
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Voňavé jablkové lievance – jesenná klasika, ktorá zahreje pri srdci
Voňavé jablkové lievance – jesenná klasika, ktorá zahreje pri srdci

Keď sa vonku začnú stromy sfarbovať a vzduch vonia škoricou, je čas vytiahnuť panvicu a pripraviť si niečo, čo k jeseni jednoducho patrí – jablkové lievance.
Jemné, nadýchané a plné tepla – v ich vnútri sa skrýva šťavnatý plátok jablka, ktorý im dodáva dokonalú vláčnosť aj chuť.
Tieto lievance sú výborné na raňajky, popoludňajšiu maškrtu aj ako sladká bodka po obede. Deti ich milujú, dospelí sa k nim radi vracajú – a nie je sa čomu čudovať. Stačí ich poliať javorovým sirupom, pridať lyžičku jogurtu alebo len posypať škoricovým cukrom, a máte hotové neodolateľné jesenné pokušenie.
Ako si pripraviť jablkové lievance krok za krokom
Príprava týchto lievancov je jednoduchá a zvládne ju aj ten, kto v kuchyni netrávi veľa času.
- Najprv si pripravte kvások. Droždie zmiešajte s lyžicou cukru, trochou teplého mlieka a pridajte lyžicu múky. Nechajte asi 10 minút odpočívať, kým sa droždie aktivuje.
- Vmiešajte ostatné suroviny – zvyšné mlieko, múku, vajce, cukor a štipku soli. Cesto prikryte a nechajte polhodinu kysnúť, aby sa stalo nadýchaným.
- Jablká nakrájajte na tenké kolieska, ponorte ich do pripraveného cesta a hneď ich položte na panvicu s rozohriatym maslom. Opekajte z oboch strán do zlato-hneda.
- Podávajte teplé, ozdobené bielym jogurtom, javorovým sirupom alebo kúskami čerstvého ovocia.
Malý trik: Ak máte radi výraznejšiu chuť, skúste ešte horúce lievance obaliť v škoricovom cukre. Ich vôňa zaplní celú kuchyňu a chuť vás prenesie priamo do jesenného sadu.
Prečo práve jablká?
Jablká sú neodmysliteľnou súčasťou jesene – šťavnaté, voňavé a plné chuti. Ich kombinácia so škoricou je nadčasová klasika, ktorá nikdy nesklame. Či už ich použijete do lievancov, závinov alebo koláčov, vždy prinesú do kuchyne kúsok domácej pohody.
Podeľte sa s nami o to, ako sa vám tieto jablkové lievance vydarili. Možno sa práve váš recept stane novou jesennou tradíciou!