- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Výborná Rebarbora je zdravá ale…….
Výborná Rebarbora je zdravá ale…….
Rebarbora je zelenina viacerých tvárí – je veľmi zdravá a nebezpečná zároveň.
Preto je jej správna príprava veľmi dôležitá.
Až keď správne zaobchádzame s kyselinou šťaveľovou, ktorú rebarbora obsahuje, dokáže vaše telo využiť obsiahnuté zdraviu prospešné látky.
Sezóna rebarbory je krátka, preto by sme sa práve v týchto dňoch mali vrhnúť na jej nákup či zber.
Pár zaujímavostí o rebarbore
Rebarbora prišla do Európy od Barbarov, z Číny a Mongolska.
Na európskom kontinente ju začali pestovať Nemci a Angličania a od 18. storočia sa jej obľuba začala rozširovať aj do ďalších krajín.
Už pred viac ako tromi tisíckami rokov sa v Číne ujala ako potravina a o jej šírenie do celého sveta sa postarali Arabi.
Rebarbora prospešná pre naše zdravie
Rebarbora je cennou zeleninou hlavne pre veľký obsah vitamínov a minerálov.
Prečo je rebarbora zdravá?
- je bohatá na kyseliny citrónovú a jablčnú
- obsahuje vitamíny skupiny B (predovšetkým niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú)
- je zdrojom horčíka, fosforu, železa, jódu, draslíka a mangánu
- rebarbora na seba viaže tuk, je účinná v boji s nadváhou
- detoxikuje organizmus
- je močopudná
- podporuje metabolizmus
- pomáha pri ochabnutosti čriev a zápche (prírodné preháňadlo)
- posilňuje krvotvorbu, pokožku aj vlasy, aktivuje energiu buniek
Pozitívne účinky rebarbory sú najsilnejšie v surovom stave, v upravenom stave väčšinu vitamínov bohužiaľ stráca.
Prečo je rebarbora nebezpečná?
Kontroverznou látkou, ktorú rebarbora obsahuje, je kyselina šťaveľová (oxálová).
Všeobecne sa hovorí o jej škodlivosti, niektoré štúdie uvádzajú, že táto kyselina priamo v tele porušuje iónovú rovnováhu vápnika a vápnik sa vďaka tomu z tela vylučuje.
Vďaka obsahu kyseliny šťaveľovej by si rebarboru mali odpustiť ľudia trpiaci reumatizmom, dnou alebo obličkovými kameňmi.
Rebarboru by rozhodne nemali konzumovať ľudia s problémami obličiek, močovým mechúrom a ľudia majúci problémy so žalúdočnými kyselinami.
Opatrne tiež na podávanie deťom, tehotným a dojčiacim ženám.
Nakupujeme rebarboru
Rebarbora má svoju sezónu iba krátko, a to zhruba od polovice mája do polovice júna . Má to svoje odôvodnenie, od konca šiesteho mesiaca totiž v rebarbore prudko stúpa podiel kyseliny šťaveľovej a stáva sa tak nebezpečnú pre konzumáciu.
Pri zbere a kúpe myslíme na to, že sa jedia len stopky , nikdy nie listy, ktoré sú bohaté na kyselinu šťaveľovú od počiatku.
O zrelosti rebarbory nerozhoduje výrazne červená farba stopiek, to záleží na odrode. Aj tie zelenkasté bývajú vhodné k ďalším úpravám.
Ako spracovať rebarboru
Z rebarbory sa pred úpravou musí odstrániť tuhá vlákna a šupky, ktorú jednoducho stiahneme ostrejším nožom.
Rebarbora sa obvykle upravuje tepelne, v niektorých zdrojoch sa uvádza, že by sa nemala jesť surová a častejšie ako 2 – 3x týždenne.
Liečba pomocou rebarbory
V liečbe sa používa koreň, nie stopky. Koreň rebarbory sa vyryje na jeseň, očistí sa, umyje a nakrájaný na kúsky sa usuší.
Koreň rebarbory sa užíva zväčša v podobe prášku, ktorý má schopnosť zastaviť hnačku (v malých dávkach) a naopak ako preháňadlo (vo väčších dávkach).
Pri zápche užívame polovicu mocca lyžičky rozomletého usušeného koreňa, účinok nastáva po cca 8 hodinách.
Rovnako tak listy majú úplne opačné účinky.
Pripravíme Ak z nich čaj, začnú sa nám tvoriť obličkové kamienky, pri použití listov zvonka na obklady naopak pomáhajú kamienky rozpúšťať.
Na obklad z listov pri obličkových kameňoch rozdrvíme listy rebarbory valčekom, až trochu pustí šťavu. Potom je nahrejeme na panvici s trochou olivového oleja na čo najvyššiu teplotu, ktorú na koži znesieme, priložíme na oblasť obličiek a upevníme. Obklad z rebarbory necháme pôsobiť cez noc.
Zdroj : https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/rebarbora-zdrava-i-zivot-ohrozujici-zelenina/
Ponúkame vám zopár rebarborových receptov..: