Nemáte doma citrón nevyhnutný k príprave pečenej tresky, alebo vám došla strúhanka na obaľovanie rezňov či stále potrebná soľ?
Vďaka týmto tipom chýbajúce ingrediencie ľahko nahradíte a návšteva nič nespozná.
Keď chýba citrón
Robíte rybu a nenašli ste v chladničke ani jeden citrón? Ak objavíte aspoň citrónový koncentrát alebo limetku, je po starostiach. Keď ale nemáte ani to, možno nájdete biele víno. Rybu ním pokvapkajte úplne rovnako, ako by ste to urobili s citrónovou šťavou, a určite si pochutnáte.
Namiesto soli zdravšia varianta
Ak vám došla soľ alebo chcete variť zdravšie a rozhodli ste sa znížiť obsah sodíka v jedálničku, pomôže vám nasledujúce tip: soľ nahraďte citrónovou šťavou. Ale dávajte ju do jedla len v polovičnej dávke – to znamená, že napríklad 6 g soli nahradíte 3 ml citrónovej šťavy.
Pomôžu tiež bylinky. Mäso namiesto soli ochutíte citrónovým tymianom, polievky a omáčky trebuľkou, zemiaky rozmarínom, šaláty či cestoviny bazalkou a nátierky žeruchou.
Rezne bez strúhanky
Keď namiesto strúhanky použijete na obaľovanie mäsa sezamové semienko, kukuričnú strúhanku alebo mandľovou múku, možno prestanete schovávať tvrdé rožky. Pokrm bude navyše zdravší, najmä keď ho namiesto vyprážania na panvici dáte radšej upiecť do rúry.
A čo pridať miesto strúhanky do fašírok alebo sekanej? Osvedčené sú rožky namočené v mlieku, ale skvelými zahusťovadlami sú tiež ovsené vločky, drvené cereálie alebo instantná zemiaková kaša.
Nemáte kyslú smotanu?
Sú recepty, u ktorých sa bez klasickej zakysanky nezaobídete. Preto nie je na škodu vedieť, že si namiesto nej môžete pripraviť špeciálnu zmes. Potrebujete k tomu 200 g syra cottage, 70 ml cmaru a 30 ml citrónovej šťavy. Všetko poriadne premiešajte a utrite dohladka, aby náhrada za kyslú smotanu bola čo najjemnejšia.
Bez oleja
Chystáte sa rozpáliť panvicu a zrazu ste zistili, že doma nemáte ani kvapku oleja, ani zvyšok masla alebo iného tuku? Zachráni vás rozpolený zemiak. Na vyprážanie to samozrejme nie je, ale keď potrebujete len podusiť mäso a zeleninu, stačí s ňou potrieť vnútro panvice a uvidíte, že sa jedlo neprichytí.
Bez prášku do pečiva
V príprave múčnika vám rozhodne nezabráni, keď zistíte, že doma nemáte kypriaci prášok. Zmiešajte 20 g majonézy s 20 g jedlej sódy a rýchlo získate náhradu jedného balíčka prášku do pečiva.
Cesto bude nadýchané aj vďaka snehu z bielkov. Je dobré ušľahaný sneh ešte pokvapkať lyžicou studenej vody a pridať štipku soli – na jedno vajce stačí jedna lyžice vody.
A tiež bez vajec
Upiecť skvelý dezert zvládnete aj bez vajec. Každé vajíčko v recepte nahradíte napríklad polkou rozmixovaného banánu či avokáda, zmesou vytvorenou z dvoch lyžíc pudingového prášku a dvoch lyžíc vody alebo polkou balíčka instantného droždia zmiešaného s jednou lyžicou vody.
Pripadá vám potom cesto málo žlté? Môžete doň pridať potravinové farbivo, ale spraví to tiež štipka zlatistej kurkumy.