Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vlašský šalát: Tradičný recept, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole

Vlašský šalát: Tradičný recept, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vlašský šalát: Tradičný recept, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole Foto: depositphotos.com
reklama:

Predtým, než pripravíte vianočné dobroty, môžete vyskúšať klasiku českej kuchyne – vlašský šalát.

Na rozdiel od zemiakového šalátu je jeho hlavným stavebným prvkom jemný salám, zatiaľ čo zemiaky sú len doplnkom. Vďaka väčšiemu množstvu majonézy je výsledná konzistencia lahodne krémová a chuťovo vyvážená.

Vlašský šalát má typicky jemne kyslú chuť, ktorú väčšinou dodáva uhorkový nálev. V tomto recepte však postačí kombinácia worcestrovky a trochu octu, vďaka čomu šalát získa príjemnú pikantnosť. Chute si samozrejme môžete prispôsobiť podľa vlastného vkusu.

Ingrediencie na jednu porciu

  • 200 g uvarených zemiakov
  • 100 g nízkotučného jemného salámu (napríklad junior)
  • 1 väčšia sladkokyslá uhorka
  • 1 plátok uvareného alebo sterilizovaného zeleru
  • 1 malá uvarená mrkva
  • 2 lyžice sterilizovaného hrášku
  • 120 g majonézy (možno zriediť troškou mlieka)
  • soľ, čierne korenie, horčica, worcestrová omáčka, ½ lyžičky octu
  • štipka práškového cukru, ak šalát pôsobí príliš kyslo

Ako na to

  1. Salámu nakrájajte na tenké prúžky. Zemiaky, ktoré ste uvarili a nechali vychladnúť, prepasírujte dvakrát cez krájač na vajcia, aby vznikli jemné kúsky.
  2. Uhorku, zeler a mrkvu nakrájajte na malé prúžky alebo kocky, prípadne ich nastrúhajte nahrubo.
  3. Do zeleniny pridajte sterilizovaný hrášok, uhorku a majonézu. Ochuťte soľou, korením, horčicou a worcestrovou omáčkou. Všetko dobre premiešajte.
  4. Nechajte šalát odležať v chladničke, aby sa chute spojili.

Tip na servírovanie: Vlašský šalát je ideálny ako nátierka na chlebíčky, desiata s pečivom alebo ako základ pod ruské vajíčka.

Ak preferujete bohatšiu verziu, znížte množstvo zemiakov a zvýšte podiel salámu, zeleru, uhorky a majonézy – vznikne tak výraznejší a krémovejší vlašský šalát.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.