- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Všetko, čo potrebujete vedieť o príprave zemiakov
Všetko, čo potrebujete vedieť o príprave zemiakov
reklama:
Zemiaky sú jednou z najzásadnejších surovín kuchýň takmer celého sveta.
Pár rád pre ich skladovanie a správnu prípravu:
-
- Zemiaky uvaríte rýchlejšie, keď vodu osolíte, až keď sa začne variť.
- Ak chcete, aby varené zemiaky pekne vyzerali, tak ich vkladajte až do vriacej vody a dobu varenia nepredlžujte.
- Nové zemiaky pred čistením namočte do slanej vody. Po vytiahnutí sa budú lepšie škriabať.
Staré ako nové
- Namočte staré zemiaky na dve hodiny do studenej vody a až potom ich ošúpte a uvarte.
- Do vriacej osolenej vody dajte variť staré olúpané zemiaky na 10 minút. V druhom hrnci prevarte vodu so zelerovou a petržlenovou vňaťou, rascou a soľou. Po uplynutí 10 minút zemiaky sceďte, prelejte vňaťovým nálevom a až potom dovarte.
Zemiaky v šupke
- Pri varení zemiakov v šupke pridajte do vody soľ, zemiaky potom nepopraskajú.
- Kvapnite trochu oleja do vody, než v nej začnete zemiaky v šupke variť, budú sa lepšie lúpať.
- Než dáte nové zemiaky variť, vyrežte do nich po obvode uprostred krúžok. Budú sa po uvarení ľahšie lúpať.
- Po uvarení schlaďte zemiaky v šupke studenou vodou, aby sa lepšie lúpali
Zemiakový šalát
- Ak máte iba múčnaté zemiaky, ale chcete pripraviť šalát, musíte z nich krátko pred dovarením zliať vodu a nechať ich dôjsť v pare. Potom ich ponorte do studenej vody, aby stuhli. Takto uvarené múčnaté zemiaky sa ani v šaláte nerozpadnú.
Aby boli chrumkavé
- Aby boli pečené zemiaky v rúre pekne chrumkavé, potrite ich na začiatku pečenia slanou vodou a počas prvého obracania znova.
- Zemiaky tiež môžete olúpať, rozkrájať na polovice a na vypuklé časti zemiakov urobiť tesne vedľa seba niekoľko zárezov, osoliť, potrieť olejom a upiecť vo vyhriatej rúre (cca 40 minút).
Škvrny na zemiakoch
- Na predčasne zozbieraných zemiakoch sa objavujú zelené škvrny, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Pred úpravou ich treba odstrániť.
- Čierne a šedé škvrny vznikajú v dôsledku nárazu pri zbere.
Strúhané zemiaky
- Ak zalejete nastrúhané zemiaky horúcim mliekom alebo horúcou vodou nestmavnú.
- Pri príprave halušiek môžete použiť kyslú smotanu. Do vody, ktorú pustili nastrúhané zemiaky, primiešajte 2-3 lyžičky smotany. Halušky budú mať výbornú chuť a budú belšie.
Zemiaková kaša
- Nerobte zemiakovú kašu v predstihu.
- Miešajte ju len krátko a hotovú prikryte bavlnenou alebo papierovou utierkou, ktorá vstrebe prebytočnú vlhkosť.
- Do hotovej zemiakovej kaše môžete primiešať rôzne ingrediencie napríklad: zelené olivy, červenú opraženú cibuľku, lyžicu červeného kaviáru či nastrúhaného chrenu, nasekaný kôpor, kôru z limetky, mrkvu …
- Zaujímavou chuť získate, keď do kaše okrem masla a mlieka pridáte tiež tavený smotanový syr.
Výraznejšia chuť
- Do dusených zemiakov pridajte s rascou aj trochu mletého čierneho korenia, krásne tým zvýrazníte chuť zemiakov.
- Kľudne môžete pridať čerstvé bylinky a iné korenie, aby ste zmenili chuť.
Hranolky v zdravšom prevedení
- Zemiaky nakrájané na hranolky najskôr ponorte do vriacej osolenej vody a varte 5 minút, nechajte odkvapkať a až potom osmažte do zlatista. Hranolky budú chrumkavejšie a nemusíte ich už soliť.
Aby sa cesto nelepilo
- Lepkavé zemiakové cesto vyvaľkáte bez problémov, keď dosku potriete rastlinným olejom.
- Ak dáte zemiakové cesto na chvíľku do chladničky, bude sa vám s ním lepšie pracovať a nebude sa lepiť.
- Ak cesto necháte dlho odpočívať, zredne. Ak sa to stane, pridajte do neho trochu múky.
- Zemiaky varené v šupke uvarte deň vopred a cesto sa nebude lepiť.
reklama: