- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vyrobte si vynikajúci domáci vaječný koňak, je to ľahké
Vyrobte si vynikajúci domáci vaječný koňak, je to ľahké
So vstupom do druhého adventného víkendu už je cítiť okrem vône vareného vína stúpajúci stres z predvianočnej nákupnej horúčky. Pritom najväčšia radosť a potešenie v tvárach vašich blízkych oddávna vykúzli darček ručne pripravovaný – čas je totiž to najcennejšie, čo môže jeden druhému venovať. A napriek tomu ho nebudete potrebovať príliš veľa, pokiaľ sa budete držať nášho receptu.
Vaječný koňak, alebo ak chcete likér, má svoj pôvod v stredovekom Anglicku. Jeho popíjanie bolo výsadou aristokracie, pretože hlavnou alkoholickou zložkou pravého vaječného likéru bolo a je brandy alebo americký bourbon. V Severnej Amerike sa presadil v priebehu 18. storočia, obľúbený je však aj v Kanade.
Tradícia pitia vaječného koňaku počas vianočných sviatkov má svojich priaznivcov aj odporcov. Ak vás neodrádza ani tak chuť tohto sviatočného alkoholu ako skôr obava z čerstvých žĺtkov, vedzte, že kombinácia s alkoholom zaručuje bezpečný priebeh odležania. Čas investovaný do samotnej prípravy je síce relatívne krátky, avšak o vytúžený jemný a delikátny výsledok sa postará zmes sama, musíte však vydržať a dopriať jej aspoň dva týždne. Až sa budete rozhodovať, aký alkohol použijete, držte sa prostého pravidla – pokiaľ by ste alkohol nepili ani samotný, v koňaku vás rozhodne nepoteší. Ak budete chcieť chuť ozvláštniť, skúste pridať viac druhov alkoholu, či už teda vyššie spomínaný bourbon, brandy alebo kvalitný karibský rum.
Domáci vaječný koňak
Na fľašu s objemom 800 ml:
300 ml smotany na šľahanie
200 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
300 ml alkoholu (brandy, bourbon, kvalitný rum)
150 g práškového cukru
4 čerstvé žĺtky
1 vanilkový struk
Najprv si vyvaríme vo vriacej vode sklenenú uzatvárateľnú fľašu vrátane uzáveru, vodu necháme odkvapkať a fľašu dokonale uschnúť. Do hrnca so silným dnom si nalejeme kondenzované mlieko, smotanu, nasypeme cukor a pridáme semienka z vanilkového struku, ten rozkrojený k zmesi pridáme.
Varíme niekoľko minút za občasného miešania do zhustnutia, stiahneme z plameňa a vyberieme struk. Pripravíme si vodný kúpeľ, nerezovú misu umiestnime nad hrniec s vriacou vodou. V mise svižne šľaháme žĺtky vidličkou tak, aby získali vyššiu teplotu. Misu zložíme a za stáleho miešania vlievame sladkú vanilkovú zmes.
Pre perfektný výsledok môžeme precediť cez jemné sito a na záver pridáme alkohol. Ešte teplý nalejeme do fľaše, uzavrieme a necháme v chlade odležať minimálne 14 dní.
Zdroj: www.ireceptar.cz