- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Vlašský šalát podľa normy z roku 1976: tá nezameniteľná chuť detstva
Vlašský šalát podľa normy z roku 1976: tá nezameniteľná chuť detstva
Pamätáte si ešte na tú vôňu, keď ste si z lahôdkárstva priniesli malý papierový sáčok s vlašským šalátom a ešte teplý rožok k tomu? Ešte kým ste došli domov, polovica porcie bola preč. Ten klasický „vlašák“ sa dnes hľadá ťažko – receptúry sa zmenili, pribudli rôzne konzervanty a pridané látky. No ak chcete opäť zažiť chuť, akú ste poznali z detstva, môžete si ho pripraviť doma presne podľa pôvodnej normy z roku 1976.
Klasika, ktorá nikdy neomrzí
Vlašský šalát patrí medzi najznámejšie studené jedlá u nás. Objavuje sa na chlebíčkoch, podáva sa s čerstvým pečivom, ako rýchly obed, večera či obľúbená desiata. Hoci ho kúpite aj dnes v obchode, chuťovo má len málo spoločné s tým pravým socialistickým originálom. Receptúra sa v priebehu rokov menila – do šalátu sa pridali rôzne prísady predlžujúce trvanlivosť, no zároveň ubudlo z poctivej chuti.
Ako sa vlašský šalát vlastne zrodil
Možno vás prekvapí, že korene tejto pochúťky nesiahajú do slovenských, ale až do Talianska. Práve odtiaľ sa dostal do strednej Európy, no pôvodné zloženie sa výrazne líšilo od toho, čo poznáme dnes – základ tvorili hlavne ryby. Slávna kuchárka Magdaléna Dobromila Rettigová zaradila vlašský šalát do svojej kuchárky už v roku 1831, a jej verzia obsahovala úhora, mihule aj sardely.
Linkov vlašský šalát – legenda z Hybernskej ulice
O popularitu tohto jedla sa neskôr zaslúžil lahôdkár Alois Linka, ktorý pôsobil v Prahe. V jeho recepte ostala rybia chuť zachovaná v podobe sleďov, no pridal do nej aj jablko – kombinácia, ktorá si získala obrovský úspech. Linkov vlašský šalát sa stal hitom a jeho podnik v Hybernskej ulici fungoval takmer štvrťstoročie.
Všetko sa však zmenilo vo februári 1948, keď bolo lahôdkárstvo znárodnené. Práve v tom období vznikla nová verzia vlašského šalátu – taká, akú si pamätajú generácie dnešných päťdesiatnikov a šesťdesiatnikov. Sleď, jablko aj pražská šunka z receptu zmizli a nahradili ich zemiaky a šunkový salám.
Pochúťka na sviatky aj na všedné dni
V tejto podobe sa stal vlašský šalát ikonou. Objavoval sa na oslavách, silvestrovských večierkoch, ale aj na nedeľných raňajkách s rožkom a kyslou uhorkou. Pre mnohých sa stal symbolom jednoduchého luxusu – jedlo, ktoré bolo bežné, no vždy dokázalo potešiť.
Ak si ho chcete pripraviť doma podľa normy z roku 1976, nie je to vôbec zložité. Stačí sa držať nasledujúceho postupu.
Recept na vlašský šalát podľa normy z roku 1976
Čo budete potrebovať
-
350 g zemiakov
-
48 g varenej mrkvy
-
32 g vareného zeleru
-
220 g šunkového salámu (v pôvodnej norme bol „výrobný salám“)
-
90 g sterilizovaných uhoriek
-
40 g sterilizovaného hrášku (20 g ide do majonézy, 20 g do zmesi)
-
200 g kvalitnej majonézy
-
1 vrchovatá lyžica horčice
-
12 g octu
-
štipka soli a mletého čierneho korenia
-
10 g cukru
-
pár kvapiek worcesterskej omáčky podľa chuti
Postup prípravy krok za krokom
-
Uvarte zemiaky.
Ak máte domáce alebo z farmy, uvarte ich v šupke a nechajte vychladnúť. Supermarketové zemiaky je lepšie ošúpať a variť bez šupky, aby sa do šalátu nedostali zbytočné chemikálie. -
Pripravte zeleninu.
Mrkvu aj zeler uvarte domäkka a nechajte ich vychladnúť. Následne všetko – vrátane zemiakov – nakrájajte na malé kocky, aby sa chute lepšie premiešali. -
Vytvorte majonézový základ.
Do misky dajte majonézu (ideálne domácu alebo takú, ktorá obsahuje viac žĺtkov). Pridajte horčicu, ocot, worcester, soľ, korenie a cukor. Dobre premiešajte a nakoniec vmiešajte polovicu sterilizovaného hrášku a trochu vody z uhoriek – dodá typickú kyslastú chuť. -
Spojte všetky ingrediencie.
Do majonézového základu pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu, zeler, uhorky a zvyšný hrášok. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo do jednotnej hmoty. -
Nakoniec pridajte šunkový salám.
Podľa normy by sa mal krájať na tenké pásiky – nie na kocky. Po premiešaní nechajte šalát aspoň pár hodín v chladničke, ideálne však do druhého dňa.
Tip na záver
Čím dlhšie necháte šalát odležať, tým lepšie sa chute prepoja. A ak ho chcete podávať ako za starých čias, servírujte ho jednoducho – s čerstvým rožkom, zabalený v papieri. Žiadny porcelán, žiadne ozdoby. Len poctivý „vlašák“, aký sme kedysi všetci milovali.
