Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vylepšený študentský rezeň: Gothaj v jemnom cestíčku si zamilujete

Chrumkavý študentský rezeň: lacná klasika, ktorá nesklame
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chrumkavý študentský rezeň: lacná klasika, ktorá nesklame
reklama:

Študentský rezeň nikdy nepatril len na internáty či do skromných domácností. Ide o jedlo, ktoré si obľúbia všetci, čo hľadajú rýchlu, lacnú, ale prekvapivo chutnú večeru. Tento recept patril v časoch socializmu medzi stálice – často nahrádzal klasické kuracie či bravčové rezne, ktoré boli drahšie a nie vždy dostupné. A hoci sa odvtedy veľa zmenilo, popularita „socialistického rezňa“ sa v posledných rokoch opäť vracia.

Prečo vlastne vznikol študentský rezeň?

V období socializmu vzniklo množstvo jednoduchých jedál, ktoré dokázali nasýtiť celú rodinu za minimálne peniaze. Často sa pripravovali zo salám, ktoré slúžili ako lacnejšia náhrada mäsa. Gothaj – mäkká saláma so špecifickou chuťou – bola jednou z najobľúbenejších surovín.
Práve z nej sa robil legendárny študentský rezeň, ktorý si veľa ľudí spája s detstvom či mladosťou.

Gothajská saláma: nenápadná hviezda starých aj nových receptov

Gothajská saláma nie je pre našu kuchyňu žiadnou novinkou. Jej pôvod siaha do Saska, no v slovenských domácnostiach sa udomácnil najmä počas socializmu. Obľúbená bola z dvoch dôvodov:

  • bola dostupná za priaznivú cenu,

  • mala dobrú kvalitu a univerzálne využitie.

Gothaj sa pridával do omáčok, cestovín, nátierok, a keď bolo treba rýchly obed, premenil sa na „mäso“ v podobe študentského rezňa.

Po 90. rokoch sa kvalita niektorých druhov gothaja znížila, čo prirodzene viedlo k poklesu jeho popularity. Napriek tomu sa aj dnes dá v mnohých supermarketoch a najmä v tradičných mäsiarstvach kúpiť veľmi dobrý gothaj za prijateľnú cenu. A ak naň narazíte, je to ideálna príležitosť pripraviť si nostalgický špeciál v modernejšom šate.

Študentský rezeň alias gothaj v cestíčku

Študentský rezeň je jedným z tých jedál, ktoré prekvapia svojou jednoduchosťou. Namiesto mäsa použijete hrubý plátok gothaja, čo jedlu dodá osobitú chuť aj šťavnatosť.

Ako postupovať?

  1. Nakrájajte gothaj na plátky hrubé približne 1,5 cm.
    Hrubšie plátky držia tvar a pri smažení sa nevysušia.

  2. Teraz máte dve možnosti:

    • obaliť plátky v klasickom trojobale,

    • alebo zvoliť ešte jednoduchšiu cestu – ponoriť ich do cestíčka.

Druhá varianta je rýchlejšia a mnohí na ňu nedajú dopustiť.

Jednoduché cestíčko z vajec a múky

Na prípravu základného cestíčka si v miske rozšľahajte:

  • 2 celé vajcia,

  • 3 lyžice hladkej múky.

Dôležité je, aby bolo cestíčko hladké a bez hrudiek. Do pripraveného cestíčka namáčajte plátky gothaja a okamžite ich ukladajte do dobre rozohriateho oleja. Smažte z oboch strán dozlatista.

Podávať ho môžete:

  • s varenými zemiakmi,

  • so zemiakovou kašou,

  • alebo aj s čerstvým chlebom a kyslou uhorkou – takto sa jedával kedysi najčastejšie.

Pivné cestíčko – verzia pre gurmánov

Ak máte chuť experimentovať alebo chcete jedlo chuťovo posunúť ďalej, skúste pivné cestíčko. Je aromatickejšie a na povrchu vytvorí krásne chrumkavú kôrku.

Budete potrebovať:

  • 80 g hladkej múky,

  • 1 lyžicu horčice,

  • 100 ml svetlého piva,

  • 1 celé vajce,

  • 1 lyžičku majoránky,

  • štipku soli a trochu čierneho korenia.

Možné pridať navyše:

  • lyžičku sladkej papriky,

  • štipku chilli,

  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku pre výraznejšiu arómu.

Fantázii sa medze nekladú. Pivné cestíčko je vhodné aj vtedy, keď chcete obyčajné lacné suroviny premeniť na niečo, čo pôsobí ako z domácej krčmovnej kuchyne.

Tip na záver

Ak chcete, aby sa rezeň pri smažení nezvlnil, môžete do plátku gothaja urobiť malý zárez v okraji. Pomôže to udržať pekný tvar.

Študentský rezeň je dôkazom, že aj obyčajná saláma sa dá pripraviť tak, aby chutila lepšie ako niektoré mäsové alternatívy. Stačí dobré cestíčko, horúci olej a štipka nostalgie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.