Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Voňavá jesenná bábovka s hokkaido tekvicou: Nadýchaná, farebná a neodolateľná dobrota ku káve

Tekvicová bábovka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicová bábovka Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka patrí medzi tie koláče, ktoré sa azda nikdy neopozerajú. Je to klasika, ktorá si svoje miesto v kuchárskych knihách a na rodinných stoloch udržiava už celé stáročia. Tentoraz vám predstavíme jej originálnu jesennú verziu, ktorá do vašej kuchyne prinesie nielen farby jesene, ale aj netradičný chuťový zážitok – bábovku s hokkaido tekvicou.

Bábovka – koláč s príbehom a tradíciou

Keď sa povie „bábovka“, mnohým sa okamžite vybaví vôňa čerstvo upečeného koláča, rodinná pohoda a pokojné rozhovory pri káve. Tento tradičný múčnik sa údajne v našich končinách pečie už od 15. storočia, a okolo jeho názvu sa vznáša niekoľko legiend. Jedna hovorí, že meno dostal po starých ženách – „babách“ – ktoré ho zvykli piecť. Iná legenda tvrdí, že názov súvisí s tvarom formy, ktorá pripomínala ženskú tvár. A tretia? Tá spája bábovku s pôrodnými asistentkami – zvyklo sa vraj piecť ako pohostenie po pôrode.

Či už sa prikloníte k akejkoľvek verzii, jedno je isté – bábovka je nadčasová dobrota, na ktorú nedáme dopustiť.

Európske variácie báboviek

Presný pôvod bábovky zostáva zahalený tajomstvom, ale isté je, že ide o stredoeurópsku špecialitu. Obľubu si získala nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Poľsku či Nemecku, najmä v jeho južnej časti. Vo Francúzsku majú podobný dezert „Baba au rhum“ – rumovú pochúťku s jemným cestom, zatiaľ čo v Taliansku zasa poznajú „Panettone“, sviatočný koláč, ktorý môže chuťovo pripomínať náš biskupský chlebíček.

Klasická, kysnutá alebo jesenná?

Najbežnejšia forma bábovky je tá miešaná – pripravená z vajec, mlieka, cukru, múky, kypriaceho prášku a oleja. Okrem nej existuje aj kysnutá verzia, ktorá je bohatšia na maslo a droždie, ale náročnejšia na čas. Jednou z najobľúbenejších verzií je tzv. mramorová bábovka, kde sa kombinuje svetlé a tmavé cesto, čo vytvára nielen pekný vizuálny efekt, ale aj kontrast v chuti.

Tí odvážnejší pekári radi do bábovky pridávajú rôzne ingrediencie, ako napríklad oriešky, kokos, kandizované ovocie, mrkvu, perníkové korenie či dokonca kúsky čokolády. A práve do tejto kategórie patrí aj náš dnešný recept – bábovka z hokkaido tekvice. Je rýchla na prípravu, mimoriadne aromatická a jej krásna oranžová farba po rozkrojení očarí každého hosťa.

Recept na jesennú bábovku z hokkaido tekvice

Ingrediencie:

  • 500 g nastrúhanej hokkaido tekvice

  • 400 g polohrubej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 200 g práškového cukru

  • 100 ml mlieka (v prípade potreby aj viac)

  • 150 ml rastlinného oleja

  • 2 vajcia

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • Kakao a rum na dochutenie druhej polovice cesta

  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup:

  1. Najskôr si pripravte tekvicu – umyte ju, odstráňte semienka a nastrúhajte aj so šupkou najemno.

  2. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a práškový cukor. Pridajte vajcia, olej, mlieko, vanilkový cukor a tekvicovú zmes.

  3. Vypracujte hladké cesto. Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.

  4. Dve tretiny cesta vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku.

  5. Do zvyšného cesta pridajte trochu kakaa a kvapku rumu – vytvoríte tým tmavšiu časť. Nalejte ju navrch alebo striedavo s oranžovým cestom.

  6. Ak chcete docieliť mramorový efekt, koncom varešky urobte pár ťahov, ktoré spoja svetlé a tmavé vrstvy.

  7. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút, kým špajdľa po zapichnutí nevyjde suchá.

  8. Po vychladnutí bábovku opatrne vyklopte z formy.

Čokoládová poleva ako čerešnička na torte

Aj keď je bábovka výborná len tak posypaná práškovým cukrom, môžete ju povýšiť na slávnostný dezert čokoládovou polevou. Postup je jednoduchý:

  • Vo vodnom kúpeli roztopte 60 g masla a 150 g horkej čokolády.

  • Po rozpustení nalejte polevu do pohára vystlaného mikroténovým sáčkom. Ten môžete použiť ako jednoduchý zdobiaci sáčok – stačí odstrihnúť jeden roh.

  • Tekutú čokoládu rovnomerne pokvapkajte po celej bábovke a nechajte stuhnúť.

Po vytuhnutí polevy je koláč pripravený na servírovanie. Skvele sa hodí ku káve, čaju alebo ako dezert pre návštevy – a určite sa po ňom len tak zapráši.

Bábovka, ktorá chutí i vyzerá inak

Tekvicová bábovka je krásnym dôkazom, že aj tradičné recepty sa dajú obohatiť o nové prvky. Vďaka hokkaido tekvici má nielen krásnu farbu, ale aj jemne sladkastú chuť a vláčnu štruktúru. Navyše, je to jednoduchý spôsob, ako do dezertu dostať zeleninu bez toho, aby to niekto hneď zistil – ideálne pre deti aj dospelých.

Tak čo, pustíte sa do pečenia? Uvidíte, že táto jesenná bábovka vás očarí na prvý pohľad aj sústo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.