť. Výsledkom je výborná pochúťka, ktorá sa hodí do jogurtu, kaše alebo ako ozdoba dezertov.

Zhrnutie na záver

Vlašské orechy sú drobný zázrak prírody – chutné, výživné a univerzálne. Posilňujú mozog, chránia srdce, zlepšujú náladu aj imunitu. Ak im doprajete správne sušenie a skladovanie, vydržia celé mesiace a prinesú vám zdravie na tanier v každom ročnom období.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.