
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Vôňa jesene v kuchyni: Nadýchaná jablková bábovka s orechmi, ktorá sa rozplýva na jazyku
Vôňa jesene v kuchyni: Nadýchaná jablková bábovka s orechmi, ktorá sa rozplýva na jazyku

Jeseň sa už hlási o slovo – dni sa skracujú, vzduch je sviežejší a záhrady či trhy zaplavili čerstvé jablká. Práve toto obdobie praje voňavým domácim dezertom, ktoré zahrejú pri srdci aj na tele. Ak sa vám už zunoval klasický jablkový závin, skúste si pripraviť jemnú a vláčnu jablkovú bábovku s chrumkavými orechmi. Je tak jednoduchá, že sa podarí aj tým, ktorí s pečením len začínajú.
Prečo práve jablká a orechy?
Táto dvojica k jeseni neodmysliteľne patrí. Nielenže sa ich chute nádherne dopĺňajú, ale zároveň prinášajú aj množstvo prospešných látok pre naše zdravie.
-
Jablká obsahujú vlákninu, vitamín C a E a vďaka silným antioxidantom pomáhajú chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Pravidelná konzumácia podporuje trávenie, imunitu a prispieva k celkovej vitalite.
-
Vlašské orechy sú právom označované za „superpotravinu“. Majú vysoký obsah kvalitných bielkovín a zdravých tukov, znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme a pozitívne vplývajú na činnosť mozgu. Navyše prospievajú pleti, vlasom aj nechtom a podporujú detoxikáciu organizmu.
Keď tieto dve suroviny spojíte v jednom ceste, výsledkom bude dezert, ktorý je vláčny, voňavý a bohatý na živiny.
Recept na jemnú jablkovú bábovku s orechmi
Potrebujete:
-
1,5 hrnčeka hladkej múky
-
1 balíček prášku do pečiva
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 hrnček práškového cukru
-
4 vajcia
-
štipku soli
-
0,5 hrnčeka vlažného mlieka
-
0,75 hrnčeka oleja
-
1 hrnček nasekaných vlašských orechov (polovicu rozmixovať, polovicu nasekať nožom)
-
2 hrnčeky očistených a na kocky nakrájaných jabĺk
-
1 lyžicu bravčovej masti na vymastenie formy
-
mleté orechy na vysypanie formy
Postup:
-
V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
-
V inej miske vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom a so štipkou soli do nadýchanej peny.
-
Do vaječnej zmesi postupne vmiešajte suché ingrediencie, prilejte mlieko a premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
-
Následne pridajte olej a opäť dobre premiešajte.
-
Do cesta zapracujte nasekané orechy a kúsky jabĺk.
-
Formu na bábovku dôkladne vymažte masťou a vysypte mletými orechmi – vďaka tomu bude mať bábovka chrumkavý povrch a krásnu vôňu.
-
Cesto nalejte do formy a pečte v rúre vyhriatej na 150 °C približne 40 minút.
-
Či je bábovka hotová, overíte špajdľou – ak po vytiahnutí zostane suchá, môžete ju vybrať.
Tipy a zaujímavosti
-
Pri pečení jabĺk teplom síce strácajú časť vitamínov (môže ísť až o 70 %), no chuť aj vláknina zostávajú, takže dezert je stále cenným príspevkom do jedálnička.
-
Ak chcete ešte výraznejšiu vôňu, pridajte do cesta lyžičku mletej škorice alebo štipku mletého klinčeka.
-
Vlašské orechy môžete pred pridaním krátko opražiť na suchej panvici – ich aróma sa tak ešte viac zvýrazní.
Táto jablková bábovka je ideálnym spoločníkom ku káve, čaju alebo len tak, keď vás prepadne chuť na niečo sladké a domáce. Vďaka kombinácii jabĺk a orechov bude vláčna aj na druhý deň a určite sa po nej zapráši skôr, než stihne vychladnúť.