Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume

Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Orechy v ceste príjemne chrumkajú a vláčnosť mu dodáva jemná čokoládová poleva. Tak prečo ho neskúsiť? Navyše je rýchly a jednoduchý.

Ingrediencie pre:
1 plech 22 × 30 cm
Cesto

150 g masla
180 g cukru krupica
4 ks vajcia
2 lyžice mlieka
1 lyžica kakaa
200 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
140 g orechov

Na rumový sirup

80 ml vody
80 g cukru krupica
1 panák rumu

Na čokoládovú polevu

100 ml mlieka
40 g cukru krupica
80 g čokolády na varenie
1 lyžica masla

Do múčnika pridajte nastrúhané alebo nasekané vlašské orechy, záleží len na vás, ako veľmi chcete cítiť ich štruktúru. A nemusíte použiť len vlašiaky – vyberte orechy, aké máte najradšej.

Postup
01.

Rúru predhrejte na 180 °C, plech vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo vyložte papierom na pečenie.

02.

Do veľkej misy vložte maslo nakrájané na kocky a nechajte chvíľu povoliť. Potom pridajte cukor a prešľahajte do krémovej konzistencie. Postupne zašľahajte aj vajcia, mlieko a preosiate kakao.
03.

Do misy pridajte múku preosiatu s práškom do pečiva a stierkou ju zapracujte do cesta. Nakoniec prisypte mleté orechy (je len na vás, aký druh zvolíte) a dobre ich zamiešajte.

04.

Hustejšie cesto rozotrite na pripravený plech a pečte 30–35 minút, až povrch zozlatne a zapichnutá špajľa vyjde suchá.
05.

Zatiaľ čo sa cesto pečie, pripravte rumový sirup: do malej rajnice vlejte vodu, pridajte cukor a rum a na miernom plameni za stáleho miešania krátko povarte, až sa cukor rozpustí.

Tip: Alkohol počas varenia vyprchá a v sirupe zostane iba rumová príchuť, nemusíte sa preto báť ponúknuť koláč deťom. Chcete sa alkoholu úplne vyhnúť? Zvarte cukor s čiernym čajom, kúskom citrusovej kôry, klinčekom a škoricou (potom už to nebudú rumové rezy, koláč bude ale tiež veľmi chutný). Keď naopak chystáte pohostenie pre bujarú stretnutie, rum nalejte až do povareného a čiastočne vychladnutého sirupu.

06.

Upečený koláč lyžicou štedro pokvapkajte rumovým sirupom a nechajte vsiaknuť a vychladnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Do rajnice dajte všetky ingrediencie, pomaly zahrievajte a vymiešajte do hladkej hmoty. Rovnomerne nalejte na koláč, nechajte zaschnúť a vychladnutý múčnik nakrájajte na menšie kocky či rezy.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.