Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vynikajúca domáca paštéta podľa Jirku Babicu: Jednoduchá príprava, skvelá chuť a zvládne ju naozaj každý

Domáca pečeňová paštéta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca pečeňová paštéta Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa chystáme pripraviť pohostenie, mnohí z nás sa automaticky spoliehajú na tradičné chlebíčky, obložené misy či jednohubky. Existuje však jeden kulinársky poklad, na ktorý sa často zabúda, hoci je nielen mimoriadne chutný, ale aj relatívne nenáročný na prípravu. Reč je o domácej paštéte. Jiří Babica, známy český kuchár, prišiel s receptom na krémovú a jemnú paštétu z morčacích pečienok. Jeho recept je natoľko jednoduchý, že ho dokážu zvládnuť aj väčšie deti. Výsledok poteší každého milovníka výdatných a originálnych predjedál či občerstvení na oslavy a rôzne spoločenské podujatia.

Domáce paštéty a ich obľúbenosť

Možno sa to nezdá, ale práve paštéty vyrobené v pohodlí domova môžu posunúť akúkoľvek hostinu na novú úroveň. Nekupujete polotovary s obsahom rôznych prísad a konzervačných látok, namiesto toho máte pod kontrolou všetky suroviny. Aj preto je takáto paštéta nielen chutná, ale aj relatívne zdravšia alternatíva. Pokiaľ ide o výber druhu pečienok, možností je veľa: klasikou sú husacie, často sa využívajú kačacie či kuracie pečienky, a bez problémov sa dajú použiť aj bravčové. Jiří Babica sa však rozhodol pre morčacie alebo kačacie, aby dosiahol výraznú, ale predsa jemnú chuť.

Základné tipy na prípravu

Paštéta sa dá pripraviť dvoma základnými spôsobmi – buď ako paštéta čisto z pečienok, alebo ako mäsová paštéta z rôznych druhov mäsa. Najobľúbenejšie (a mnohí tvrdia, že aj najlahodnejšie) sú práve tie pečienkové. Na začiatku je dôležité pečienky očistiť od blán či nežiaducich častí, ktoré by v hotovom pokrme narobili šarapatu. Následne sa orestujú na panvici, prípadne mierne flambujú alkoholom podľa chuti (výborne chutí koňak alebo portské víno). Spolu s ďalšími surovinami sa všetko rozmixuje do požadovanej konzistencie a vznikne nádherná krémová hmota.

Niekto dokonca pridáva do paštéty brusnice, orechy či rôzne bylinky, aby chuť ešte viac vynikla. Po dokončení sa paštéta často preleje roztopeným maslom, ktoré ju ochráni pred vysušením. Existuje tiež možnosť zaliať ju jahodovo-vínovou alebo brusnicovou redukciou. Imaginácii sa medze nekladú – každý si môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje. Ak však s prípravou domácej paštéty ešte len začínate, recept Jiřího Babicu je skvelou voľbou, keďže je naozaj jednoduchý a prakticky sa nedá pokaziť.

Dokonalá morčacia paštéta s brusnicovou omáčkou

(inšpirované receptom Jiřího Babicu)

Suroviny na paštétu:

  • 400 g morčacích pečienok (možno nahradiť inými, napríklad kačacími alebo kuracími)

  • 2 väčšie cibule

  • 1 hrsť čerstvého tymianu

  • 1 hrsť petržlenovej vňate

  • 50 ml portského vína (na flambovanie)

  • 100 ml smotany na šľahanie

  • 1/2 ČL citrónovej kôry

  • Šťava z polovice citróna

  • 1/4 kocky masla (zmäknutého)

  • 3 PL prepusteného masla (na preliatie)

  • Olej (na opekanie)

  • Soľ a korenie podľa chuti

Suroviny na brusnicovú omáčku:

  • 200 ml červeného vína

  • 3 PL zaváraných brusníc

  • 1 pomaranč

  • 1/2 citróna

  • 1 ČL celozrnnej horčice

  • Soľ, korenie, cukor (podľa chuti)

Postup prípravy paštéty:

  1. Očistenie a krájanie pečienok:
    Najskôr dôkladne očistite morčacie (alebo iné) pečienky, odstráňte všetky blany a prípadné nečistoty. Následne ich nakrájajte na menšie kúsky, aby sa rovnomerne prepiekli.

  2. Opekanie pečienok a cibule:
    Na panvicu s troškou oleja dajte nakrájané pečienky a začnite ich opekať. Zároveň si na druhej panvici orestujte cibuľu, ktorú ste nakrájali na väčšie kúsky, až kým nebude mať zlatistý nádych.

  3. Ochucovanie a flambovanie:
    Hrsť čerstvého tymianu nasekajte a pridajte k pečienkam. Pečienky opečte tak, aby boli vo vnútri len jemne ružové, nesmie z nich však už vytekať krv. Keď sú opečené, prilejte portské víno a opatrne ich flambujte. Tento krok dodá paštéte skutočne výnimočnú arómu.

  4. Mixovanie:
    Opečené pečienky dajte do mixéra spolu s orestovanou cibuľou. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Pridajte smotanu, šťavu z polovice citróna, čerstvo nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú kôru a kúsok zmäknutého masla (asi štvrtinu celej kocky). Všetky suroviny rozmixujte, až kým nezískate hladkú, krémovú konzistenciu.

  5. Preliatie prepusteným maslom:
    Hotovú zmes preložte do menších misiek alebo do jednej väčšej nádoby. Medzitým si rozpustite prepustené maslo (ghee) a zalejte ním vrch paštéty. Prepustené maslo vytvorí ochrannú vrstvu, vďaka ktorej paštéta neoschne. Takto pripravenú paštétu potom vložte aspoň na dve hodiny do chladničky, aby stuhla a chute sa navzájom prepojili.

Príprava brusnicovej omáčky:

  • Najskôr si postrúhajte približne pol lyžičky pomarančovej a citrónovej kôry.

  • Z pol citróna a celého pomaranča vytlačte šťavu a dôkladne ju zmiešajte s červeným vínom.

  • K vínu pridajte brusnice, nastrúhanú citrusovú kôru a čajovú lyžičku celozrnnej horčice.

  • Podľa chuti osoľte, okoreňte a pridajte trošku cukru, aby výsledná omáčka mala vyváženú sladkokyslú chuť.

Brusnicová omáčka skvelo dopĺňa jemnú paštétu a vyzdvihne jej lahodnú štruktúru. Ak chcete očariť hostí, podávajte paštétu s touto omáčkou a čerstvo opečeným chlebom či bagetkou. Skvelým doplnkom môže byť aj ľahký zeleninový šalát.

Užite si pohostenie s minimom námahy

Domáca pečeňová paštéta podľa Jiřího Babicu je geniálna v tom, že je hotová pomerne rýchlo, zvládne ju aj začiatočník a dokáže obstáť aj v súťaži s luxusnými paštétami z reštaurácií. Vďaka flambovaniu portským vínom a bylinkám dosiahnete vynikajúcu chuť, ktorá vás presvedčí, že príprava doma sa vyplatí. Navyše, ak sa rozhodnete zapojiť do varenia aj deti, bude to pre ne zábavný zážitok a naučia sa niečo nové.

Paštétu môžete v chladničke uchovávať aj niekoľko dní – jej chuť bude v priebehu času ešte intenzívnejšia. Pri servírovaní stačí len odkryť vrstvu masla, nakrájať si paštétu a vychutnať si ju s chrumkavým pečivom.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.