
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vynikajúca nátierka z údenej makrely: Rýchla voľba na chlebíčky aj ľahkú večeru
Vynikajúca nátierka z údenej makrely: Rýchla voľba na chlebíčky aj ľahkú večeru

Ak máte radi jednoduché a chutné jedlá, nátierka z údenej makrely vás určite nesklame. Jej príprava zaberie len pár minút, no výsledok stojí za to. Skvele sa hodí na čerstvý chlieb, chrumkavé bagety či hrianky a vďaka výraznej chuti údenej ryby si ju obľúbia aj tí, ktorí rybacie pomazánky bežne nevyhľadávajú.
Prečo si pripraviť makrelovú nátierku?
Táto nátierka je výnimočná svojou kombináciou jemnej údenej chuti, sviežich tónov citrónu a krémovej konzistencie. Hodí sa ako rýchla večera, chutná desiata alebo originálne pohostenie pre hostí. Ak ju doplníte čerstvou zeleninou alebo bylinkami, získate vyvážené a lahodné jedlo na každú príležitosť.
Čo budete potrebovať?
Na prípravu tejto chutnej nátierky si pripravte tieto suroviny:
- 1 údená makrela (väčšia)
- 1 vajce natvrdo
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 menšia cibuľa
- 1 kyslá uhorka
- 50 g strúhaného tvrdého syra
- 2 až 3 lyžice masla
- šťava z citróna (podľa chuti)
- 1 lyžica kyslej smotany
- trochu tatárskej omáčky
- čerstvý kôpor
- soľ a mleté čierne korenie
Ako na to?
-
Príprava makrely
Najskôr odstráňte kožu a dôkladne vyberte všetky kosti. Mäso makrely natrhajte na malé kúsky a vložte do misky. -
Príprava základnej zmesi
Nadrobno nakrájanú cibuľu pridajte k rybe spolu s maslom a vyšľahajte do jemnej konzistencie. Tento krok zabezpečí, že bude nátierka krémová a hladká. -
Dochutenie
Kyslú uhorku, vajíčko aj tvrdý syr nastrúhajte na jemno a pridajte do misy. Následne pridajte horčicu, tatársku omáčku, kyslú smotanu a nasekaný kôpor. -
Záverečné úpravy
Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa vlastných preferencií. Všetko dôkladne premiešame. -
Podávanie
Hotovú nátierku necháme chvíľu vychladiť v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávame s čerstvým pečivom a ozdobíme zeleninou alebo bylinkami.
Tip na vylepšenie
Ak chcete nátierku ešte krémovejšiu, môžete pridať viac masla alebo kyslej smotany. Pre milovníkov intenzívnej chuti zas môže byť skvelým doplnkom trocha nasekaných kapár alebo štipka mletého čili.
Táto jednoduchá, no mimoriadne chutná nátierka sa stane vaším favoritom nielen na rýchle občerstvenie, ale aj na špeciálne príležitosti. Vyskúšajte ju a presvedčte sa sami!