Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zabudli ste mäso v chladničke? Takto ho ešte zachránite: Skvelý trik pre šetrné gazdinky

Zabudnuté mäso v chladničke sa za určitých okolností dá ešte zachrániť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zabudnuté mäso v chladničke sa za určitých okolností dá ešte zachrániť Foto: depositphotos.com
reklama:

Stáva sa to každému – prídete domov z nákupu, mäso odložíte do chladničky s tým, že ho pripravíte „zajtra“, a zrazu zistíte, že prešli už tri dni. Pri otvorení balíčka zacítiť slabý zápach nie je nič príjemné, no ešte to nemusí znamenať, že je všetko stratené. Naše staré mamy poznali niekoľko trikov, ako takéto mäso zachrániť – a v mnohých prípadoch naozaj fungovali.

Ako dlho mäso vydrží v chladničke

Za ideálnych podmienok, teda pri teplote medzi 4 až 7 °C, zostane čerstvé mäso v poriadku približne 2 až 3 dni. Po tomto čase sa v ňom začnú rozkladať bielkoviny, mení sa jeho farba aj konzistencia a objavuje sa nepríjemný zápach.

Ak mäso necháte uzavreté v pôvodnej fólii z obchodu, problém sa ešte urýchli. Anaeróbne baktérie, ktoré sa množia bez prístupu kyslíka, spôsobujú typický štipľavý zápach podobný amoniaku. Voda a tuk pritom zohrávajú rolu – čím suchšie a chudšie mäso, tým dlhšie si zachová sviežosť.

Samozrejme, zdravím sa nikdy neradno hazardovať. No ak mäso len jemne „zaváňa“, môžete skúsiť starý trik našich predkov – v niektorých prípadoch ho vráti späť do použiteľného stavu.

Začína to už pri nákupe

Najlepšia prevencia je kvalita už pri kúpe. Vyhýbajte sa anonymným balíčkom z reťazcov a uprednostnite mäso od mäsiara alebo farmára, kde poznáte pôvod aj čerstvosť. Ideálne je kupovať väčší kus mäsa vcelku – takéto mäso stráca menej šťavy a aj po tepelnej úprave zostáva jemné a šťavnaté.

No ak ste to predsa len „prepískli“ a mäso vám zostalo dlhšie v chladničke, skúste babský recept s hypermangánom.

Hypermangán – starý dezinfekčný zázrak

Pamätáte si na hypermangán, ktorý kedysi nesmel chýbať v žiadnej domácnosti? Ide o zlúčeninu mangánu s tmavofialovými kryštálmi, ktoré sa dobre rozpúšťajú vo vode. Má silné antiseptické účinky, a preto sa používal nielen na ošetrenie rán, ale aj na očistenie ľahko pokazeného mäsa.

Postup je jednoduchý:

  1. Do studenej vody nasypte malé množstvo hypermangánu – podľa farby roztoku môžete určiť jeho silu.

  2. Ak mäso len mierne zapácha, pripravte svetloružový roztok.

  3. Ak je zápach silnejší, zvoľte tmavší – farby červeného vína.

Mäso ponorte do roztoku a nechajte ho v ňom 1 až 4 hodiny. Počas tohto času hypermangán zlikviduje baktérie a neutralizuje pach. Keď voda začne hnednúť, znamená to, že proces čistenia je ukončený.

Ak sa však stav mäsa ani potom nezlepší, radšej ho nejedzte. Zdravie je len jedno.

Ochrana mäsa pomocou oleja alebo soli

Ďalším starým trikom je ochranná vrstva oleja. Ak si nie ste istí, kedy mäso spracujete, potrite celý povrch rastlinným olejom – ten vytvorí tenký film, ktorý zabráni prístupu vzduchu a tým spomalí rast baktérií.

Ešte účinnejší spôsob je mäso nasoliť a následne ponoriť do nádoby s olejom. Takto ho môžete skladovať aj niekoľko dní bez straty kvality. Soľ zároveň pôsobí ako konzervant a olej zabraňuje vysychaniu.

Ako ešte predĺžiť čerstvosť mäsa

Okrem oleja a soli poznali naše babičky aj ďalšie triky:

  • Octová utierka: Mäso môžete zabaliť do čistej kuchynskej utierky namočenej v octovej vode. Ocot má dezinfekčné vlastnosti a spomaľuje množenie mikroorganizmov.

  • Listy chrenu: Tieto listy obsahujú prírodné antibiotické látky, ktoré likvidujú baktérie a plesne. Ak mäso obložíte čerstvými listami, vydrží dlhšie svieže.

  • Listy žihľavy: Fungujú podobne ako chren, navyše znižujú vlhkosť prostredia okolo mäsa.

  • Cibuľa: Pokrájajte ju na kolieska a poukladajte na mäso – látky v cibuli brzdia rast baktérií a pomáhajú neutralizovať pachy.

Tieto jednoduché, no preverené metódy dokázali udržať mäso v dobrej kondícii ešte v časoch, keď neexistovali moderné chladničky.

Záver

Ak mäso v chladničke jemne „zaváňa“, nemusí to automaticky znamenať koniec. Vďaka starým domácim trikom – hypermangánu, oleju, soli či rastlinnej pomoci – ho môžete ešte zachrániť.

Avšak vždy sa riaďte zdravým rozumom: ak je mäso slizké, zmenilo farbu alebo zápach pripomína skazené vajcia, bez váhania ho vyhoďte. Žiadna úspora nestojí za riziko otravy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.