Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Xylitol v kuchyni – je táto sladká náhrada cukru dobrá?

O je to xylitol sumr vetkho podstatnho 1.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
nu3o.com
reklama:

Xylitol alebo brezový cukor je prírodné sladidlo získavané z kôry fínskej brezy.

Aj keď vyzerá a chutí podobne ako cukor, je oveľa zdravšou náhradou.

V ére rastúceho povedomia o výžive sa xylitol stáva čoraz populárnejšou alternatívou bieleho cukru.

Na čo použiť xylitol v kuchyni?

Aké sú jeho nutričné ​​vlastnosti?

Je xylitol zdravý?

20170708_xilit.jpeg
www.ketovale.com

Hoci ide o sacharid, nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Hoci sa v súčasnosti získava najmä z kukurice, v minulosti vznikal pri získavaní vody z brezových stromov, odtiaľ pochádza aj jeho ďalší názov – brezový cukor.

Xylitol sa prirodzene nachádza aj v niektorých druhoch ovocia a zeleniny, ako sú huby, karfiol, kukuričné klasy a tiež v jahodách , hruškách a slivkách .

Spočiatku sa získaval v tekutej forme, vo forme sirupu, teraz je dostupný v sypkej forme,  podobný bežnému bielemu cukru.

Xylitol a zdravie 

Brezový cukor je prírodné probiotikum a priaznivo pôsobí na bakteriálnu flóru našich čriev, podporuje ich činnosť.

V tráviacom trakte nekvasí, preto na rozdiel od cukru neprispieva k vzniku mykóz a plesní.

Zabraňuje tak rozvoju plesňových infekcií, ako je kandidóza a bakteriálnych infekcií, ako je helicobacter pyroli.

Zdravotné vlastnosti xylitolu ovplyvnia aj ľudí so zníženou imunitou, pretože jeho zaradením do jedálnička vyrovnajú acidobázickú hladinu organizmu.

Zaujímavé je, že na rozdiel od cukru je xylitol pre naše zuby veľmi zdravý.

Zatiaľ čo glukóza prispieva kmnoženiu baktérií v ústach, brezový cukorich ničí.

Xylitol tiež obnovuje správnu hladinu pH slín, vďaka čomu chráni zuby pred kyselinami.

Výskumy ukazujú, že nahradenie cukru xylitolom zlepšuje celkový stav zubov a chráni pred zubným kazom.

Je tiež dokázané, že xylitol podporuje tvorbu kolagénu v tele, vďaka čomu zlepšuje stav pokožky, redukuje vrásky a spomaľuje proces starnutia .

Awa superfoods xylitol brezovy cukor 250g.jpg
www.awashop.sk

Nutričné ​​hodnoty xylitolu

Xylitol má o 40 % menej kalórií ako biely cukor.

Energetická hodnota xylitolu je len 240 kcal.

Xylitol má v porovnaní s inými sladidlami veľmi nízky glykemický index.

Kým obyčajný biely cukor má glykemický index okolo 60, xylitol má glykemický index 8.

To znamená, že sa v tráviacom trakte vstrebáva oveľa pomalšie.

Nezvyšuje hladinu glukózy v krvi a nestimuluje sekréciu inzulínu, čo zabraňuje náhlym výkyvom glukózy v krvi.

Preto sa brezový cukor odporúča najmä diabetikom a ľuďom trpiacim inzulínovou rezistenciou.

Kde kúpiť xylitol a koľko stojí?

Xylitol sa teší čoraz väčšej obľube nielen medzi ľuďmi s diétou a diabetikmi.

Napriek rastúcej popularite sa však veľa ľudí domnieva, že xylitol je drahý produkt.

Nič nemôže byť ďalej od pravdy, xylitol je dnes dostupný vo väčšine veľkých obchodných reťazov.

Hoci je xylitol v porovnaní s obyčajným bielym cukrom drahší, oplatí sa doň investovať kvôli všetkým jeho blahodarným vlastnostiam.

Priemerná cena za kilogram xylitolu sa pohybuje od 6 do 10 € v závislosti od konkrétneho obchodu.

O je to xylitol sumr vetkho podstatnho.jpg
nu3o.com

Použitie xylitolu v kuchyni

Brezový cukor sa dá použiť na osladenie všetkých nápojov, studených aj horúcich.

Xylitol nestráca svoje vlastnosti pri vysokých teplotách, preto ho možno použiť aj na sladenie pri sterilizovaní .

Skvelý je aj na pečenie . Xylitol úspešne nahradí cukor takmer vo všetkých druhoch zákuskov .

Jedinou výnimkou je kysnuté cesto . V tomto prípade nahradenie cukru xylitolom nebude fungovať vôbec, pretože kvasnice pod vplyvom xylitolu nenarastú.

Okrem pečenia sa xylitol perfektne hodí do studených dezertov a ovocnej peny.

Koľko xylitolu treba pridať namiesto cukru?

Xylitol je sladší ako klasický biely cukor.

Preto, aby sa dosiahla primeraná úroveň sladkosti , xylitolu by malo byť pridané o niečo menej, ako je dávka cukru uvedená v recepte.

Základným prepočítavacím faktorom je 1 čajová lyžička xylitolu namiesto 4 čajových lyžičiek cukru, ale vzhľadom na individuálne preferencie je najlepšie otestovať ideálny pomer na vlastných chuťových pohárikoch.

Je xylitol bezpečný?

Xylitol je jedným z mála sladidiel, ktoré lekári považujú za bezpečné pre každého.

Brezový cukor sa odporúča aj deťom na tvorbou kostí, pretože zvyšuje mineralizáciu, teda vstrebávanie vápnika kosťami.

Z rovnakého dôvodu by ho mali konzumovať starší ľudia trpiaci osteoporózou.

Jediné nebezpečenstvo môže predstavovať nadmerná konzumácia. Príliš vysoká dávka xylitolu v jeden deň môže spôsobiť laxatívny účinok a žalúdočné problémy.

Za zmienku tiež stojí, že so všetkými svojimi prospešnými vlastnosťami pre ľudí je xylitol nebezpečný pre zvieratá.

Majitelia domácich zvierat by ho preto mali schovávať ďaleko od svojich miláčikov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.