- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vyznáte sa v olejoch?
Vyznáte sa v olejoch?
Názory na to ktorý olej či tuk používať v kuchyni sa stále menia, rastlinné oleje sú však stálicou.Ktorý olej je najvhodnejší pre naše zdravie?
Podľa spracovania základnej suroviny oleje delíme na dve skupiny:
Rafinované
Tie prechádzajú radom technologických postupov, ktoré ich zbavujú špecifickej vôni aj chuti.Sú univerzálne a neovplyvňujú chuť jedla.Rafinované oleje sú číre, redšie a lacnejšie.
Panenské
Základná surovina prechádza šetrným spôsobom spracovania za studena, čím si olej uchováva intenzívnu farbu a výraznú chuť ktorú dodá aj jedlu.Panenské oleje sú hustejšie, majú vyššiu výživovú hodnotu a sú podstatne drahšie.
Rastlinné oleje tiež delíme podľa toho na čo ich chceme použiť.
Panenské sú vhodné na prípravu jedál studenej kuchyne, a na tých rafinovaných varíme..
Ktorý olej je najzdravší?
Na to sa nedá presne odpovedať, každý z olejov má svoje špecifické vlastnosti, takže ideálne je, keď ich striedame, resp..používame ich tak kde sa ten ktorý ma naozaj používať.
Základom rastlinných olejov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hodnoty cholesterolu, chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, sú dôležité pre mozog a nervovú sústavu.Znižujú aj riziko tvorby krvných zrazenín.
Sila slnečnice
Slnečnicový olej mnoho ľudí považuje za najvhodnejší na varenie,vyprážanie,fritovanie.V skutočnosti ho však už dávno nahradil olej repkový, ktorý ma lepší dymový bod..Čiže tak nečmudí pri varení.Slnečnicový sa prepaľuje už niečo nad 100°C.Napriek tomu ho však netreba zatracovať, obsahuje totiž množstvo mastných kyselín a má tiež vysoký obsah vitamínu E.
Slnečnicový olej urýchľuje liečenie slizníc, pomáha pri problematickej pokožke a podporuje látkovú výmenu..
Repkový olej výborný pri príprave rezňov
Teraz sa najviac v našich kuchyniach používa repkový olej.Má optimálny dymový bod, čo znamená že sa začína prepaľovať až pri teplote nad 200°C. Taktiež sa okrem rafinácie spracováva aj za studena a vtedy ho môžete použiť pri dochucovaní šalátov.
Keďže je chuťovo neutrálny, neprebíja chuť jedla.
Mátiež optimálny pomer omega- 6 mastných kyselín a omega – 3 mastných kyselín. Sú dôležité ako prevencia proti rakovine, dôležité pri imunite..
Repkový olej podporuje trávenie a pohyb čriev, pôsobí ako prevencia zápchy. Devízou tohto oleja je tiež trvanlivosť.
Olivový olej pozdrav z južných krajín
Ten netreba extra predstavovať.Hodí sa najmä na prípravu jedál studenej kuchyne, menej vhodný je na varenie, pretože sa rýchlo prepaľuje.Olivové oleje delíme podľa kvality na extra panenský a panenský a ďalej na rafinovaný.
Prvé dva majú výraznú chuť aj farbu a predávajú sa v skle.
olivový olej má antioxidačné účinky ktoré sú výrazné, podporuje detoxikáciu organizmu, a v malom množstve je ideálnym tukom pri redukčnej diéte.Obsahuje vitamíny A, E, K a D.Spomaľuje starnutie mozgu a tela.
O tom, či si olej pridáte do šalátu alebo na ňom opečiete kus mäsa či zeleninu, rozhoduje jeho tepelná stabilita.
Pri prekročení dymového bodu vznikajú škodlivé látky,
ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a znásobujú riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení.
Skôr než vložíte olej do košíka všimnite si:
- v akom obale ho predávajú – kvalitné oleje sú skladované v tmavých fľašiach zo skla, ktoré olej chránia pred slnkom a svetlom.Tie totiž majú negatívny vplyv na kvalitu a chuť.
- či sa na dne nevyskytuje usadenina.
- či základom je jedna surovina alebo ide o zmes, pričom jednodruhové oleje sú hodnotnejšie.
- dátum výroby aj spotreby.
- spôsob predaja – chuť a kvalitu ovplyvňuje tiež teplota pri skladovaní, keď je teplota vyššia ako 20°C olej zatuchne.
- čo ešte obsahuje, pretože niektoré oleje hlavne tie , ktoré sa používajú na dochucovanie šalátov môžu obsahovať dochucovacie zložky.Preto si pozorne preštudujte etiketu.
Iné Olejové špeciality
Tekvicový olej – obsahuje množstvo zinku, zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.Má antiparazitálne účinky, u mužov pomáha chrániť prostatu.
Arašidový olej – problémy mu nerobia ani vysoké teploty, takže si na ňom môžete opražiť napríklad ryžové rezance, čím získajú špecifickú chuť.
Avokádový olej – chuťovo je podobný olivovému, akurát je jemnejší. Používa sa do jedál teplej aj studenej kuchyne.Pomáha udržiavať optimálne hodnoty krvného tlaku, obsahuje množstvo vitamínu E a priaznivo ovplyvňuje celulitídu.
Olej z pšeničných klíčkov – Obsahuje látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú príznaky sprevádzajúce klimaktérium.Chráni pred tvorbou krvných zrazenín, podporuje činnosť žlčníka a pečene.Spomaľuje starnutie.
Makový olej – obsahuje množstvo vápnika,chráni kosti pred osteoporózou. Uvoľnuje kŕče, pomáha pri chronickej únave.
Extra panenský kokosový olej – sa často považuje za najlepší olej na varenie, vrátanie vysmážania, pretože má jednu z najvyšších tepelných odolností, za čo vďačí mastným kyselinám so strednou dĺžkou reťazca.
V minulosti bol démonizovaný kvôli jeho vysokému obsahu saturovaných tukov, avšak v súčasnosti sa ukázalo, že naše telo potrebuje tieto tuky rovnako ako ostatné druhy.
Mastné kyseliny nachádzajúce sa v kokosovom oleji majú silné antimikrobiálne vlastnosti a sú ľahko stráviteľné. Ich menšia molekulárna veľkosť umožňuje, aby ich telo použilo pre okamžitú výrobu energie.
Navyše, uvedene tuky sú spracovávané priamo v pečeni, a teda sa neukladajú v tele ako tukové tkanivo.
Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia veľa kokosového oleja, sú oveľa zdravší ako zvyšok populácie.
Kokosový olej sa využíva aj pri takzvanej ketogénnej diéte, kedy telo nespaľuje cukor, ale ketóny vyrobené z kokosového oleja. Získava pri tom energiu pre mozog aj celé telo.
Hlavné zdravotné prínosy kokosového oleja:
- potláča v tele zápaly
- podporuje chudnutie
- predchádza vysokému krvnému tlaku
- znižuje riziko srdcových ochorení
- pomáha konvertovať zlý cholesterol na dobrý cholesterol v krvi