- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Výborná bezmäsová tlačenka. Manžel si ani nevšimol, že tam nie je žiadne mäso
Výborná bezmäsová tlačenka. Manžel si ani nevšimol, že tam nie je žiadne mäso
Tlačenka je pochúťka, ktorú milujú mnohí muži, ale aj ženy si na nej rady pochutnajú. Je to ideálny doplnok k poháriku piva po náročnom dni – klasická česká večera. Čo je vlastne tlačenka?
Tradičná tlačenka sa vyrába hlavne z bravčového mäsa, ale môže obsahovať aj iné druhy. Menšie kúsky mäsa sa ponárajú do rosolu vytvoreného varením väzivových tkanív. Podáva sa s cibuľou, octom, a niekedy aj s mletým čiernym korením. Predchodcom tlačenky bol tzv. „presvuřt“, a názov tlačenka sa používa od začiatku 20. storočia. Je tlačenka zdravá?
To závisí od jej zloženia. Ak je vyrobená z kvalitného mäsa, ponúka množstvo plnohodnotných bielkovín. Väzivové tkanivá majú priaznivý vplyv na zdravie kĺbov. Pokiaľ chcete kontrolovať príjem kalórií, lepšou voľbou je tlačenka z hydiny, ktorá je vhodná aj pre diabetikov či pri redukčnej diéte. Tlačenky z bravčového mäsa sú všeobecne tučnejšie. Mali by sa preto konzumovať len príležitostne, ako doplnok vyváženého jedálnička. Pri výbere tlačenky sa oplatí staviť na kvalitu a overiť si, že obsahuje skutočné mäso.
Ak však hľadáte alternatívu bez mäsa, stojí za to vyskúšať aj BOSORKA príchuť do jedálriánsku verziu – vaječnú tlačenku. Vaječná tlačenka podľa Láďu Hrušku
Potrebujeme:
- 2 balíčky šunkového salámu nakrájaného na plátky (200 g)
- 6 natvrdo uvarených vajec
- 1 pohár sterilizovanej zeleninovej zmesi
- 1 pohár majonézy (250 g)
- 1 balíček práškovej želatíny na aspik
Postup:
Šunkový salám, natvrdo uvarené vajcia a sterilizovanú zeleninu nakrájame na malé kocky a dáme ich odpočívať do chladničky. Nálev zo zeleniny si odložíme a použijeme ho ako základ pre želatínu. Do nálevu pridáme práškovú želatínu a necháme ju asi 2 hodiny napučať. Potom hmotu mierne zohrejeme, ale dbáme na to, aby nezačala vrieť. Do zohriatej želatíny následne pridáme nakrájané ingrediencie, a podľa chuti môžeme zmes ešte dosoliť alebo okoreniť. Všetko spolu premiešame a nalejeme do formy na bábovku alebo do inej nádoby. Necháme stuhnúť v chladničke a skvelá bezmäsá večera je hotová!