Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Voňavá hubová praženica: Rýchly recept pre hladných hubárov

Voňavá hubová praženica: Rýchly recept pre hladných hubárov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Voňavá hubová praženica: Rýchly recept pre hladných hubárov Foto: depositphotos.com
reklama:

Návrat z lesa s plným košíkom húb býva radosťou aj výzvou. Hoci sme unavení, chuť na niečo dobré z čerstvo nazbieraných húb býva neodolateľná. A keďže huby sú najlepšie spracované hneď, ideálnym riešením je rýchla hubová praženica – jednoduché jedlo, ktoré výborne zasýti a rozvonia celú kuchyňu.

Ktoré huby sa hodia a ako ich pripraviť

Na praženicu sú ideálne rôzne druhy hríbov – napríklad masliaky, suchohríby alebo pravé hríby. Výborné sú aj kuriatka, no bedle si zaslúžia vlastné spracovanie.

Huby najskôr dôkladne očistíme, krátko opláchneme pod prúdom vody a necháme osušiť. Pevnejšie kúsky si môžeme odložiť na sušenie, ale tie väčšie, ktoré už potrebujú spotrebovať, sú ako stvorené na tepelné spracovanie v praženici.

Čo budete potrebovať

Základ tvoria huby a vajcia, ale aby mala praženica tú správnu chuť, nezaobídete sa bez niekoľkých ďalších surovín:

  • tuk podľa chuti (masť, olej alebo maslo)

  • cibuľa (prípadne pór)

  • vajcia

  • rasca (celá alebo drvená)

  • soľ a korenie

  • voliteľne aj cesnak pre výraznejšiu chuť

Postup prípravy krok za krokom

  1. Na panvici rozohrejeme tuk a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu.

  2. Pridáme nakrájané huby. Ak sú príliš suché, pridáme trochu vody (1–3 lyžice).

  3. Rasca ide do panvice už na začiatku, so soľou počkáme až na záver – aby huby nepustili príliš veľa šťavy.

  4. Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 10 minút. Kto má rád cesnak, môže ho pridať teraz.

  5. Občas premiešame, keďže huby sa počas dusenia výrazne zmenšia.

  6. Keď sú huby mäkké, prilejeme rozšľahané vajcia a za stáleho miešania ich necháme zraziť.

  7. Dochuťte soľou a prípadne aj čiernym korením.

Ako ju podávať

Hubová praženica chutí najlepšie hneď po dovarení. Podávajte ju s čerstvým chlebom alebo natretú na hriankach. Jej výrazná chuť a vôňa lesa sú najlepším zakončením hubárskeho dňa.

Obmeny a vylepšenia podľa chuti

Nemáte práve po ruke čerstvé huby z lesa? Nevadí. Praženica sa dá pripraviť aj zo zmrazených alebo vopred namočených sušených húb. Skvelou alternatívou sú aj dostupné šampiňóny z obchodu.

Ak chcete recept oživiť, skúste tieto nápady:

  • Namiesto cibule použite pór.

  • Pridajte zeleninu ako kapusta, karfiol alebo kápia.

  • Pre sýtejšiu verziu doplňte údeninu alebo nastrúhaný syr (chuť sa však od klasickej verzie bude líšiť).

Toto jedlo patrí k tradičným domácim klasikám – jednoduché, rýchle a pripravené zo surovín, ktoré máte po ruke. A čo je najlepšie? Pri jeho varení vám celá kuchyňa bude voňať ako les.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.