Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vrstvený jablkový koláč, ktorý zvládne každý: jednoduchý, šťavnatý a voňavý dezert

Vrstvený jablkový koláč, ktorý zvládne každý: jednoduchý, šťavnatý a voňavý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vrstvený jablkový koláč, ktorý zvládne každý: jednoduchý, šťavnatý a voňavý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte doma pár jabĺk a chuť na niečo sladké, tento koláč je presne to, čo hľadáte.

Patrí medzi tie recepty, ktoré sa podaria aj bez veľkého kuchárskeho umenia – stačí zmiešať pár surovín a o zvyšok sa postará rúra. Výsledok? Jemné cesto plné voňavých jabĺk, ktoré sa rozplýva na jazyku.

Jablko – malý zázrak pre telo aj energiu

Jablko nie je len bežné ovocie do desiatovej krabičky. Patrí k najzdravším plodom, ktoré máme bežne po ruke. Obsahuje vitamín C, vlákninu a množstvo antioxidantov, ktoré podporujú imunitu a pomáhajú tráveniu.

Vďaka pektínu, rastlinnej vláknine prirodzene obsiahnutej v dužine, pomáha jablko znižovať hladinu cholesterolu a udržiava zdravú mikroflóru čriev. Má tiež priaznivý vplyv na srdce a cievy.

Jeho nízka kalorická hodnota z neho robí ideálne ovocie pre ľudí, ktorí sa snažia jesť ľahšie. Cukry, ktoré jablko obsahuje (fruktóza a glukóza), sa vstrebávajú postupne, takže energia sa uvoľňuje pomaly – bez náhlych výkyvov cukru v krvi. A keďže jablko pozostáva z veľkej časti z vody, výborne zasýti a môže pomôcť aj pri chudnutí.

V kuchyni má jablko nekonečné možnosti

Jablká sa používajú v kuchyni už celé tisícročia. Dnešné odrody sú výsledkom dlhoročného pestovania a šľachtenia, no ich chuťová variabilita zostala. Aj keď sa pri pečení časť vitamínu C zničí, väčšina minerálnych látok a vlákniny v jablku zostáva.

Jablko je pritom skvelým doplnkom nielen sladkých dezertov. Hodí sa aj k slaným pokrmom, napríklad k mäsu alebo rybám, čo je kombinácia známa už od dávnych čias. Napriek tomu zostáva najobľúbenejším spôsobom jeho spracovania sladké pečivo – koláče, záviny, bábovky či muffiny.

A práve jeden z takýchto jednoduchých, ale chuťovo výborných receptov vám prinášame – vrstvený jablkový koláč.

Recept: Vrstvený jablkový koláč

Ingrediencie:

  • 6 jabĺk
  • 4 vajcia
  • 140 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky.
  2. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme mlieko, múku a prášok do pečiva. Vznikne riedke cesto.
  3. Do cesta primiešame jablkové plátky, len jemne – aby sa nepolámali.
  4. Zmes nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
  5. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu.
  6. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Tip na záver

Ak chcete koláč ešte vylepšiť, môžete pridať trochu škorice alebo vanilkového cukru do cesta. Vôňa pečených jabĺk sa tak ešte viac zvýrazní. Podávať ho môžete teplý aj studený – výborne chutí napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Tento dezert je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá pripraviť koláč, ktorý poteší chuťou aj jednoduchosťou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.