- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Z prebývajúcej tekvice urobte famózny koláč!
Z prebývajúcej tekvice urobte famózny koláč!
Tekvica vládne jesennou kuchyňou a v tomto dezerte jej to obzvlášť pristane, pretože okrem chuti v ňom vynikne aj jej krásna farba. Autorom receptu je Pavel Berky, ktorého môžete poznať z populárnej súťaže MasterChef.
Tekvicová sezóna stále pokračuje, ale za chvíľu už oranžovú krásku začnú z kuchyne vyháňať vianočné špeciality. Tak si ju ešte užite vo všetkých jej podobách! Pripravte si lahodnú polievku s tymianom a krutónmi, tekvicové gnocchi, sladký tekvicový chlebíček, tekvicové placky alebo tekvicové lievance nasladko aj naslano.
A ak máte chuť na niečo výnimočné, upečte si tekvicový cheesecake. Jeho príprava vyžaduje trochu zručnosti, ale s nasledujúcim receptom ho zvládne aj kuchársky začiatočník.
Pozrieť sa môžete aj na video, kde nájdete postup krok za krokom.
Tekvicový cheesecake podľa Pavla Berkyho
Doba prípravy: 90 minút + 90 minút pečenia
Ingrediencie:
Korpus:
140 g maslových sušienok
60 g masla
Náplň:
450 g žervé
300 g tekvice Hokkaidó
50 g hnedého cukru
2 vajcia + 1 žĺtok
1 polievková lyžica práškového cukru
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Príprava korpusu:
1) Rúru predhrejte na 220 °C. Sušienky rozdrvte v mixéri. Pridajte rozpustené maslo a znova rozmixujte, aby sa všetko prepojilo.
2) Formu na pečenie s priemerom 18 cm, ideálne s odnímateľným dnom, vysteľte papierom na pečenie a zvonku obaľte niekoľkými vrstvami alobalu, aby sa do formy nedostala voda.
3) Sušienkovú zmes vysypte na dno a pomocou lyžice starostlivo rovnomerne rozprestrite a utlačte. Sušienkový základ pečte v rúre 10-15 minút do zhnednutia. Potom formu z rúry vyberte a nechajte korpus vychladnúť.
4) Rúru nechajte stále zapnutú, ale teplotu znížte na 200 °C.
Príprava náplne:
1) Tekvicu umyte, nakrájajte na kocky a rozprestrite na plech na pečenie. Posypte práškovým cukrom a pridajte vanilkový extrakt.
2) Všetko dobre premiešajte a pečte vo vyhriatej rúre zhruba 30-40 minút domäkka. Potom ju rozmixujte na hladké pyré. Odoberte si 220 g a nechajte vychladiť na izbovú teplotu.
3) Rúru nechajte stále zapnutú na 200 °C.
4) Ručne alebo pomocou kuchynského robota s pádlovým nástavcom začnite miešať žervé. Robot nechajte zapnutý na najnižší stupeň, aby sa smotanový krém príliš nenašľahal. Náplň do cheesecaku by nemala byť vôbec prevzdušnená, aby sa v nej pri pečení netvorili vzduchové medzery.
5) K premiešanému žervé pridajte hnedý cukor a 220 g vychladnutého tekvicového pyré. Znovu zľahka premiešajte, aby sa všetko prepojilo. Postupne za stáleho miešania pridávajte vajcia.
6) Tekutú náplň nalejte do formy na vychladnutý sušienkový základ. Formu položte do hlbšieho plechu a okolo formy do plechu nalejte vriacu vodu, aby siahala zhruba do polovice výšky tekvicovej vrstvy.
7) Cheesecake pečte 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížte na 110 °C a pečte približne 75 minút. Počas prvej pol hodiny pečenia rúru neotvárajte, cheesecake by mohol klesnúť alebo popraskať.
8) Upečený cheesecake poznáte podľa toho, keď formou zľahka pohnete, okraje by sa nemali hýbať, ale stred sa bude stále triasť. To je správny čas vypnúť rúru, otvoriť ju a cheesecake v nej nechať úplne vychladnúť. Počas tohto dopekania zvyškovým teplom sa cheesecake krásne uzavrie a spevní.
9) Potom ho môžete preniesť do chladničky na minimálne 5 hodín alebo ideálne cez noc a potom podávať.
Zdroj: pavelberky.com, www.dumazahrada.cz