Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Voňavá jesenná bábovka s hokkaido tekvicou: Nadýchaná, farebná a neodolateľná dobrota ku káve

Tekvicová bábovka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicová bábovka Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka patrí medzi tie koláče, ktoré sa azda nikdy neopozerajú. Je to klasika, ktorá si svoje miesto v kuchárskych knihách a na rodinných stoloch udržiava už celé stáročia. Tentoraz vám predstavíme jej originálnu jesennú verziu, ktorá do vašej kuchyne prinesie nielen farby jesene, ale aj netradičný chuťový zážitok – bábovku s hokkaido tekvicou.

Bábovka – koláč s príbehom a tradíciou

Keď sa povie „bábovka“, mnohým sa okamžite vybaví vôňa čerstvo upečeného koláča, rodinná pohoda a pokojné rozhovory pri káve. Tento tradičný múčnik sa údajne v našich končinách pečie už od 15. storočia, a okolo jeho názvu sa vznáša niekoľko legiend. Jedna hovorí, že meno dostal po starých ženách – „babách“ – ktoré ho zvykli piecť. Iná legenda tvrdí, že názov súvisí s tvarom formy, ktorá pripomínala ženskú tvár. A tretia? Tá spája bábovku s pôrodnými asistentkami – zvyklo sa vraj piecť ako pohostenie po pôrode.

Či už sa prikloníte k akejkoľvek verzii, jedno je isté – bábovka je nadčasová dobrota, na ktorú nedáme dopustiť.

Európske variácie báboviek

Presný pôvod bábovky zostáva zahalený tajomstvom, ale isté je, že ide o stredoeurópsku špecialitu. Obľubu si získala nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Poľsku či Nemecku, najmä v jeho južnej časti. Vo Francúzsku majú podobný dezert „Baba au rhum“ – rumovú pochúťku s jemným cestom, zatiaľ čo v Taliansku zasa poznajú „Panettone“, sviatočný koláč, ktorý môže chuťovo pripomínať náš biskupský chlebíček.

Klasická, kysnutá alebo jesenná?

Najbežnejšia forma bábovky je tá miešaná – pripravená z vajec, mlieka, cukru, múky, kypriaceho prášku a oleja. Okrem nej existuje aj kysnutá verzia, ktorá je bohatšia na maslo a droždie, ale náročnejšia na čas. Jednou z najobľúbenejších verzií je tzv. mramorová bábovka, kde sa kombinuje svetlé a tmavé cesto, čo vytvára nielen pekný vizuálny efekt, ale aj kontrast v chuti.

Tí odvážnejší pekári radi do bábovky pridávajú rôzne ingrediencie, ako napríklad oriešky, kokos, kandizované ovocie, mrkvu, perníkové korenie či dokonca kúsky čokolády. A práve do tejto kategórie patrí aj náš dnešný recept – bábovka z hokkaido tekvice. Je rýchla na prípravu, mimoriadne aromatická a jej krásna oranžová farba po rozkrojení očarí každého hosťa.

Recept na jesennú bábovku z hokkaido tekvice

Ingrediencie:

  • 500 g nastrúhanej hokkaido tekvice

  • 400 g polohrubej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 200 g práškového cukru

  • 100 ml mlieka (v prípade potreby aj viac)

  • 150 ml rastlinného oleja

  • 2 vajcia

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • Kakao a rum na dochutenie druhej polovice cesta

  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup:

  1. Najskôr si pripravte tekvicu – umyte ju, odstráňte semienka a nastrúhajte aj so šupkou najemno.

  2. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a práškový cukor. Pridajte vajcia, olej, mlieko, vanilkový cukor a tekvicovú zmes.

  3. Vypracujte hladké cesto. Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.

  4. Dve tretiny cesta vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku.

  5. Do zvyšného cesta pridajte trochu kakaa a kvapku rumu – vytvoríte tým tmavšiu časť. Nalejte ju navrch alebo striedavo s oranžovým cestom.

  6. Ak chcete docieliť mramorový efekt, koncom varešky urobte pár ťahov, ktoré spoja svetlé a tmavé vrstvy.

  7. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút, kým špajdľa po zapichnutí nevyjde suchá.

  8. Po vychladnutí bábovku opatrne vyklopte z formy.

Čokoládová poleva ako čerešnička na torte

Aj keď je bábovka výborná len tak posypaná práškovým cukrom, môžete ju povýšiť na slávnostný dezert čokoládovou polevou. Postup je jednoduchý:

  • Vo vodnom kúpeli roztopte 60 g masla a 150 g horkej čokolády.

  • Po rozpustení nalejte polevu do pohára vystlaného mikroténovým sáčkom. Ten môžete použiť ako jednoduchý zdobiaci sáčok – stačí odstrihnúť jeden roh.

  • Tekutú čokoládu rovnomerne pokvapkajte po celej bábovke a nechajte stuhnúť.

Po vytuhnutí polevy je koláč pripravený na servírovanie. Skvele sa hodí ku káve, čaju alebo ako dezert pre návštevy – a určite sa po ňom len tak zapráši.

Bábovka, ktorá chutí i vyzerá inak

Tekvicová bábovka je krásnym dôkazom, že aj tradičné recepty sa dajú obohatiť o nové prvky. Vďaka hokkaido tekvici má nielen krásnu farbu, ale aj jemne sladkastú chuť a vláčnu štruktúru. Navyše, je to jednoduchý spôsob, ako do dezertu dostať zeleninu bez toho, aby to niekto hneď zistil – ideálne pre deti aj dospelých.

Tak čo, pustíte sa do pečenia? Uvidíte, že táto jesenná bábovka vás očarí na prvý pohľad aj sústo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.