
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Voňavá jesenná bábovka s hokkaido tekvicou: Nadýchaná, farebná a neodolateľná dobrota ku káve
Voňavá jesenná bábovka s hokkaido tekvicou: Nadýchaná, farebná a neodolateľná dobrota ku káve

Bábovka patrí medzi tie koláče, ktoré sa azda nikdy neopozerajú. Je to klasika, ktorá si svoje miesto v kuchárskych knihách a na rodinných stoloch udržiava už celé stáročia. Tentoraz vám predstavíme jej originálnu jesennú verziu, ktorá do vašej kuchyne prinesie nielen farby jesene, ale aj netradičný chuťový zážitok – bábovku s hokkaido tekvicou.
Bábovka – koláč s príbehom a tradíciou
Keď sa povie „bábovka“, mnohým sa okamžite vybaví vôňa čerstvo upečeného koláča, rodinná pohoda a pokojné rozhovory pri káve. Tento tradičný múčnik sa údajne v našich končinách pečie už od 15. storočia, a okolo jeho názvu sa vznáša niekoľko legiend. Jedna hovorí, že meno dostal po starých ženách – „babách“ – ktoré ho zvykli piecť. Iná legenda tvrdí, že názov súvisí s tvarom formy, ktorá pripomínala ženskú tvár. A tretia? Tá spája bábovku s pôrodnými asistentkami – zvyklo sa vraj piecť ako pohostenie po pôrode.
Či už sa prikloníte k akejkoľvek verzii, jedno je isté – bábovka je nadčasová dobrota, na ktorú nedáme dopustiť.
Európske variácie báboviek
Presný pôvod bábovky zostáva zahalený tajomstvom, ale isté je, že ide o stredoeurópsku špecialitu. Obľubu si získala nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Poľsku či Nemecku, najmä v jeho južnej časti. Vo Francúzsku majú podobný dezert „Baba au rhum“ – rumovú pochúťku s jemným cestom, zatiaľ čo v Taliansku zasa poznajú „Panettone“, sviatočný koláč, ktorý môže chuťovo pripomínať náš biskupský chlebíček.
Klasická, kysnutá alebo jesenná?
Najbežnejšia forma bábovky je tá miešaná – pripravená z vajec, mlieka, cukru, múky, kypriaceho prášku a oleja. Okrem nej existuje aj kysnutá verzia, ktorá je bohatšia na maslo a droždie, ale náročnejšia na čas. Jednou z najobľúbenejších verzií je tzv. mramorová bábovka, kde sa kombinuje svetlé a tmavé cesto, čo vytvára nielen pekný vizuálny efekt, ale aj kontrast v chuti.
Tí odvážnejší pekári radi do bábovky pridávajú rôzne ingrediencie, ako napríklad oriešky, kokos, kandizované ovocie, mrkvu, perníkové korenie či dokonca kúsky čokolády. A práve do tejto kategórie patrí aj náš dnešný recept – bábovka z hokkaido tekvice. Je rýchla na prípravu, mimoriadne aromatická a jej krásna oranžová farba po rozkrojení očarí každého hosťa.
Recept na jesennú bábovku z hokkaido tekvice
Ingrediencie:
-
500 g nastrúhanej hokkaido tekvice
-
400 g polohrubej múky
-
1 balíček prášku do pečiva
-
200 g práškového cukru
-
100 ml mlieka (v prípade potreby aj viac)
-
150 ml rastlinného oleja
-
2 vajcia
-
1 balíček vanilkového cukru
-
Kakao a rum na dochutenie druhej polovice cesta
-
Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy
Postup:
-
Najskôr si pripravte tekvicu – umyte ju, odstráňte semienka a nastrúhajte aj so šupkou najemno.
-
V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a práškový cukor. Pridajte vajcia, olej, mlieko, vanilkový cukor a tekvicovú zmes.
-
Vypracujte hladké cesto. Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.
-
Dve tretiny cesta vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku.
-
Do zvyšného cesta pridajte trochu kakaa a kvapku rumu – vytvoríte tým tmavšiu časť. Nalejte ju navrch alebo striedavo s oranžovým cestom.
-
Ak chcete docieliť mramorový efekt, koncom varešky urobte pár ťahov, ktoré spoja svetlé a tmavé vrstvy.
-
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút, kým špajdľa po zapichnutí nevyjde suchá.
-
Po vychladnutí bábovku opatrne vyklopte z formy.
Čokoládová poleva ako čerešnička na torte
Aj keď je bábovka výborná len tak posypaná práškovým cukrom, môžete ju povýšiť na slávnostný dezert čokoládovou polevou. Postup je jednoduchý:
-
Vo vodnom kúpeli roztopte 60 g masla a 150 g horkej čokolády.
-
Po rozpustení nalejte polevu do pohára vystlaného mikroténovým sáčkom. Ten môžete použiť ako jednoduchý zdobiaci sáčok – stačí odstrihnúť jeden roh.
-
Tekutú čokoládu rovnomerne pokvapkajte po celej bábovke a nechajte stuhnúť.
Po vytuhnutí polevy je koláč pripravený na servírovanie. Skvele sa hodí ku káve, čaju alebo ako dezert pre návštevy – a určite sa po ňom len tak zapráši.
Bábovka, ktorá chutí i vyzerá inak
Tekvicová bábovka je krásnym dôkazom, že aj tradičné recepty sa dajú obohatiť o nové prvky. Vďaka hokkaido tekvici má nielen krásnu farbu, ale aj jemne sladkastú chuť a vláčnu štruktúru. Navyše, je to jednoduchý spôsob, ako do dezertu dostať zeleninu bez toho, aby to niekto hneď zistil – ideálne pre deti aj dospelých.
Tak čo, pustíte sa do pečenia? Uvidíte, že táto jesenná bábovka vás očarí na prvý pohľad aj sústo.