- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vyskúšajte tento recept na dokonalé bravčové koleno na silvestra
Vyskúšajte tento recept na dokonalé bravčové koleno na silvestra
Bravčové koleno je obľúbeným pohostením počas silvestrovských osláv. Poradíme, ako ho pripraviť, aby sa stalo hviezdou večera.
Bravčové koleno sa nachádza nad nožičkou – predné koleno je pokračovaním pliecka, zadné sa nachádza pod stehou. Má výraznú chuť a možno ho pripraviť na množstvo spôsobov – najčastejšie sa pečie, varí alebo údi, skvelé je aj grilované.
Na zmäknutie potrebuje pomerne dosť času, pred pečením sa preto často odporúča koleno predvariť – v rúre mu potom stačí zhruba 1 hodina (podľa veľkosti). Inou možnosťou je mäso marinovať aspoň po dobu 48 hodín v ochutenom soľnom láku a potom piecť pri nízkej teplote (120 ºC) 4-5 hodín a následne dopiecť pri vyššej teplote, aby bola kožička chrumkavá.
Ako pripravuje pečené bravčové koleno Majster Málek? Pozrite sa na video:
Pivo, víno, korenie aj jablká
Bravčové koleno môžete ochutiť mnohými rôznymi spôsobmi. Veľmi obľúbené je pečené na svetlom či tmavom pive, výborne chutí aj v kombinácii s červeným vínom. Na dochutenie sa najčastejšie používa čierne korenie, nové korenie a bobkový list, hodí sa tiež borievka, rozmarín, tymián, sladká aj pálivá paprika, rasca, cesnak alebo horčica. Do pekáča je možné k mäsu pridať aj cibuľu, koreňovú zeleninu alebo nakrájané jablká. Pred pečením je dôležité nakrájať kožu na kocky alebo pruhy, aby sa dobre vypiekla a bola pekne chrumkavá. Pokiaľ plánujete koleno predvariť, narežte ju až po uvarení.
S čím koleno podávať?
Pečené koleno najlepšie chutí s čerstvým chlebom, horčicou a kyslou uhorkou. Tradične sa k nemu podáva aj chren, a to buď čerstvo nastrúhaný, alebo zmiešaný s jablkami či smotanou. Ako prílohu môžete podávať aj pečené alebo šťouchané zemiaky s opečenou cibuľkou.
Pečené bravčové koleno
Čas prípravy: 4-5 hodín
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
2 bravčové kolená
400 ml čierneho piva
3 väčšie cibule
10 guličiek čierneho korenia
5 guličiek nového korenia
3 bobkové listy
6 strúčikov cesnaku
soľ
Príprava:
1) Bravčové kolená očistite nožom od zvyšných štetín. Vložte ich do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a pridajte čierne korenie, nové korenie, bobkový list a 1 lyžičku soli. Varte 2-3 hodiny do zmäknutia.
2) Mäkké mäso vyberte z hrnca a kožu na niekoľkých miestach narežte, aby sa dobre vypiekla.
3) Rúru predhrejte na 120 ºC.
4) Do väčšieho pekáča dajte nahrubo nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak a podlejte pivom. Potom do pekáča vložte mäso, jemne ho osoľte a vložte do predhriatej rúry.
5) Bravčové kolená v rúre pravidelne prelievajte – ideálne každých 20 minút. Po hodine zvýšte teplotu na 180-200 ºC a dopečte dozlatista.
Zdroj: www.ceskatelevize.cz, www.toprecepty.cz, www.dumazahrada.cz