Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Všestranná rebarbora

Rebarbora fb.png
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Mnohé sladké jedlá sú zušľachtené rebarborou a jej kyslou chuťou.

Prečo väčšina ľudí zaraďuje ovocnú sviežu rastlinu do ovocia?

 Veď rebarbora je vlastne zelenina.

Stonky sa dajú spracovať mnohými spôsobmi a majú obzvlášť málo kalórií, ale dôležité zložky.

Rebarbora 1.png
www.canva.com

Použitie v kuchyni

Rebarbora sa zbiera  od polovice apríla do konca júna . To je čas, kedy zelenina chutí najlepšie.

Pri príprave je však potrebné zvážiť jednu vec: na konzumáciu sú vhodné iba stonky rastliny! 

Rebarbora chutí veľmi kyslo, mnohí dolaďujú sladké jedlá práve stonkami rebarbory. Kyslá nôta chutí lahodne v kompóte, džeme alebo koláči.

Na zelenine je zvláštne, že má prekvapivo nízky obsah kalórií. 

V 100 gramoch rebarbory ​​je len 13  kilokalórií.

Rebarbora 2.png
www.canva.com

Vplyv na zdravie

  • V rebarbore je veľa vitamínu C . Len 100 gramov zeleniny dokáže pokryť tretinu dennej potreby vitamínu C.
  • Okrem toho je v stonkách rastliny veľa draslíka . Minerál odvodňuje telo a draslík poháňa transport živín z krvi do buniek.
  • Rebarbora však obsahuje aj mimoriadne veľké množstvo sodíka . To podporuje črevá a tým podporuje trávenie. Okrem toho sodík čistí krv a pomáha pri detoxikácii.

Napriek tomu by sa rebarbora nemala konzumovať každý deň . Ľudia, ktorí bojujú s artritídou, dnou, obličkovými kameňmi či reumou, by sa zeleniny radšej nemali dotýkať.

Stonky obsahujú kyselinu šťaveľovú . Je veľmi žieravá a u citlivých ľudí môže ovplyvniť gastrointestinálny trakt.

Tip:

Najlepšie je jesť rebarboru s mliečnymi výrobkami . Stačí do kompótu pridať napríklad štipku vanilkovej omáčky. To nielen chutí, ale aj neutralizuje kyselinu šťaveľovú.

Rebarobora3.png
www.canva.com

Tipy na smoothie

Z rebarbory ​​sa často robí kompót alebo šťava. Je však dôležité, aby ste zeleninu nikdy nejedli surovú. Obsah kyseliny šťaveľovej by potom bol príliš vysoký.

Ak si teda chcete pripraviť lahodné smoothie z rebarbory, mali by ste použiť buď rebarborovú šťavu ale tepelne spracovanú .Napríklad naparením..

Rebarborový kompót je ideálny aj do smoothie.

Zelenina sa často kombinuje s jahodami. Jahodovo rebarborové smoothie vytvára dokonalú rovnováhu medzi sladkou a kyslou chuťou.

Rebarobra5.png
www.canva.com

Džemy, koláče a kompóty

Rebarbora sa dá v kuchyni využiť na rôzne spôsoby. Ako džem si zeleninu môžete vychutnať ešte dlho po zbere. Pri príprave džemu stačí pridať nejaké sladké ovocie. S rebarborou dokonale ladia jablká , marhule , banány , jahody a pomarančeOvocie neutralizuje kyselinu. V hlavnej sezóne je rebarbora výborná aj do koláča alebo do plnky..

Rebarobora6.png
www.canva.com

Rebarbora pochádza z Ázie. Zelené, červeno – zelené a červené dužnaté listové stonky dlho neboli v našich zemepisných šírkach docenené.

Tradovalo sa, že rebarboru jedia iba najchudobnejšie vrstvy. Až v posledných rokoch sa ukázalo, že rebarbora patrí k najzdravším druhom zeleniny, aké u nás rastú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.