Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vôňa jari vo fľaši: Pripravte si domáci orgovánový sirup

Vôňa jari vo fľaši: Pripravte si domáci orgovánový sirup
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vôňa jari vo fľaši: Pripravte si domáci orgovánový sirup Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa vám pri prechádzke pod orgovánmi rozbúcha srdce a chcete si túto omamnú arómu uchovať aj na neskôr, máme pre vás skvelý tip. Vďaka jednoduchému sirupu si môžete vôňu kvitnúcej jari vychutnávať aj počas upršaných dní.

V kuchyni ho využijete na množstvo spôsobov – od osviežujúcich nápojov až po sladké dezerty.

Potrebné suroviny:

Základ sirupu:

  • 1 pohár hnedého cukru

  • 1 pohár vody

  • 1 pohár čerstvo natrhaných orgovánových kvetov

  • šťava z 1 citróna

Na jemné zafarbenie (voliteľné):

  • 1 lyžica mrazených čučoriedok

  • Postup prípravy:

    1. Najprv dajte variť vodu s cukrom – nechajte ich spolu jemne prebublávať asi 5 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí.

    2. Zatiaľ čo sa sirup varí, pripravte si kvety: orgován len jemne oklepte od prípadného hmyzu (neumývajte), odstráňte zelené stonky a listy, a pohár naplňte len čistými kvetmi.

    3. Keď je cukrový základ hotový, pridajte kvety a ak chcete získať jemne fialový odtieň, prihoďte aj lyžicu mrazených čučoriedok.

    4. Sirup odstavte z platne, zakryte a nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste – ideálne 1 až 3 dni.

    5. Po lúhovaní pridajte šťavu z citróna, všetko dobre premiešajte a precedte cez jemné sitko alebo gázu.

    6. Sirup prelejte do sterilizovanej fľaše a skladujte v chladničke. Spotrebujte do 4 týždňov.

    Poznámka: Použitý pohár mal objem 250 ml, pokojne si však množstvo upravte podľa množstva nazbieraných kvetov.

Rýchlejšia alternatíva:

Ak nemáte čas čakať, môžete použiť aj zrýchlený postup: kvety pridajte priamo do horúceho sirupu a varte ich spolu 15 minút. Chuť bude o niečo intenzívnejšia, no orgován môže stratiť časť svojich prirodzených účinkov.

Ako sirup využiť?

  • Primiešajte ho do studenej perlivej vody a vytvorte si domácu limonádu s vôňou mája.

  • Osladí a rozvonia aj šálku bylinkového čaju.

  • Vynikajúci je aj ako jemná poleva na bábovky, ovocné koláče alebo piškótové zákusky – krásne ich prevonia a dodá im elegantný šmrnc.

Tento sirup je dokonalým spôsobom, ako si uchovať jar v sklenenej fľaši – a navyše si s ním osladíte nejednu chvíľku pokoja.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.