- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vynikajúce zapečené zemiaky s kapustou a mletým mäsom
Vynikajúce zapečené zemiaky s kapustou a mletým mäsom
Jednoduché, výdatné zimné jedlo vychádza z maďarskej kuchyne a uplatní sa ako rodinný obed či večera. Sezónne suroviny, jednoduchá príprava a skvelá chuť – až zase raz nebudete vedieť, čo variť, s týmto jedlom urobíte parádu.
Ingrediencie pre:
1 zapekaciu misu
100 g slaniny
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
500 g bravčového mletého mäsa
500 g kyslej kapusty
1 200 g zemiakov
150 g maďarskej klobásy
1 lyžica masti
1 lyžička soli
1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia
2 lyžičky mletej sladkej papriky
1 lyžička mletej rasce
Na toto jedlo sa najlepšie hodí pikantná klobása maďarského typu. Vďaka nej bude pokrm ešte chutnejší a tiež oddelí vrstvu zemiakov od kapusty a zemiaky ľahšie zmäknú.
Postup
01.
Olúpte cibuľu a nakrájajte ju na kocky. Rozpáľte panvicu a vložte do nej slaninu. Až pustí tuk, pridajte cibuľu, osoľte, okoreňte a spoločne opekajte, až bude cibuľa opečená dosklovata. Vmiešajte prelisovaný cesnak a ten už iba krátko opečte. Panvicu čiastočne stiahnite z ohňa, vsypte mletú papriku a dobre ju rozmiešajte v horúcom tuku. Podlejte malým množstvom vody – postačí deci – vráťte na malú chvíľu na oheň, prehrejte a odstavte.
02.
Olúpte zemiaky, kyslú kapustu nechajte odkvapkať v sitku a rozohrejte rúru na 180 °C. Zapekaciu misu zľahka vymažte masťou. K vychladnutej zmesi cibule a slaniny na panvici pridajte mleté mäso, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
03.
Zemiaky nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra. Polovicu naskladajte na dno zapekacej misy, osoľte, okoreňte, pridajte štipku drvenej rasce a rozprestrite na ne pripravenú zmes mletého mäsa. Na mäso voľne rozložte odkvapkanú kapustu a na to pridajte klobásu nakrájanú na tenké kolieska.
04.
Do misy ešte rozložte kolieska z druhej polovice pripravených zemiakov, osoľte, okoreňte, pridajte štipku rasce a misu zakryte alobalom. Pečte v predhriatej rúre 45 minút, potom alobal zložte a dopečte dozlatista (prípadne na posledných pár minút zvýšte teplotu). Upečené nechajte chvíľu odpočinúť a podávajte.
Zdroj: www.prozeny.cz