Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zabíjačkový guláš si pripravíte aj doma. Pečený v rúre chutí výnimočne

Bravčový zabíjačkový guláš
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bravčový zabíjačkový guláš Foto: depositphotos.com
reklama:

Kto má rád poriadne hutný guláš, pri zabíjačkovej verzii bude nadšený. Vonia celým domom, kombinuje niekoľko druhov bravčového mäsa aj vnútorností a výsledkom je jedlo, ktoré sa pri pečení v rúre rozpadá na vidličke. Zabíjačkový guláš síce pôsobí ako špecialita pre skúsených kuchárov, no v skutočnosti ide o jedlo, ktoré zvládne každý, kto si dopraje trochu času a kvalitné suroviny.

Tradičnými pokrmmi, ktoré sa na zabíjačke objavujú, bývajú jaternice, tlačenka, krupová plnka či ovarová polievka. Menej známe, no o to obľúbenejšie je práve zabíjačkové „gulášisko“, ktoré si doprajú aj tí, čo inak vnútornostiam príliš nefandia. Na rozdiel od klasického hovädzieho či obyčajného bravčového guláša sa totiž pripravuje z viacerých častí ošípanej a do hrnca sa pridávajú aj srdcia či pečeň. Vďaka tomu je výsledná chuť výraznejšia a celkovo pôsobí, ako by ste jedli pokrm podľa starej vidieckej receptúry.

Ako si pripraviť mäso a vnútornosti

Na poriadny plech zabíjačkového guláša si pripravte nasledovné množstvá:

  • 1,5 kg bravčového bôčika,

  • 500 g bravčových sŕdc,

  • 1 kg krkovičky – tú môžete nahradiť aj menej tučným kúskom, napríklad karé alebo plieckom.

Bôčik dodá jedlu šťavnatosť, takže ak použijete chudšie mäso, chuť tým nijako neutrpí. Mäso aj srdcia nakrájajte na väčšie, približne rovnaké kocky.
Osobitne si pripravte aj pol kila bravčovej pečene, nakrájanej nadrobno. Tú v úvode ešte nepoužijete – pridáva sa až počas pečenia.

Základ guláša: cibuľka a dobré korenie

Bez poriadne opraženej cibule by guláš nebol guláš. Budete potrebovať tri väčšie cibule, ktoré nasekáte najemno.
V hrnci alebo hlbokej liatinovej nádobe (musí byť vhodná na pečenie v rúre) roztopte lyžicu bravčovej masti a pridajte 100 g údenej slaniny alebo špeku. Cibuľu restujte dozlatista – práve v tejto fáze sa tvorí základ chuti.

Keď sa cibuľa krásne rozvonia, pridajte mäso a všetko premiešajte s koreninami:

  • 2 kopcovité lyžičky drvenej rasce,

  • 1 rovná lyžička čierneho korenia,

  • 2 kopcovité lyžičky sladkej mletej papriky (ak máte radi pikantnejšie jedlá, polovicu môžete nahradiť pálivou),

  • 1,5 lyžičky soli,

  • 4 bobkové listy,

  • 6 guľôčok nového korenia.

Zalejte približne 250 ml vody – len toľko, aby sa mäso jemne dusilo, nie plávalo.

Pečenie v rúre dodá gulášu jemnosť

Nádobu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a nechajte piecť 1 hodinu. Raz či dvakrát skontrolujte, či sa tekutina príliš nevyparila. Ak by jej ubudlo, podlejte malým množstvom horúcej vody.

Po prvej hodine prichádza čas na pečeň.
V miske ju premiešajte so:

  • 4 pretlačenými strúčikmi cesnaku,

  • menšou hrsťou majoránky.

Takto pripravenú zmes zapracujte do guláša a vráťte späť do rúry ešte na ďalšiu hodinu. Počas tohto druhého pečenia mäso úplne zmäkne a chute sa krásne prepoja. Opäť môžete priliať trochu vody, ak by sa omáčka varila príliš natvrdo.

Ako guláš zahustiť

Keď je mäso mäkké a omáčka už dostala svoju typickú tmavú farbu, ostáva jediné – zahustenie.
Najjednoduchšie je nasypať priamo do hrnca 2 lyžice polohrubej múky a poriadne premiešať, aby sa nevytvorili hrudky. Guláš potom ešte vložte na 15 minút do rúry, aby múka naboptnala a spojila omáčku do ideálnej konzistencie.

Ako podávať zabíjačkový guláš

Najlepšie chutí ešte horúci, posypaný čerstvo nakrájanou cibuľou.
Skvelo sa hodí:

  • klasický čerstvý chlieb,

  • nadýchaná knedľa,

  • alebo domáce zemiakové placky, ktoré vedia celú chuť posunúť do „babičkovej“ roviny.

Ak si radi varíte dopredu, tento guláš je úplne ideálny – na druhý deň je dokonca ešte výraznejší.

TIP na záver

Ak vnútornostiam neholdujete, pokojne ich vynechajte a pripravte si tak jednoduchší bravčový guláš pečený v rúre. Postup ostáva rovnaký a výsledok býva výborne mäkký, pretože mäso sa v rúre dusí rovnomerne a bez potreby neustáleho miešania. Je to výborný spôsob, ako si uľahčiť prácu a pripraviť jedlo, ktoré chutí ako z kotlíka na dvore.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.