
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Vyprážaný karfiol, ktorý bude chrumkať a rozplývať sa na jazyku: Toto je recept, čo funguje
Vyprážaný karfiol, ktorý bude chrumkať a rozplývať sa na jazyku: Toto je recept, čo funguje

Karfiol v chrumkavom obale je stálica, ktorú poznáme z domácich kuchýň i školských jedální. No aj za takýmto zdanlivo jednoduchým jedlom sa skrýva niekoľko trikov, ktoré rozhodnú o tom, či bude výsledok len „nejaký vyprážaný karfiol“ alebo naozaj výnimočný.
Než ho obalíte, musíte ho pripraviť
Ak chcete, aby bol karfiol po usmažení jemný, no nerozvarený, musíte ho najprv krátko povariť. Ideálne len pár minút – tak, aby zmäkol, ale ešte stále držal tvar. Presne táto fáza je často kameňom úrazu. Príliš tvrdý karfiol bude po vyprážaní surový, ten mäkký sa vám rozpadne v rukách.
Do vody, v ktorej karfiol varíte, môžete pridať trochu soli a aj kvapku mlieka – pre jemnejšiu chuť a svetlejšiu farbu. Po uvarení ho sceďte a nechajte poriadne odkvapkať. Ružičky musia byť pred obalovaním suché – ak na nich zostane voda, obal nedrží a pri smažení sa rozpadáva.
Trojobal nie je len o automatike
Klasický trojobal si zaslúži trochu vylepšiť. Prvý krok je hladká múka – tá slúži ako spojivo medzi karfiolom a vajíčkom. Vajce si však môžete ochutiť podľa seba: trocha soli, štipka čierneho korenia, lyžica mlieka či pár kvapiek piva dodajú obalu ľahkosť a chrumkavosť. Dobre rozmiešajte, aby vajce obalilo karfiol rovnomerne.
Potom prichádza strúhanka. Klasika nič nepokazí, no ak túžite po extra chrumkavom povrchu, vyskúšajte panko. Ak máte radi výraznejšiu chuť, primiešajte do strúhanky parmezán, sušené bylinky alebo trochu kukuričnej strúhanky pre farbu. Niekto namiesto trojobalu používa aj cestíčko – hutnejšiu zmes z vajec, múky a korenín, ktorá vytvorí celistvú obalovú vrstvu.
Smaženie: najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť
Smaženie je moment pravdy. Ak je olej studený, karfiol sa prepije tukom a bude mastný. Príliš horúci olej naopak obal pripáli a vnútri zostane zelenina nedovarená. Správnu teplotu spoznáte jednoducho – ak hodíte do panvice trochu strúhanky a začne prskať, je to ono.
Karfiol by mal plávať v oleji, nie sa ho len dotýkať – len tak sa rovnomerne osmaží zo všetkých strán. Po usmažení ho nezabudnite preložiť na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk a zabezpečí, že obal zostane krásne krehký.
Ak chcete karfiol pripraviť zdravšie, môžete ho namiesto smaženia upiecť v rúre. Stačí ho položiť na papier na pečenie, pokvapkať olejom a upiecť dozlata.
Recept na 4 porcie chrumkavého karfiolu
Suroviny:
-
1 stredne veľká hlávka karfiolu
-
soľ
-
hladká múka
-
2 až 3 vajcia
-
asi 4 lyžice mlieka (alebo trocha piva)
-
strúhanka (klasická alebo panko)
-
olej na vyprážanie
Postup:
-
Karfiol rozoberte na ružičky, prepláchnite a na pár minút vložte do vriacej osolenej vody s kvapkou mlieka. Varte len krátko – tak, aby zmäkol, ale nerozpadal sa.
-
Po uvarení ho nechajte úplne odkvapkať a vychladnúť.
-
Každý kúsok obaľte najprv v múke, potom vo vajíčku ochutenom soľou a mliekom (alebo pivom), a nakoniec v strúhanke.
-
Smažte v horúcom oleji dozlata z oboch strán. Po dosmažení nechajte odtiecť tuk na papierovej utierke.
-
Podávajte horúce – napríklad s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Chcete zo smaženého karfiolu spraviť víkendovú delikatesu? Poďte na to s citom – výsledok bude stáť za to.