
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Voňavá hubová praženica: Rýchly recept pre hladných hubárov
Voňavá hubová praženica: Rýchly recept pre hladných hubárov

Návrat z lesa s plným košíkom húb býva radosťou aj výzvou. Hoci sme unavení, chuť na niečo dobré z čerstvo nazbieraných húb býva neodolateľná. A keďže huby sú najlepšie spracované hneď, ideálnym riešením je rýchla hubová praženica – jednoduché jedlo, ktoré výborne zasýti a rozvonia celú kuchyňu.
Ktoré huby sa hodia a ako ich pripraviť
Na praženicu sú ideálne rôzne druhy hríbov – napríklad masliaky, suchohríby alebo pravé hríby. Výborné sú aj kuriatka, no bedle si zaslúžia vlastné spracovanie.
Huby najskôr dôkladne očistíme, krátko opláchneme pod prúdom vody a necháme osušiť. Pevnejšie kúsky si môžeme odložiť na sušenie, ale tie väčšie, ktoré už potrebujú spotrebovať, sú ako stvorené na tepelné spracovanie v praženici.
Čo budete potrebovať
Základ tvoria huby a vajcia, ale aby mala praženica tú správnu chuť, nezaobídete sa bez niekoľkých ďalších surovín:
-
tuk podľa chuti (masť, olej alebo maslo)
-
cibuľa (prípadne pór)
-
vajcia
-
rasca (celá alebo drvená)
-
soľ a korenie
-
voliteľne aj cesnak pre výraznejšiu chuť
Postup prípravy krok za krokom
-
Na panvici rozohrejeme tuk a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu.
-
Pridáme nakrájané huby. Ak sú príliš suché, pridáme trochu vody (1–3 lyžice).
-
Rasca ide do panvice už na začiatku, so soľou počkáme až na záver – aby huby nepustili príliš veľa šťavy.
-
Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 10 minút. Kto má rád cesnak, môže ho pridať teraz.
-
Občas premiešame, keďže huby sa počas dusenia výrazne zmenšia.
-
Keď sú huby mäkké, prilejeme rozšľahané vajcia a za stáleho miešania ich necháme zraziť.
-
Dochuťte soľou a prípadne aj čiernym korením.
Ako ju podávať
Hubová praženica chutí najlepšie hneď po dovarení. Podávajte ju s čerstvým chlebom alebo natretú na hriankach. Jej výrazná chuť a vôňa lesa sú najlepším zakončením hubárskeho dňa.
Obmeny a vylepšenia podľa chuti
Nemáte práve po ruke čerstvé huby z lesa? Nevadí. Praženica sa dá pripraviť aj zo zmrazených alebo vopred namočených sušených húb. Skvelou alternatívou sú aj dostupné šampiňóny z obchodu.
Ak chcete recept oživiť, skúste tieto nápady:
-
Namiesto cibule použite pór.
-
Pridajte zeleninu ako kapusta, karfiol alebo kápia.
-
Pre sýtejšiu verziu doplňte údeninu alebo nastrúhaný syr (chuť sa však od klasickej verzie bude líšiť).
Toto jedlo patrí k tradičným domácim klasikám – jednoduché, rýchle a pripravené zo surovín, ktoré máte po ruke. A čo je najlepšie? Pri jeho varení vám celá kuchyňa bude voňať ako les.