- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vyrobte si vlastné koreniace zmesi!
Vyrobte si vlastné koreniace zmesi!
Skúste si ich vyrobiť podľa tohto návodu. Uvidíte, že vám budú chutiť lepšie ako tie kupované.
Perníkové korenie
Na perníkové korenie potrebujeme:
4 diely koriandra
4 diely feniklu
3 diely škorice
2 diely anízu
1 diel pomarančovej kôry
1 diel klinčekov
1 diel nového korenia
1 diel muškátového kvetu
0,5 dielu muškátového orieška
0,5 dielu badiánu
Všetko korenie dôkladne premiešame a uchovávame najlepšie v sklenenej nádobe. Spotrebujeme do 1 roka.
Korenie k nakladaniu uhoriek
Budeme potrebovať:
12 dielov cukru
4 diely soli
0,5 dielu horčičného semienka
0,5 dielu sušeného kôpru
0,25 dielu bobkového listu
0,25 dielu korenia
0,25 dielu nového korenia
0,25 dielu tymiánu
0,25 dielu koriandra
0,25 klinčekov
Korenie dôkladne premiešame a pre zaváranie uhoriek použijeme 200 g zmesi na 2 litre vody + ¼ litra octu, povaríme 20 minút, oprané uhorky v pohároch zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme.
Korenistá soľ do polievok
Potrebujete:
6 dielov soli
2,5 dielu sušeného zeleru
1 diel sušenej vňati petržlenu
0,5 dielu koreňa ligurčeka
0,5 dielu sušenej vňate ligurčeka
0,1 dielu semena kôpru .
Všetko premiešame, uchovávame v sklenenej nádobe alebo mlynčeku, používame do polievok. Zmes nám vydrží cca 1 rok.