Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Voňavé nedeľné raňajky: Tvarohové rožky posypané slnečnicou

Voňavé nedeľné raňajky: Tvarohové rožky posypané slnečnicou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Voňavé nedeľné raňajky: Tvarohové rožky posypané slnečnicou Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektoré suroviny máme v kuchyni roky, no často ani netušíme, aký poklad v sebe ukrývajú. Slnečnicové semienka patria presne medzi ne. Nemusíte ich chrúmať len samotné – výborne doplnia cesto, domáce nátierky či dokonca zeleninové krémy. A keď ich použijete na pečivo, dodajú mu chrumkavý povrch a jemne orieškovú chuť.

Malé semienko, veľký účinok

Slnečnicové jadierka sú nabité živinami. Ukrývajú v sebe oleje prospešné pre srdce, celý rad vitamínov (A, B, D aj E) a minerály ako vápnik, fosfor, horčík či železo. Pár lyžičiek denne môže podporiť zrak, zlepšiť stav pokožky a celkovo dodať telu cenné látky. Niet divu, že sa o nich hovorí ako o „živnej vode pre srdce“.

Pečivo, ktoré zmizne rýchlejšie než stihne vychladnúť

Ak si chcete pripraviť raňajky, ktoré voňajú po domove, skúste si zamiesiť jednoduché rožteky s tvarohom a semienkami. Nebudete potrebovať kysnutie ani dlhé čakanie – od prvej múky po posledný kúsok na plechu to zvládnete za pár minút. A pozor, ak ich ponúknete rodine, pripravte sa na to, že sa stanú víkendovou tradíciou.

Suroviny na približne 12 kusov:

  • 200 g špaldovej múky

  • 250 g polohrubej múky

  • 1 vaničku jemného tvarohu

  • 150 ml klasického rastlinného oleja (okrem olivového)

  • 125 ml mlieka alebo vody

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 1 lyžičku cukru

  • 1 lyžičku soli

  • asi 50 g slnečnicových semienok na posypanie

Ako na to:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie okrem semienok a vypracujte vláčne cesto.

  2. Na pomúčenej doske rozvaľkajte plát vysoký približne pol centimetra.

  3. Povrch posypte semienkami a valčekom ich jemne pritlačte, aby držali.

  4. Rozdeľte cesto na trojuholníky a zrolujte ich do tvaru rožtekov tak, aby semienka zostali navrchu.

  5. Plech vyložte papierom na pečenie, rozložte rožteky a pečte pri 200 °C asi 20 minút – kým majú zlatistú farbu.

  6. Podávajte ešte teplé – výborne chutia samotné, ale aj s medom alebo džemom.

Malý bonus

Ak vás pečenie baví, pripravte si k rožtekom aj domáce chrumkavé müsli. Sladká vôňa pečenej ovsenej zmesi s orechmi či sušeným ovocím krásne doplní vaše nedeľné ráno.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.