Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Vôňa jari vo fľaši: Pripravte si domáci orgovánový sirup

Vôňa jari vo fľaši: Pripravte si domáci orgovánový sirup
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vôňa jari vo fľaši: Pripravte si domáci orgovánový sirup Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa vám pri prechádzke pod orgovánmi rozbúcha srdce a chcete si túto omamnú arómu uchovať aj na neskôr, máme pre vás skvelý tip. Vďaka jednoduchému sirupu si môžete vôňu kvitnúcej jari vychutnávať aj počas upršaných dní.

V kuchyni ho využijete na množstvo spôsobov – od osviežujúcich nápojov až po sladké dezerty.

Potrebné suroviny:

Základ sirupu:

  • 1 pohár hnedého cukru

  • 1 pohár vody

  • 1 pohár čerstvo natrhaných orgovánových kvetov

  • šťava z 1 citróna

Na jemné zafarbenie (voliteľné):

  • 1 lyžica mrazených čučoriedok

  • Postup prípravy:

    1. Najprv dajte variť vodu s cukrom – nechajte ich spolu jemne prebublávať asi 5 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí.

    2. Zatiaľ čo sa sirup varí, pripravte si kvety: orgován len jemne oklepte od prípadného hmyzu (neumývajte), odstráňte zelené stonky a listy, a pohár naplňte len čistými kvetmi.

    3. Keď je cukrový základ hotový, pridajte kvety a ak chcete získať jemne fialový odtieň, prihoďte aj lyžicu mrazených čučoriedok.

    4. Sirup odstavte z platne, zakryte a nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste – ideálne 1 až 3 dni.

    5. Po lúhovaní pridajte šťavu z citróna, všetko dobre premiešajte a precedte cez jemné sitko alebo gázu.

    6. Sirup prelejte do sterilizovanej fľaše a skladujte v chladničke. Spotrebujte do 4 týždňov.

    Poznámka: Použitý pohár mal objem 250 ml, pokojne si však množstvo upravte podľa množstva nazbieraných kvetov.

Rýchlejšia alternatíva:

Ak nemáte čas čakať, môžete použiť aj zrýchlený postup: kvety pridajte priamo do horúceho sirupu a varte ich spolu 15 minút. Chuť bude o niečo intenzívnejšia, no orgován môže stratiť časť svojich prirodzených účinkov.

Ako sirup využiť?

  • Primiešajte ho do studenej perlivej vody a vytvorte si domácu limonádu s vôňou mája.

  • Osladí a rozvonia aj šálku bylinkového čaju.

  • Vynikajúci je aj ako jemná poleva na bábovky, ovocné koláče alebo piškótové zákusky – krásne ich prevonia a dodá im elegantný šmrnc.

Tento sirup je dokonalým spôsobom, ako si uchovať jar v sklenenej fľaši – a navyše si s ním osladíte nejednu chvíľku pokoja.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.