Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výhody mandľovej múky

Výhody mandľovej múky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Výhody mandľovej múky Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Mandľová múka je jednou z najlepších volieb bezlepkových aj klasických stravníkov, vrátane nízko-sacharidových dietárov. Jedným z dôvodov, prečo tomu tak je, bude určite množstvo vitamínov v samotných mandliach – fosfor, meď, bielkoviny a mnoho ďalších, zdraviu prospešných látok, vrátane vlákniny a komplexných sacharidov. Jedna šálka mandľovej múky je vyrobená približne z 90tich mandlí a obsahuje tak viac ako 100% odporúčanej dennej dávky vitamínu E. Práve to ju robí oveľa zdravšou než klasickou pšeničnou.

U samotných mandlí bolo vedecky dokázané, že:

  • môžu znížiť riziko srdcových ochorení tým, že udržujú krvné cievy zdravé a pružné
    pomáhajú pri prevencii vzniku rakoviny hrubého čreva
    zlepšujú riadenie hladiny cukru u diabetikov
    vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny obsiahnutých v mandliach zaručuje nízky glykemický index, čo znamená, že uvoľňuje cukor do krvi pomaly a zachováva dlhodobo energiu

V pečení sa mandľová a pšeničná múka do produktu dávajú v pomere 1:1, pokiaľ však chcete pšeničnú múku plne nahradiť tou mandľovou, budete pravdepodobne musieť pridať vajíčko, či inú spojivovú látku, ktorá produktu zabráni aby sa rozpadal. Mandľová múka tiež spôsobuje, že produkt nie je tak nadýchaný, ako pri pšeničnej múke. Táto situácia je spôsobená absenciou lepku, ktorý v mandľovej múke nie je.

Uchovávať mandľovú múku je najlepšie v chladničke, pretože si potom zachová potrebnú sviežosť do ďalších pokrmov. Pridaním mandľovej múky do pečenia získate vlhkosť a príjemnú orechovú chuť výsledného produktu. Tieto produkty z mandľovej múky majú potom tendenciu byť kaloricky hutnejšie a vyváženejšie, čo znamená že sú väčšinou veľmi sýte. Spomeňme napríklad na obľúbené makrónky.

Ďalšou výhodou mandľovej múky je, že ju nemusíme kupovať (v ponuke ju majú špecializované obchody, pretože si ju môže každý pripraviť sám. Podmienkou pravej mandľovej múky je, že obsahuje len a iba mandle. Teda, pokiaľ ju chcete kúpiť a obsahuje aj iné suroviny, je to náznak toho, že asi nepôjde o poctivú mandľovú múku.

Najlepší spôsob, ako si doma pripraviť kvalitnú mandľovú múku, je že rozomelieme mandle na prášok. Veľa ľudí preferuje pred rozomletím mandle na niekoľko hodín namočiť, a potom dokonale vysušiť, avšak zo všeobecného hľadiska to nie je nutné.

Pri príprave mandľovej múky tiež veľmi záleží, akú chuť od výsledku očakávame. Ak chceme bielu a sladkú verziu mandľovej múky, musíme mandle pred rozomletím olúpať. Chybou, ktorú pri výrobe mandľovej múky robí veľa ľudí, je prevarenie mandlí. Pri procese varenia stráca mandle množstvo prospešných látok, o ktoré je škoda múku ochudobniť.

Na záver je tiež dobré spomenúť, že mandľovú múku je možné využiť aj za surova. Hodí sa tak perfektne na posypanie tort, koláčov alebo napríklad do jogurtu na získanie príjemnej orechovej chuti.

Zdroj: www.svetcukraru.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.